Επιστολή στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είχε στείλει ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός, στην οποία φέρεται να είχε ταχθεί υπέρ της λύσης του Μακεδονικού με το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» για το εξωτερικό και διατήρηση του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για το εσωτερικό της χώρας, με την αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας, χωρίς μάλιστα να προτείνει συνταγματική αναθεώρηση για τη γείτονα χώρα.

Ads

Την απόρρητη επιστολή του τότε Έλληνα πρωθυπουργού δημοσιεύει στο κυριακάτικο φύλλο της η εφημερίδα Documento. Υπενθυμίζεται πως ο Κώστας Καραμανλής, που μίλησε ύστερα από 10 χρόνια σιωπής, πριν λίγες μέρες σε προεκλογική συγκέντρωση στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης, είπε ότι ορθώς η ΝΔ κατέκρινε την Συμφωνία των Πρεσπών και ορθώς την καταψήφισε. Εξέφρασε μάλιστα την «λύπη» του γιατί δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου του 2008 και τόνισε πως η χώρα θα έπρεπε να απαιτήσει και να πετύχει περισσότερα.

Κύκλοι του Κώστα Καραμανλή επιβεβαίωσαν την επιστολή, υποστηρίζοντας πως «ήταν μια επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα». Όπως ανέφεραν σε μια πρώτη τοποθέτηση επί του θέματος: «Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση, αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και αναφέρεται σε μία εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση».

«Το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ήταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008», υποστήριξαν. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζονται οι «κύκλοι Καραμανλή» πως η εν λόγω κίνηση έφερε τελικά το «βέτο», το αδιέξοδο επήλθε καθώς στο μεσοδιάστημα μεσολάβησε το «όχι» του Γκρούεφσκι. Η απόρριψη ήταν αυτή που οδήγησε, όχι στο «βέτο» γιατί επί της ουσίας τέτοιο δεν υπήρξε ποτέ στο Βουκουρέστι, αλλά στο να μη συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη των κρατών μελών του ΝΑΤΟ η ένταξη της πΓΔΜ.

Ads

Εκτενή αναφορά στις αποκαλύψεις για το Μακεδονικό και στη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας από τον Βόλο, δηλώνοντας ότι «σήμερα αποδεικνύεται η μεγάλη υποκρισία και τα μεγάλα εθνικά ψεύδη της ΝΔ στο Μακεδονικό» και «αποδεικνύεται η εθνική συκοφαντία και η σκευωρία που έστησαν εναντίον μας». Πρόσθεσε ότι «όσο κι αν προσπάθησαν οι πατριδοκάπηλοι να μας διχάσουν, μας δικαιώνει σήμερα η αλήθεια, μας δικαιώνει η πραγματικότητα», παραπέμποντας στο γεγονός ότι «σήμερα είναι τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη που επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας και όχι τα τουρκικά». Κάλεσε να αναλογιστεί ο κόσμος «ποιοί ήταν εκεί πριν λίγους μήνες να εκπαιδεύουν τον στρατό της γειτονικής χώρας», για να απαντήσει: «Αυτοί που σήμερα μας προκαλούν στη Κύπρο και στο Αιγαίο, αυτοί που παίζουν παιχνίδια με τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής μας».

«Εδώ και 14 χρόνια έχουν παραδώσει με τον πιο επίσημο τρόπο το όνομα Μακεδονία στους γείτονες, χωρίς κανέναν προσδιορισμό και χωρίς κανέναν όρο για την αλλαγή της Συνταγματικής τους ονομασίας: Μακεδονία σκέτο στο εσωτερικό, Μακεδονία – Σκόπια στο εξωτερικό. Αυτό αποδέχτηκαν ως βάση της λύσης 14 χρόνια πριν», τόνισε και σχολίασε: «το χειρότερο είναι ότι όταν εμείς κερδίσαμε όλα όσα δε διανοήθηκαν πότε αυτοί να διεκδικήσουν, τότε άρχισαν να υποκρίνονται τους Μακεδονομάχους, και να μιλούν για προδοσίες και ηγούνταν συλλαλητηρίων. Πατριδοκαπηλία, υποκρισία, μικροπολιτική εκμετάλλευση ακόμη και στα εθνικά θέματα. Εκεί όπου θα έπρεπε όλοι οι Έλληνες και όλες οι Ελληνίδες να είναι ενωμένοι, αποφάσισαν να διχάσουν το λαό για να κερδίσουν λίγους ψήφους».

Ο πρωθυπουργός είπε πως «ο κ. Μητσοτάκης μετά από αυτές τις αποκαλύψεις οφείλει μια δημόσια συγνώμη εκ μέρους της ΝΔ για όλα αυτά, από όλο τον ελληνικό λαό και κυρίως από τους χιλιάδες απλούς πολίτες που διαδήλωναν δίπλα στα στελέχη της ΝΔ, φωνάζοντας «η Μακεδονία είναι μόνο μια» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει το όνομα». Πρόσθεσε ότι «κυρίως οφείλει να εξηγήσει σε όλους αυτούς που παραπλανούσε με συνθήματα πατριωτικής ευαισθησίας τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν τυχόν εκλεγεί». «Μας λέει ότι θα επιτηρεί την πιστή εφαρμογή της, μα αν όπως λέει είναι “προδοτική” γιατί θέλει να επιτηρεί την πιστή εφαρμογή της;», διερωτήθηκε.