Ως ένα επιπλέον δώρο προς ιδιοκτήτες αναξιόπιστων ιδιωτικών σχολείων βλέπει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) την πρόθεση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να προχωρήσει στην αντιστοίχιση του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για χιλιάδες παράνομα, δήθεν «άριστα» απολυτήρια που δημιουργούν ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. 

Ads

Για τους εκπαιδευτικούς, αυτή η κίνηση της υπουργού έρχεται ως συνέχεια του «νόμου Κεραμέως-σχολαρχών», όπως αποκαλούν τον 4713 που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο και ουσιαστικά περνάει όλη την ευθύνη της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τους εκπαιδευτικούς στους ιδιοκτήτες.

«Η Υπουργός Παιδείας επιχειρεί από την «πίσω πόρτα» να περάσει μέσα στο σχέδιο νόμου για την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση διάταξη για την αντιστοίχιση του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, ενώ αυτή τη στιγμή η ιδιωτική εκπαίδευση είναι πλήρως ανοχύρωτη νομοθετικά, χωρίς καμιά ουσιαστική εποπτεία από την πολιτεία και με τεράστιο κίνδυνο έκδοσης χιλιάδων παράνομων-χαλκευμένων τίτλων σπουδών από ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης», γράφει στη σχετική της ανακοίνωση η Ομοσπονδία. 

Οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων θεωρούν άμεση ανάγκη τη θέσπιση εξετάσεων υπό δημόσιο έλεγχο για τους απόφοιτους ιδιωτικών σχολείων προκειμένου να πιστοποιούν την αξία του τίτλου σπουδών τους. Και αυτό κρίνεται απαραίτητο από τη στιγμή που η ευθύνη για τη βαθμολόγηση των μαθητών έχει περάσει από τους εκπαιδευτικούς στους σχολάρχες – εργοδότες, κάποιοι από τους οποίους εκμεταλλευόμενοι αυτή τη μετάβαση έχουν φτάσει, σύμφωνα με καταγγελίες, να «μοιράζουν» απολυτήρια με βαθμό «άριστα», χωρίς κανένα εκπαιδευτικό κριτήριο.

Ads

«Από τη στιγμή που τα ιδιωτικά σχολεία λειτουργούν ως αμιγείς επιχειρήσεις, δεν υπάρχει καμιά εγγύηση διασφάλισης της νομιμότητας των διαδικασιών που οδηγούν στην έκδοση προαγωγικών και απολυτήριων τίτλων σπουδών», διαβάζουμε στην ανακοίνωση.

Η Ομοσπονδία θυμίζει στην κα. Κεραμέως ότι μετά την ψήφιση του νόμου Αρβανιτόπουλου (4354/2014) με τον οποίο η τότε κυβέρνηση Σαμαρά είχε αποσύρει την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας από την ιδιωτική εκπαίδευση και κατόπιν της παρέμβασης των κοινωνικών εταίρων στην Ε.Ε σχετικά με την έκδοση χιλιάδων παράνομων τίτλων σπουδών από ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του EQF Advisory Group είχε θέσει ως απαραίτητο όρο για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αντιστοίχισης να ληφθούν από την τότε ελληνική κυβέρνηση μέτρα Διασφάλισης Ποιότητας σχετικά με το έργο των παρόχων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και μέτρα για τη διασφάλιση της νομιμότητας στις διαδικασίες και στην έκδοση των τίτλων σπουδών από φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού

«Πέρα από το ηθικό ζήτημα που είναι πολύ σοβαρό, αυτή η πρακτική δημιουργεί και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των αποφοίτων. Διότι ένα απολυτήριο με βαθμό  «άριστα» δίνει 1000 μόρια στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, κι έτσι ένας απόφοιτος με τέτοιο τίτλο σπουδών, εξασφαλισμένο χωρίς εκπαιδευτικά κριτήρια, μπορεί να πάρει τη θέση ενός αποφοίτου δημόσιου σχολείου ή κάποιου αξιόπιστου από τα ιδιωτικά», εξηγεί στο tvxs.gr ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός. 

Παράδειγμα αθέμιτου ανταγωνισμού είναι η περίπτωση συμμετέχουσας σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που διορίστηκε στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού – ΝΙΜΙΤΣ) με την υπ. αριθμ. 831/31-8-2020 απόφαση του Γ’ Τμήματος Διακοπών του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 1537/2-10-2020), αν και είχε αποφοιτήσει εικονικά από το «αμαρτωλό», όπως γράφει η ΟΙΕΛΕ, ιδιωτικό τεχνικό λύκειο «ΤΕΕ ΕΥΡΩΠΗ Άρτας». Ο τίτλος της είχε κηρυχθεί ανίσχυρος σύμφωνα με τη νομοθεσία, καθώς το εν λόγω εκπαιδευτήριο μαζί με άλλα 17 είχαν κλείσει λόγω παρανομιών με απόφαση της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου το 2007. 

«Με τον τρόπο αυτό η συγκεκριμένη (όπως έπραξαν και οι όμοιοί της σε άλλους διαγωνισμούς) «έκλεψε» τη θέση ανθρώπων που μόχθησαν για να αποκτήσουν τον τίτλο τους με αξιοκρατία και διαφάνεια», αναφέρει η ΟΙΕΛΕ.

Εκστρατεία ενημέρωσης φορέων

Με αφορμή την ένταξη από την υπουργό Παιδείας ρυθμίσεων για την αντιστοίχιση του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση, η ΟΙΕΛΕ αποστέλλει ενημερωτικές επιστολές προς τους υπευθύνους Παιδείας των κομμάτων, τα μέλη της της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων σε όλη τη χώρα με τις οποίες προειδοποιεί για τον τεράστιο κίνδυνο της έκδοσης χιλιάδων παράνομων, δήθεν άριστων, τίτλων σπουδών από ιδιωτικά σχολεία και την αναγκαιότητα της πιστοποίησης των τίτλων από την ιδιωτική εκπαίδευση υπό δημόσιο έλεγχο.