Οριστικοποιούνται σήμερα οι όροι δανεισμού από το πακέτο στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, στην συνεδρίαση της τετραμερούς Τεχνικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα από τα κυριότερα θέματα που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η συμμετοχή του θα κυμαίνεται στα 10-15 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2.85%. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή δημοπρασία έντοκων γραμματίων της Ελλάδας. Οι εξελίξεις επηρέασαν θετικά το spread, το οποίο σημείωσε πτώση, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαρτίου.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι οι εργασίες των εκπροσώπων θα συνεχιστούν και πως από τη σημερινή συνεδρίαση δεν θα πρέπει να αναμένονται αποτελέσματα, ούτε δηλώσεις. Ο Α. Αλταφάζ τόνισε ότι η συνεδρίαση που ξεκίνησε γύρω στις 15:00 ώρα Ελλάδος, πραγματοποιείται σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες να εργάζονται με τα «νέα δεδομένα που βρίσκονται στο τραπέζι».
Στο μεταξύ, μία μόλις ημέρα μετά τη συμφωνία για τους όρους του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσαν πως η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, τονίζοντας η συμφωνία που επιτεύχθηκε αποτελεί απλώς «μια συγκεκριμενοποίηση σε τεχνικό επίπεδο» που έχει στόχο να ηρεμήσει τις αγορές και πως η εφαρμογή της προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα ζητήσει τη βοήθεια.
Απαντώντας σε δήλωση εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία «πρέπει να συγκληθεί συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός οικονομικής στήριξης», εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν απαιτείται. «Δεν χρειάζεται να οργανώσουμε μια μεγάλη Σύνοδο εδώ στις Βρυξέλλες. Όπως είδατε χθες, το Eurogroup μπορεί να ενεργοποιηθεί με πολύ γρήγορο, αποτελεσματικό τρόπο», διευκρίνισε.
Στον απόηχο της συμφωνίας, στις 13:30 (ώρα Ελλάδας), το επιτόκιο του δεκαετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου ήταν 6,514%, έναντι 7,126% που ήταν το βράδυ της Παρασκευής. Το επιτόκιο αυτό είχε υπερβεί το 7,500% την Πέμπτη, ποσοστό ρεκόρ μετά την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ το 2001. Το spread ανάμεσα στο επιτόκιο του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου, που χρησιμεύει ως αναφορά στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, και στο ελληνικό επιτόκιο μειώθηκε στις 332 μονάδες βάσης έναντι των άνω των 400 που ήταν την περασμένη εβδομάδα.
Κρίσιμη η αυριανή δημοπρασία
Με μεγάλο ενδιαφέρον, εντός κι εκτός της Ελλάδας, αναμένεται αύριο η πρώτη κρίσιμη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων της χώρας, η έκβαση της οποίας θα αποτελέσει τον καταλύτη για την προσφυγή ή μη της Ελλάδας στο σχέδιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Αν κατά την αυριανή δημοπρασία, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τα επιτόκια διατηρηθούν στα σημερινά υψηλά επίπεδα, τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καταφύγει στην βοήθεια που της προσφέρεται από Ε.Ε. και ΔΝΤ. Τραπεζικά στελέχη που επικαλείται ο Τύπος υπολογίζουν ότι το επιτόκιο των ετήσιων επιτόκιων θα είναι μάλλον τσουχτερό και ενδεχομένως θα διαμορφωθεί στο 5% με 5,5%.
Το επιτόκιο (5%) με το οποίο προσφέρονται στην Ελλάδα τα 30 δισ. ευρώ για 5 έτη είναι ελαφρώς χαμηλότερο απ’αυτό που είχε διαμορφωθεί στην αγορά στις 4 Μαρτίου 2010, οπότε έφτασε το 5,26% λίγο μετά την εξαγγελία των σκληρών μέτρων από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Η πορεία των επιτοκίων ήταν στη συνέχεια πτωτική με αποτέλεσμα την επομένη της Συμφωνίας των Ευρωπαίων ηγετών, στις 26 Μαρτίου, να έχει πέσει στο 4,4%. Στη συνέχεια, όμως, το κλίμα επιδεινώθηκε εκ νέου για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα η απόδοση να εκτιναχθεί την προηγούμενη εβδομάδα στο 7,30%.
Η υποβάθμιση της Παρασκευής από τον χρηματοπιστωτικό οίκο αξιολόγησης Fitch, ο οποίος «έριξε» κατά δύο βαθμίδες την Ελλάδα (από ΒΒΒ+, στο ΒΒΒ -) προκάλεσε επιβάρυνση του κλίματος. Τον ίδιο δρόμο με τον Fitch αναμένεται να ακολουθήσει ο ένας από τους δύο άλλους οίκους αξιολόγησης Standard & Poor’s ή Moody’s, κάτι που θα κάνει τότε το διεθνές περιβάλλον για τα ελληνικά ομόλογα ιδιαιτέρως αφιλόξενο και αυτό θα δυσχεράνει την κάλυψη των δανειακών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου. Το ελληνικό Δημόσιο, φέτος θα πρέπει να δανειστεί περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το ίδιο ποσό με αυτό που προτίθενται να προσφέρουν οι εταίροι. Τα 2 δισ. ευρώ από αυτά θα καλυφθούν από τις δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων, ενώ θα πρέπει να δανειστεί η χώρα άλλα περίπου 11 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα.
Μιλώντας σήμερα, Δευτέρα στο πρακτορείο Reuters, ο κορυφαίος αναλυτής του οίκου Fitch, Κρις Πράις, χαρακτήρισε το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ως «θετικό αλλά όχι αποφασιστικό». «Είναι σαφώς ενθαρρυντικό για την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, εξακολουθεί να αφήνει αναπάντητα ορισμένα ερωτήματα», υπογράμμισε.
«Έως το τέλος του έτους αποφασίστηκε να εκταμιευθούν 30 δισ. ευρώ, ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δύο επόμενα έτη, στα οποία επικεντρώνονται οι ανησυχίες μας», πρόσθεσε.
Η συμφωνία για το σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα είναι μια «θετική απάντηση των χωρών της ζώνης του ευρώ», δήλωσε σήμερα ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους», είπε, καλώντας την Ελλάδα να συνεχίσει το πρόγραμμα των μέτρων που έχει στόχο να μειωθούν τα δημόσια ελλείμματα.
Μεταρρυθμίσεις εν όψει
Μετά την χθεσινή απόφαση του Eurogroup, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε να έρθουν σε υπουργικά συμβούλια εντός της εβδομάδας οι εισηγήσεις των υπουργών για τα κλειστά επαγγέλματα, το ασφαλιστικό, τις αποκρατικοποιήσεις και την κατάργηση δημοσίων οργανισμών. Αν και η απόφαση του Eurogroup προκάλεσε ανακούφιση στην ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός φέρεται να επιθυμεί να αποφύγει τελικά το να προσφύγει στην μηχανισμό στήριξης.
Από την Κύπρο όπου βρίσκεται ο Γ. Παπανδρέου, γράφουν οι σημερινές εφημερίδες, ζήτησε να βρει στο γραφείο του το πρωί της Τρίτης, με την επιστροφή του, τρεις λίστες:
* Των αποκρατικοποιήσεων, μετοχοποιήσεων κ.ο.κ.
* Των καταργήσεων και συγχωνεύσεων δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών.
* Των κλειστών επαγγελμάτων που θα ανοίξουν.
Ο κ. Παπανδρέου έχει επιπλέον ζητήσει τους φακέλους με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, προτάσεις για ΣΔΙΤ και ότι άλλο μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη, αφού αν δεν επιτευχθεί σημαντική αλλαγή κλίματος υπέρ της Ελλάδας, ο δρόμος των νέων μέτρων φαίνεται αναπόφευκτος.
