Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Αθήνα αλλά και σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν ενάντια στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται σε δημοσία διαβούλευση.

Ads

Οι φοιτητές στέλνουν μήνυμα καταδίκης του νομοσχεδίου. Στην Αθήνα, η πλατεία Κοραή όπου συγκεντρώθηκαν φοιτητές και εκπαιδευτικοί βρέθηκε υπό ισχυρό αστυνομικό κλοιό για να παρεμποδιστεί η συγκέντρωση. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ στο σημείο βρισκόταν και η «αύρα» για ρίψεις νερού. Ανάλογη ένταση υπήρξε και στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα, όταν οι φοιτητές επιχείρησαν να κατέβουν από τον πεζόδρομο της πλατείας Κοραή και να πραγματοποιήσουν πορεία, οι φοιτητές δέχθηκαν επίθεση με χημικά από τους αστυνομικούς, οι οποίοι προσπάθησαν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους.

Σημειώνεται ότι αποφάσεις για την κινητοποίηση στα Προπύλαια έχουν πάρει οι Σύλλογοι των σχολών: Φυσικό ΕΚΠΑ, Οικονομικό ΕΚΠΑ, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Μεταλλειολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ, Γεωπονικό.

Όπως τονίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στο κάλεσμα τους, τα μέτρα του νομοσχεδίου που αποτελούν casus belli για το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα εδώ και δεκαετίες και θα αλλάξουν άρδην τον χάρτη της δημόσιας εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που τίθεται σε εφαρμογή όλα τα προηγούμενα χρόνια και η οποία δε φέρει νομιμοποίηση από κανένα κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ads

Όσον αφορά την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σημειώνουν ότι «αποτελεί αποκορύφωμα της κατασταλτικής μανίας της κυβέρνησης που βάζει στο στόχαστρο το λαϊκό κίνημα και ειδικά τη νεολαία με στόχο να μπλοκαριστεί κάθε κίνηση Φοιτητικών Συλλόγων η οποία πηγαίνει κόντρα στις πολιτικές της κυβέρνησης. Έρχεται ως συνέχεια της κατάργησης του ασύλου και της χυδαίας καταπάτησης του από τις δυνάμεις καταστολής στοχοποιώντας τους φοιτητές που όλο το προηγούμενο διάστημα μπλοκάρουν την κυρίαρχη πολιτική στην εκπαίδευση αλλά και καθίστανται τροφοδότης και πυροδότης ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων».

Τονίζουν επίσης ότι η χρονική περίοδος στην οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς επιλέχτηκε από την κυβέρνηση να το φέρει ενώ τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά για σχεδόν έναν χρόνο και την ίδια στιγμή πλησιάζει η περίοδος της εξεταστικής. «Κάνουν μεγάλο λάθος αν πιστεύουν ότι το φοιτητικό κίνημα δε θα δώσει μαχητική απάντηση! Οι Σύλλογοι δεν «έσβησαν» εν μέσω πανδημίας και θα το αποδείξουν στην πράξη».

Η κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική για το νομοσχέδιο από σύσσωμη την αντιπολίτευση, την εκπαιδευτική και πανεπιστημιακή κοινότητα. Επί της ουσίας το νομοσχέδιο φέρνει αλλαγές στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση περιορίζοντας την πρόσβαση σε αυτή, ιδρύει πανεπιστημιακή αστυνομία, επιβάλει το πειθαρχικό δικαίο με αποκλεισμό για τους «απείθαρχους» φοιτητές και βάζει τέλος στο δημόσιο ανοιχτό πανεπιστήμιο, εισάγοντας χρονικό όριο φοίτησης, σύμφωνα και με όσα ανακοίνωσαν από κοινού  η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

image

image

image

image

image

image

image

image

Ένταση και σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Σε κλοιό διαδηλώσεων και επεισοδίων είναι και η Πάτρα. Φοιτητές, που διαμαρτύρονταν για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις. Στη Θεσσαλονίκη, μέλη φοιτητικών συλλόγων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου στο άγαλμα Βενιζέλου. Όταν όμως επιχείρησαν να κάνουν πορεία και κατέβηκαν στο οδόστρωμα της οδού Εγνατία, αποτράπηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόταν στο σημείο. Προς στιγμήν επικράτησε ένταση, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών.  

Διαβάστε επίσης