Απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, που υποστηρίζει ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε στείλει το 2005 στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επιστολή, με την οποία έλεγε «ναι» στο όνομα «Μακεδονία- Σκόπια» για τη γείτονα χώρα, δίνουν κύκλοι του κ. Καραμανλή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τότε πρωθυπουργός  δεχόταν την εκχώρηση ονόματος και γλώσσας, χωρίς μάλιστα να προτείνει συνταγματική αναθεώρηση για τη γείτονα χώρα.

Ads

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού:

  • Το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση, αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
  • Αναφέρεται σε μία εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.
  • Το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ήταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008.
  • Με αυτή την τακτική κίνηση, αλλά κυρίως με μία ολοκληρωμένη στρατηγική που κατέληξε στη Σύνοδο, καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να εξοπλίσουμε τη χώρα με τα ισχυρά εκείνα όπλα (αποφάσεις Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) που τοποθετούσαν πλέον τα Σκόπια στη θέση του επισπεύδοντος για την εξεύρεση λύσης. Έφεραν δηλαδή την Ελλάδα σε θέση ισχύος.
  • Η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξού και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008.

«Εκείνοι που συμφωνήσαν σε μια επιζήμια συμφωνία στο ζήτημα της Μακεδονίας δεν μπορούν να κουνούν το δάχτυλο σε εκείνους που αντιστάθηκαν σε ισχυρές διεθνείς πιέσεις, έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον και προστάτευσαν το εθνικό συμφέρον. Η σκόπιμα αποσπασματική παρουσίαση ενός τμήματος της τότε διαπραγμάτευσης, η οποία δεν κατέληξε σε καμία συμφωνία, αποτελεί ατυχή και άθλια προσπάθεια παραμόρφωσης της ιστορίας. Ο θρίαμβος του Βουκουρεστίου ήταν ένα κεκτημένο που θυσίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις Πρέσπες» ανέφερε, από την πλευρά του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γ.Κουμουτσάκος με ανάρτησή του στο twitter.