Με την ανάπτυξη να αποτελεί το μοναδικό δρόμο «σωτηρίας», πλέον, ο κ. Παπανδρέου έχει ζητήσει να του παραδοθεί εντός των ερχόμενων ημερών και μία έκθεση για την ακίνητη περιουσία του δημοσίου και προτάσεις για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή της.
Από αύριο το πρωί επίκειται στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ληφθούν αποφάσεις για αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ, ενώ φθάνει και η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τις επόμενες μέρες, το οποίο θα έχει έντονη δημοσιονομική διάσταση με περικοπές συντάξεων που, κατά τα συνδικάτα, μπορεί να φτάσουν και το 30%. Ο νέος ασφαλιστικός νόμος αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι το καλοκαίρι που δεν αποκλείεται να συμπεριλάβει τελικά αυστηρότερες ρυθμίσεις.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Τύπος επικαλείται στελέχη του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος όμως θα χαρακτηριστεί κυρίως από μεταθέσεις υπουργών και προσθήκες έμπειρων στελεχών ως υφυπουργούς.
Κατσέλη: Θα βάλουμε στέρεες βάσεις για την αναδιάρθρωση της οικονομίας
Συνέντευξη παραχώρησε η υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Λούκα Κατσέλη στην εφημερίδα Τα Νέα. Η υπουργός χαρακτηρίζει τον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. – ΔΝΤ «αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας απέναντι σε κερδοσκοπικές επιθέσεις», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε την ενεργοποίησή του. Η κα Κατσέλη αναγνωρίζει ότι τα «τα αναγκαία μέτρα σταθεροποίησης αναμφίβολα θα βαθύνουν την ύφεση το 2010» αλλά υπογραμμίζει πως «Αν συνεχίσουμε με τους σημερινούς ρυθμούς, θα βάλουμε στέρεες βάσεις για την παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας μας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Πιστεύετε ότι θα χρειαστεί τελικά να καταφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Τι συνέπειες θα έχει κάτι τέτοιο για τη χώρα και τον πολίτη στην καθημερινότητά του;
Κατσέλη:Ο μηχανισμός στήριξης της οικονομίας, που συμφωνήθηκε στις 25 Μαρτίου χάρη στις προσπάθειες του Πρωθυπουργού και επικυρώθηκε χθες, αποτελεί ένα αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας απέναντι σε κερδοσκοπικές επιθέσεις. Δεν ζητήσαμε την ενεργοποίησή του, όμως η ύπαρξή του είναι καθοριστική για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα δανεισμού χωρίς κερδοσκοπικές πιέσεις.
Με τη θηλιά στον λαιμό για τον περιορισμό του ελλείμματος, πώς θα μπορέσει να ανακάμψει η οικονομία; Ποια μέτρα σχεδιάζετε και τι ρυθμό προβλέπετε για φέτος; Τι απαντάτε στην κριτική που σας ασκείται ότι καθυστερήσατε στο αναπτυξιακό σκέλος;
Κατσέλη:Τα αναγκαία μέτρα σταθεροποίησης αναμφίβολα θα βαθύνουν την ύφεση το 2010. Τα αναπτυξιακά μέτρα από τη φύση τους έχουν ορατά αποτελέσματα με χρονική υστέρηση. Ολα θα ήταν διαφορετικά αν αυτά είχαν ληφθεί εγκαίρως από το 2008. Σήμερα δεν υπάρχει καθυστέρηση. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι πολιτικές μας είναι γνωστές και μιλούν από μόνες τους. Αν συνεχίσουμε με τους σημερινούς ρυθμούς, θα βάλουμε στέρεες βάσεις για την παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας μας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Μήπως η καταστροφολογία μηνών του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έκαναν περισσότερη ζημιά από τη διακυβέρνηση της Ν.Δ.;
Κατσέλη:Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασαν με ειλικρίνεια τα πραγματικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την καταστροφική διαχείριση των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Αποτελεί χρέος όλων μας η αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας. Ας μη συγχέουμε την ειλικρινή και υπεύθυνη αντιμετώπιση κρίσιμων περιστάσεων με την καταστροφολογία!
