Η στάση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά στο Μακεδονικό αναιρείται από τα ίδια τα γεγονότα, τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει ότι θέλει να ξεχάσει. 

Ads

H Ελλάδα αποδέχτηκε τη γλώσσα της ΠΓΔΜ τo 1977 επί κυβέρνησης ΝΔ. Αυτό επιβεβαιώνεται και από μια πρόσφατη, σχετικά, έκθεση που είχε στα χέρια της η ΝΔ. Δύο μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, οπότε είχε σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και υπουργό Εξωτερικών τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών παρέλαβε μια αναλυτική έκθεση σχετικά με τις μέχρι τότε διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», που δημοσιεύει και το σχετικό απόσπασμα, στην έκθεση, που αριθμεί εννέα σελίδες και παραδόθηκε αρμοδίως στις 23 Ιουλίου 2012, οι συντάκτες της, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών και ο Ελληνας διαπραγματευτής, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, περιγράφουν μεταξύ άλλων, την κατάσταση που υπήρχε διαχρονικά και μέχρι τότε, σχετικά με το θέμα της γλώσσας της ΠΓΔΜ.

Ειδικότερα στην έκθεση αναφέρεται: «Για τη γλώσσα θα πρέπει να λεχθεί ότι το 1977 έγινε η διεθνής συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών για τα γεωγραφικά ονόματα. Τότε, υπό την πίεση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, δεχτήκαμε ότι στην εν λόγω χώρα υπήρχαν δύο γλώσσες με κυριλλική γραφή. Η Σερβική και η Makedonski, της οποίας η λατινική γραφή είναι Macedonian». Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι τόσο η εθνικότητα όσο και η γλώσσα δεν περιλαμβάνονται στην ενδιάμεση συμφωνία ούτε και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Ads

Η συνέντευξη Σαμαρά το 1991

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα», στις 12 Μαΐου του 1991, ως υπουργός Εξωτερικών του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο Αντώνης Σαμαράς αποκαλούσε «Μακεδονία» τη σημερινή ΠΓΔΜ και δη, χωρίς κανέναν προσδιορισμό, παρά το γεγονός ότι σήμερα, εμφανίζεται να  απορρίπτει τη χρήση του όρου «Μακεδονία» και άρα και την όποια λύση στο Μακεδονικό. Στη συνέντευξη αυτή, η οποία είναι αποδελτιωμένη και βρίσκεται και στο αρχείο του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης», ο Α. Σαμαράς καλείται να τοποθετηθεί σχετικά με τις εξελίξεις στην τότε Γιουγκοσλαβία.

Όταν ερωτάται «ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις από την επικίνδυνη αυτή αστάθεια στη γειτονική μας χώρα;», ο Α. Σαμαράς απαντά ότι «ουδείς γνωρίζει ποια θέση θα λάμβανε κάθε Δημοκρατία χωριστά μπροστά σε αποσχιστικές αποφάσεις», επισημαίνοντας ότι «ο Σέρβος ηγέτης Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μας είπε ότι η Σλοβενία, η Κροατία και η Μακεδονία θα προχωρούσαν σε πλήρη αυτονομία».

Εν ολίγοις, παραμονές της κήρυξης της αυτονομίας της ΠΓΔΜ ο Α. Σαμαράς θεωρούσε αυτονόητο να αναφέρεται σ’ αυτή χωρίς κανέναν προσδιορισμό πέραν του «Μακεδονία», ενώ δεν χρησιμοποιεί ούτε καν τον επίσημο τότε όρο (Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας).