Ξεπερνούν τα 200, τα κρούσματα κορονοϊού στις φυλακές της Λάρισας, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr. Ωστόσο, οι αρμόδιες αρχές θεωρούν ότι ο υγειονομικός κίνδυνος είναι περιορισμένος, επειδή τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στις 2 από τις 3 πτέρυγες των φυλακών, όπου οι κρατούμενοι είναι νεότερης ηλικίας.

Ads

Σύμφωνα με όσα έχουν καταγγελθεί στο Tvxs.gr, ο υπερσυνωστισμός στις φυλακές, οι άθλιες συνθήκες κράτησης, η παντελής έλλειψη σε προστατευτικά υλικά, η υποτυπώδης απολύμανση των χώρων και η αδιαφορία για τους ευάλωτους (ηλικιωμένους, ανήλικα, βρέφη, μωρομάνες, ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα) αφήνει τους ανθρώπους στις φυλακές στο έλεος της πανδημίας.

Οι εκκλήσεις οργανώσεων, όπως η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, ο  Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΕλΕΔΑ, η Διεθνής Αμνηστία κ.α., για την ανάγκη αποσυμφόρησης και για τον κίνδυνο διασποράς του ιού μέσα στις φυλακές και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, δεν εισακούστηκαν από το υπουργείο και πλέον η κατάσταση χαρακτηρίζεται απελπιστική με κόστος και σε ανθρώπινες ζωές.  

Διαβάστε επίσης:

Δικηγόροι κρατουμένων στη Λάρισα προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη ζητώντας να εξετάσει κατά πόσο τα μέτρα για τις φυλακές εφαρμόζονται και κατά πόσο επαρκούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ πρωτοβουλία και δικηγόρων της Αθήνας, αφού ενημέρωσαν με ανακοίνωσή τους για την τραγική κατάσταση των φυλακών, όπως είπανε στο tvxs.gr, αν δεν υπάρξει αντίδραση από το υπουργείο και τους αρμόδιους θα προβούν σε όποια περαιτέρω νομική κίνηση κριθεί αναγκαία για την ευθύνη της διαχείρισης.

Ads

«Η φυλακή της Λάρισας, είναι φτιαγμένη για 500 άτομα κι αυτήν τη στιγμή έχει περίπου 750. Με συνθήκες κορονοϊού καταλαβαίνουμε ότι αυτό σημαίνει πως θα κολλήσουν όλοι» επισήμανε, μιλώντας στο tvxs.gr, η συνήγορος του κρατούμενου Βαγγέλη Σταθόπουλου, Αντωνία Λεγάκη, περιγράφοντας την κατάσταση και τόνισε: 

«Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου που επισκέφτηκα τη φυλακή της Λάρισας, δεν είχε γνωστοποιηθεί κρούσμα στη φυλακή, υποτίθεται ότι ήταν καθαρή αλλά φυσικά και δεν ήταν, απλώς δεν είχαν γίνει τεστ και βέβαια δεν είχε παρθεί κανένα απολύτως μέτρο υγειονομικής προστασίας. Όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα, στοιβάξανε σε έναν θάλαμο δεκάδες ασθενείς με κορονοϊό. Και οι ασθενείς αυξάνονται και δεν υπάρχει ίχνος γιατρού. Ουσιαστικά τους ρίχνουν σε ένα πηγάδι και τους αφήνουνε. Ο Βαγγέλης Σταθόπουλος είναι με ένα νεφρό, ένας από αυτούς».