Άμεση αποσυμφόρηση και πλήρη υγειονομική κάλυψη όλων των κρατουμένων ζητά με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, με αφορμή τον εντοπισμό 67 κρουσμάτων Covid-19 στις φυλακές Διαβατών. Είχαν προηγηθεί τα δέκα κρούσματα στις φυλακές της Κέρκυρας στα τέλη Οκτώβρη καθώς και μικρότερος αριθμός κρουσμάτων στις φυλακές της Πάτρας, των Τρικάλων, της Νιγρίτας και του Μαλανδρίνου.
 
Στρέφοντας τα βέλη της κατά της γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου, που επισκέφθηκε τη Δευτέρα τις φυλακές Διαβατών, η «Πρωτοβουλία» κάνει λόγο μεταξύ άλλων για υπερσυνωστισμό, άθλιες συνθήκες κράτησης, παντελή έλλειψη σε προστατευτικά υλικά και αδιαφορία για τους ευάλωτους κρατούμενους: «Ο υπερσυνωστισμός στις φυλακές, οι άθλιες συνθήκες κράτησης, η παντελής έλλειψη σε προστατευτικά υλικά (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια), η υποτυπώδης απολύμανση των χώρων και η παντελής αδιαφορία για τους ευάλωτους (ηλικιωμένους, ανήλικα, βρέφη, μωρομάνες, ασθενείς με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα) δεν είναι κάτι που απασχόλησε -και απασχολεί- τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Νικολάου».
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε συνθήκες πανδημίας, η πληρότητα στο κατάστημα κράτησης Θεσσαλονίκης, δηλαδή στα Διαβατά όπου εντοπίστηκαν τα 67 κρούσματα, είναι 148%! Ενδεικτικά αναφέρουμε μόνο κάποια ακόμη παραδείγματα, με το αντίστοιχο ποσοστό είναι 216% στο κ.κ. Κομοτηνής, 186% στο κ.κ. Τρίπολης, 124% στο «κ.κ. Κορυδαλλού Ι». Συνολικά η χωρητικότητα των καταστημάτων κράτησης της χώρας είναι 10175 θέσεις και σύμφωνα με το υπουργείο στις 2 Νοεμβρίου, ημερομηνία τελευταίας ανανέωσης της λίστας, εν μέσω πανδημίας, κρατούνταν σε αυτά 11.427 άνθρωποι.
 
Εκτός από την αποσυμφόρηση και την πλήρη υγειονομική κάλυψη όλων των κρατουμένων, η Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων ζητά ακόμα «να σταματήσουν οι συνεχείς εισβολές της ομάδας ΟΑΕΕ στα κελιά για λόγους αποκλειστικά επικοινωνιακούς, καθώς εν δυνάμει μπορεί να είναι μεταδότης του ιού».
 
Οι άνθρωποι της «Πρωτοβουλίας» επισημαίνουν πως η κυβέρνηση είχε αρκετό χρόνο για να προετοιμάσει τα σωφρονιστικά καταστήματα εν όψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας: «Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ μήνες από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα και η κυβέρνηση και το Υπουργείο ΠροΠο δεν έχουν λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο στις φυλακές για την προστασία της υγείας και της ζωής των κρατουμένων από τον Covid-19. Αντίθετα, στα πλαίσια της κατασταλτικής πολιτικής τους, θεώρησαν πρόσφορη μόνο την περιστολή δικαιωμάτων, όπως  άδειες, μεταγωγές, αλληλογραφία, επισκεπτήρια κλπ».
 
Όπως εξηγεί μέλος της «Πρωτοβουλίας» στο tvxs.gr, εξαιτίας της απαγόρευσης παραλαβής δεμάτων από τους κρατούμενους, πολλοί δεν έχουν πρόσβαση σε χειμωνιάτικα ρούχα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα όπου οι θερμοκρασίες είναι ήδη χαμηλές και τα κρούσματα κορονοϊού περισσότερα από τον νότο της χώρας.
 
Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής: «Ελεγχόμενη η κατάσταση στις φυλακές Διαβατών»
 
Παρά τα δεκάδες κρούσματα, μετά την χθεσινή της επίσκεψη στις φυλακές Διαβατών η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου δήλωσε πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο αφού γίνονται καθημερινές, όπως είπε, απολυμάνσεις και η φυλακή έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες, μία για τους θετικούς στον Covid-19, μία για τους ελεγμένους αρνητικούς και μία για τους μη ελεγμένους που όμως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
 
Φοβούνται για τη διασπορά οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι
 
Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από τις καθησυχαστικές δηλώσεις της κας. Νικολάου κινήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Δήμος Παπαθανασίου, μεταφέροντας την αγωνία των συναδέλφων του που εργάζονται στις φυλακές Διαβατών: «Οι υπάλληλοι υπερβάλλουν εαυτόν. Ζουν έναν εφιάλτη. Οι κρατούμενοι ναι μεν είναι εγκλωβισμένοι στα κελιά τους αλλά δεν κάνουν διασπορά, ενώ οι υπάλληλοι γυρίζουν στα σπίτια τους και υπάρχει κίνδυνος διασποράς στις οικογένειές τους» σημείωσε.
 
«Αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης, χθες!»
 
Προτείνοντας συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων που ενδεχομένως να μπορούσαν να απολυθούν ή να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό, κρατούμενοι των φυλακών Χανίων ζητούν μέσω του documentonews.gr άμεση αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης προκειμένου να μη μετατραπούν όλα τα καταστήματα κράτησης σε εστίες μετάδοσης του κορονοϊού: «Αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης, χθες!» λένε χαρακτηριστικά.
 
«Υπάρχουν κρατούμενοι που έχουν εκτίσει την ποινή τους και κρατούνται ακόμα λόγω συμβουλίου και για μια υπογραφή. Το ίδιο συμβαίνει και με κρατούμενους που περιμένουν συμβούλιο αλλά πάντα το πρώτο κόβεται άδικα. Υπάρχουν τελεσίδικα κρατούμενοι που έχουν ελαφρά εγκλήματα έως 8 έτη και θέλουν ακόμα 12 μήνες αλλά και κρατούμενοι με σοβαρά προβλήματα υγείας άνω τον 60 ετών, μπορούν να τεθούν σε κατ΄οίκον περιορισμό, να δίνουν το παρών δύο φορές το μήνα στο Α.Τ. της περιοχής τους, να καταβάλλουν εγγύηση κ.α.», αναφέρουν.
 
Για τη δική τους φυλακή καταγγέλλουν μάλιστα πως όχι μόνο δεν έχουν παρθεί μέτρα αλλά εδώ και τέσσερις μήνες δεν υπάρχουν καν καθαριστικά.