Η Ανώτατη Αρχής Υγείας της Γαλλίας (HAS), με σημερινή της γνωμοδότηση, αν και ενέκρινε την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, τόνισε πως, η χρήση του, δεν συστήνεται για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών, ελλείψει διαθέσιμων αυτή τη στιγμή δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητά του σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Ads

«Υπάρχει έλλειψη δεδομένων για τους ασθενείς άνω των 65 ετών. Αυτά τα δεδομένα θα έλθουν τις επόμενες εβδομάδες, Στο μεταξύ, εμείς συστήνουμε τη χρήση του στους κάτω των 65 ετών», δήλωσε η πρόεδρος της HAS Ντομινίκ λε Γκουλουντέκ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.

Υπενθυμίζεται πως, την περασμένη εβδομάδα, τόσο η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ιταλίας (AIFA), όσο και η αρμόδια επιτροπή εμβολίων της Γερμανίας, είχαν προτείνει την χρήση του εμβολίου της Astra, σε ηλικίες κάτω των 55 και κάτω των 65, αντίστοιχα.

Αντίστοιχες συστάσεις μάλιστα, έχουν γίνει από τις αρμόδιες επιτροπές και της Σουηδίας και της Πολωνίας και ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), είχε εγκρίνει την χρήση του συγκεκριμένου εμβόλιου για όλες τις ηλικίες.

Ads

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να φυλαχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κλασικά ψυγεία, σε αντίθεση με τα άλλα δύο ήδη διαθέσιμα εμβόλια, εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna, που πρέπει να αποθηκεύονται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (-70 βαθμούς Κελσίου για το πρώτο και -20 βαθμούς Κελσίου για το δεύτερο).