Ο πρώτος νόμος που πέρασε η κυβέρνηση τον Αύγουστο, με τυμπανοκρουσίες και φυσικά με διαδικασίες κατεπείγοντος, ήταν το λεγόμενο επιτελικό κράτος που αύξανε σημαντικά τις θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων. Το δεύτερο μέρος του νόμου δημιουργούσε την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) με τη συνένωση πέντε ελεγκτικών σωμάτων, μεταξύ των οποίων και το ΣΕΥΠ (Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας). Του Ειδικού Συνεργάτη.
Ο νόμος καταργούσε αυτομάτως τα ελεγκτικά σώματα και προέβλεπε για τη λειτουργία της ΕΑΔ τη συγκρότηση Συμβουλίου Διοίκησης και την έκδοση κανονισμών λειτουργίας και οργανισμού. Αυτά προς το παρών είναι άφαντα με λογικό αποτέλεσμα και η αρχή να υπολειτουργεί. Όλη η αρχή; Όχι. Τους τελευταίους μήνες η ΕΑΔ έχει κάνει σημαία της τον έλεγχο του… καπνίσματος.
Μάλιστα. Οι (πρώην) Επιθεωρητές Υγείας, αντί να ελέγχουν τα φακελάκια, τις παράνομες συνταγογραφήσεις, τις υπερκοστολογήσεις στις προμήθειες, τα καρτέλ των φαρμακευτικών με τις παράνομες πρακτικές τους που οδηγούν ακόμα και σε ελλείψεις σημαντικών φαρμάκων και χίλια μύρια πράγματα στο χώρο της υγείας που κρύβουν πίσω τους εκατομμύρια, ελέγχουν… το κάπνισμα στα καφενεία. Παρεμπιπτόντως σοβαροί έλεγχοι για τα παραπάνω έχουν γίνει κατά καιρούς από το ΣΕΥΠ αλλά ουδέποτε έλαβαν δημοσιότητα όπως ο έλεγχος του καπνίσματος.
Από τις εφτά μέχρι στιγμής ανακοινώσεις στη σελίδα της Αρχής οι τρεις αφορούν τον αντικαπνιστικό νόμο και τη «μάχη κατά του καπνού» και τα τρομερά αποτελέσματα που έχει αυτό ο τόσο σημαντικός (για τη διαφάνεια πάντα) έλεγχος. Η τέταρτη έχει θέμα την ίδρυση και αδειοδότηση των καταστημάτων αλλά τελικά «επισημαίνει ότι η νομοθεσία κατά του καπνίσματος είναι απόλυτα σαφής» και ουσιαστικά ασχολείται με τις κινήσεις των καταστημάτων για τις λεγόμενες «λέσχες καπνιστών». Εντάξει, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το πέπλο του καπνού περιορίζει την ορατότητα οπότε η απομάκρυνση του όντως ενισχύει τη διαφάνεια.
Η πέμπτη ανακοίνωση έχει επίσης ενδιαφέρον καθώς αφορά σε έρευνα που έγινε μεταξύ των συμμετεχόντων σε εκδήλωση της Αρχής και που κατέδειξε ότι πρώτος τομέας επιρρεπής στη διαφθορά κρίνεται αυτός… της Υγείας. Είπαμε όμως, οι επιθεωρητές υγείας είναι πλέον πολύ απασχολημένοι ελέγχοντας το κάπνισμα. Εξάλλου ας μη ξεχνάμε ότι η Novartis είναι σκευωρία.
Κατά τα άλλα η εκδήλωση της Αρχής είχε θέμα τη χρήση των τεχνολογιών στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Η έκτη ανακοίνωση της Αρχής, που είναι και η πιο εκτενής, αφορά τη συμμετοχή της Αρχής στην «8η Σύνοδο της Διάσκεψης των Κρατών-Μελών στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στο Αμπού Ντάμπι». Η έβδομη ανακοίνωση μας ενημερώνει ότι «σημαντική βελτίωση κατά επτά θέσεις καταγράφει η Ελλάδα στον «Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς 2019» που εκδίδει και δημοσιοποιεί η Διεθνής
Διαφάνεια». Επικοινωνιακές δράσεις δηλαδή.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο ορίστηκε ο Διοικητής της Αρχής με ομολογουμένως εντυπωσιακό (για τα δεδομένα της παρούσας κυβέρνησης της αριστείας) βιογραφικό. Με προϋπηρεσία στον ΟΑΣΑ, ήδη από τη συνέντευξή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής φάνηκε ο τεχνοκρατικός του χαρακτήρας. Μίλησε για μοντέρνους όρους όπως continuous auditing, i.t., hr management, transparency for investment (αλήθεια αυτό το τελευταίο γιατί δεν το ξεκινάμε από το Ελληνικό που κάθε μέρα έρχεται η Lamda, ζητάει κάτι και εμείς της το δίνουμε απλόχερα, μόνο το καζίνο που δεν έχει δεσμευτεί το ελληνικό δημόσιο να της χτίσει… ακόμα). Μεταξύ δεικτών, εργαλείων, προτύπων, μεθοδολογιών και άλλων ωραίων τεχνοκρατικών, ανέφερε ότι ανάμεσα στους βασικούς στόχους είναι να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας.
Και, ω τι θαύμα!, η εικόνα της χώρας άλλαξε αφού ανέβηκε εφτά θέσεις στην αξιολόγηση που κάνει μια «μη κυβερνητική» οργάνωση (με ιδρυτή ένα πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και χορηγούς κράτη, διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες). Και αυτό το κατόρθωμα οφείλεται μόνο και μόνο στην ίδρυση της Αρχής, δηλαδή στο νόμο ίδρυσής της καθώς, όπως είπαμε, Συμβούλιο Διοίκησης ακόμα δεν έχει οριστεί και Οργανισμός και Κανονισμός Λειτουργίας ακόμα δεν υπάρχουν ή τουλάχιστον δεν έχουν δημοσιευθεί. Πως γίνεται μια Αρχή που ακόμα δεν ξέρουμε πως λειτουργεί, μόνο με την ίδρυσή της έχει συμβάλει στο να ανέβει εφτά θέσεις η χώρα σε μία παγκόσμια αξιολόγηση (υποθέτοντας ότι είναι ουσιαστική αξιολόγηση); Και όμως γίνεται και έτσι η εικόνα της χώρας αλλάζει.
Τελικά λοιπόν η Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει μέχρι τώρα να επιδείξει έλεγχο του καπνίσματος και εικόνα. Καθαρός αέρας και αέρας κοπανιστός δηλαδή. Λογικό βέβαια αν, όπως είχε πει κάποτε και ο πρωθυπουργός, μας ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >