Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της Ελλάδας, αναμένεται να εισηγηθεί την μη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για ανθρώπους άνω των 65 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ads

Αναλυτικότερα, τα μέλη της Επιτροπής, συνεδριάζουν σήμερα (3/2) για την εξέταση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων που αφορούν στο συγκεκριμένο εμβόλιο και ενδέχεται να μην διαφοροποιηθούν από τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι συνάδελφοι τους στη Γερμανία, τη Γαλλία,  την Ιταλία , την Πολωνία και το Βέλγιο και τη Σουηδία, οι οποίοι δε συνέστησαν τη χρήση του εμβολίου σε ηλικίες άνω των 65.

Σχετικά με το ζήτημα μάλιστα είχε μιλήσει και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου , κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:

«Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία  διατύπωσαν επιφυλάξεις διατύπωσαν για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου σε ηλικίες άνω των 65 ετών, καθώς το δείγμα από τις κλινικές μελέτες ήταν μικρό. Υπάρχει όμως προοπτική να γίνει μεγάλο, τόσο από τα αποτελέσματα και τις πληροφορίες από την Αγγλία, όσο και από την χορήγησή του στην Αμερική».

Ads

Ασφαλώς, μια τέτοια εισήγηση από την Επιτροπή, είναι πιθανόν να οδηγήσει σε τροποποιήσεις ως προς το πρόγραμμα εμβολιασμού των πληθυσμιακών ομάδων, ειδικά από την στιγμή που η Ελλάδα, έχει επενδύσει αρκετά στο συγκεκριμένο εμβόλιο.

Σημειώνεται βέβαια πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), είχε εγκρίνει την χρήση του συγκεκριμένου εμβόλιου για όλες τις ηλικίες.