Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δέκα χρόνια από την τελευταία του ομιλία σε κομματικό ακροατήριο, μετά την ήττα του στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, για να μιλήσει ξανά μπροστά σε κοινό με ανάλογη ιδιότητα ο Κώστας Καραμανλής. Αυτή τη φορά, στην εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ και Β΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Ads

Και φαίνεται πως, κατά κάποιο τρόπο… το «γιόρτασε», αφού μίλησε σχεδόν εφ’ όλης της ύλης.

Η εκδήλωση έγινε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ, όπου ο πρώην πρωθυπουργός έφτασε με τη σύζυγο του Νατάσα και έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από το ακροατήριο που ξέσπασε σε παρατεταμένα χειροκροτήματα, «πανηγυρίζοντας» με τον τρόπο του τη στιγμή.

«Πάνω από όλα η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση, οι Έλληνες έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ να ανορθώσουμε την αυτοεκτίμηση μας, για να γίνει αυτό υπάρχει μια σαφής προϋπόθεση, ισχυρή κυβέρνηση με ξεκάθαρο πρόγραμμα, με ορίζοντα τετραετίας και αυτή την προϋπόθεση μόνον η παράταξη μας μπορεί να την προσφέρει, μια κυβέρνηση του Κυριάκου  Μητσοτάκη, που θα αναλάβει το δύσκολο αλλά εθνικά αναγκαίο έργο της εθνικής ανασυγκρότησης», τόνισε ο Κ. Καραμανλής στην ομιλία του.

Ads

«Η χώρα χρειάζεται επειγόντως οικονομική ανάπτυξη, επενδύσεις, πολλές και καλές θέσεις εργασίας. Η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη, στήριξη στους λιγότερο ευνοημένους, ευκαιρίες για όλους και κυρίως  τους νέους μας», είπε και ζήτησε από όλους να στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας ψηφοφόρους της ΝΔ που είχαν μετακινηθεί σε άλλα κόμματα να επιστρέψουν στην παράταξη.

«Η Νέα Δημοκρατία ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή την επαύριο της μεταπολίτευσης, τον Σεπτέμβριο του 1974. Σαράντα πέντε ολόκληρα χρόνια πρωταγωνιστεί στο δημόσιο βίο, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αξιωματική αντιπολίτευση. Στον σχεδόν μισό αιώνα που πέρασε, άλλαξαν πάρα πολλά στο δημόσιο βίο. Κόμματα, ιδεολογίες και βέβαια πρόσωπα. Η παράταξή μας όμως παραμένει όλα αυτά τα χρόνια ο κύριος πυλώνας της δημόσιας ζωής μας. Και σήμερα είναι στο κατώφλι μιας νέας μεγάλης νίκης», επισήμανε και πρόσθεσε:

«Δεν έγινε τυχαία αυτό! Δεν είναι συμπτωματικό! Έγινε διότι μείναμε πιστοί και σταθεροί στις αρχές και τις αξίες μας. Έγινε διότι μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές των συνθηκών, διότι μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις αγωνίες και τις προσδοκίες των συμπολιτών μας. Έγινε γιατί η παράταξή μας έχει βαθιές ρίζες στην Ελληνική κοινωνία. Έγινε διότι την παράταξή μας την στηρίζει σταθερά και διαχρονικά ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού. Ελληνίδες και Έλληνες που ξέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία υπάρχει για να τους υπηρετεί. Πως λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το εθνικό και το λαϊκό συμφέρον!».

Αναφέρθηκε στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρατήρησε: «Από τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής  με διορατικότητα, σιδηρά επιμονή και αποφασιστικότητα απέναντι σε εξωτερικές και εσωτερικές αντιξοότητες οδήγησε την χώρα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αγωνιζόμαστε για την ευρωπαϊκή μας πορεία. Όχι γιατί δεν ξέρουμε τις αδυναμίες της Ευρώπης. Όχι γιατί δεν αισθανθήκαμε συχνά αδικημένοι από τους εταίρους μας. Όχι γιατί δεν καταλαβαίνουμε ότι η σημερινή Ευρώπη απέχει πολύ από το Ευρωπαϊκό όραμα των ιδρυτών της. Αλλά γιατί ξέρουμε καλά, ότι η Ευρωπαϊκή οικογένεια με όλες τις ατέλειες και αδυναμίες της, παραμένει ο καλύτερος, ο μοναδικός θα έλεγα χώρος για την  ασφάλεια και την πρόοδο της χώρας».

Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε και στις προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας, λέγοντας πως  απειλές, εκβιασμοί, απόπειρες εκφοβισμού δεν γίνονται δεκτές και σημείωσε: «Θέλουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Πιστεύουμε στο Διεθνές Δίκαιο, τον διάλογο, τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και πιστεύουμε ότι υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος για όλους. Όμως, απειλές, εκβιασμοί, απόπειρες εκφοβισμού δεν μας πτοούν. Δεν γίνονται δεκτές. Επιστρέφονται στον αποστολέα. Συστάσεις και προτροπές, πόσω μάλλον πιέσεις (φίλων, συμμάχων, εταίρων ή όποιου άλλου) δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον! Εμείς μια φανέλα φοράμε, και αυτή είναι η φανέλα της Ελλάδας. Για τα συμφέροντα της Ελλάδας μαχόμαστε τα συμφέροντα της Ελλάδας υπερασπιζόμαστε!».

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι ορθώς η ΝΔ την κατέκρινε και ορθώς την καταψήφισε. Εξέφρασε την λύπη του γιατί δεν αξιοποιήθηκε το κεκτημένο του Βουκουρεστίου του 2008 και τόνισε πως η χώρα θα έπρεπε να απαιτήσει και να πετύχει περισσότερα.

Για το 2015 δήλωσε πως η ΝΔ έκανε και πάλι το εθνικό της καθήκον και κράτησε τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