Πότε επιτέλους θα βγάλετε το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων; Οσο καθυστερείτε χάνεται πολύ χρήμα και ως εκ τούτου αρχίζουμε να σκεφτόμαστε διάφορα..
Κατσέλη:Ύστερα από 13 χρόνια «ακινησίας», το δελτίο τιμών με ανατιμολόγηση 6.500 φαρμάκων δημοσιεύεται τις επόμενες ημέρες. Σε ελάχιστο χρόνο δημιουργήθηκε ανεξάρτητο Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκων. Ψηφίστηκε από τη Βουλή η απαραίτητη ρύθμιση, εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου αγορανομική διάταξη και συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων για την ανακοίνωση των τιμών. Πετυχαίνουμε μέση μείωση τιμών πάνω από 20%. Εξοικονομούμε δαπάνες των Ταμείων πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ετησίως και στηρίζουμε την υγιή ελληνική βιομηχανία.
Στο θέμα της γραφειοκρατίας δεν έχει αλλάξει τίποτα. Τι προτίθεστε να κάνετε;
Κατσέλη:Η γραφειοκρατία και οι διοικητικές στρεβλώσεις είναι γάγγραινα για την οικονομία και την ανάπτυξη. Το θέμα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το ΥΠΟΙΑΝ και πήραμε ήδη τα πρώτα μέτρα: Με το νέο πλαίσιο διαχείρισης του ΕΣΠΑ που ψηφίστηκε, οι διαδικασίες απλοποιούνται και οι πόροι αποκεντρώνονται, μακριά από τον γραφειοκρατικό έλεγχο της Κεντρικής Διοίκησης. Μέσα στον μήνα υπογράφονται οι επιχειρησιακές συμφωνίες με τις Περιφέρειες. Κάθε Περιφέρεια θα έχει τον δικό της προϋπολογισμό για τα έργα που έχει προγραμματίσει.
Με νέο σύστημα μηχανογράφησης ξεπληρώνουμε με αντικειμενικά κριτήρια οφειλές επιχορηγήσεων του Αναπτυξιακού Νόμου προς τις επιχειρήσεις. Εγιναν πληρωμές 450 εκατ. ευρώ, από συνολικό ποσό 900 εκατ. ευρώ, και όλες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Ιουνίου. Διυπουργική επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο ξεμπλοκάρει μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις. Ηδη «ξεκόλλησε», ύστερα από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων, επένδυση 900 εκατ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην Κοζάνη και τη Φλώρινα.
Αυτή την εβδομάδα παρουσιάζουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων. Στόχος είναι να ιδρύονται επιχειρήσεις με ένα βήμα, σε μία ημέρα, ενώ τώρα απαιτούνται 15 βήματα και 38 ημέρες. Αμέσως μετά ακολουθεί αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία για την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, που σήμερα δυστυχώς τρέπουν σε φυγή τους επενδυτές. Στον νέο αναπτυξιακό νόμο προβλέπεται απλούστευση των διαδικασιών κατάθεσης αιτήσεων και αξιολόγησης, για σύντμηση χρόνου και άρση γραφειοκρατικών εμποδίων.
Πότε επιτέλους θα τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός του ΕΣΠΑ; Γιατί καθυστερούν τόσο τα αποτελέσματα για τους επιστήμονες;
Κατσέλη:Η διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος για τους επιστήμονες ολοκληρώθηκε και καταρτίστηκε ο πίνακας κατάταξης των επιτυχόντων. Σχετική ανακοίνωση βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ. Οσον αφορά το ΕΣΠΑ, η αλήθεια είναι ότι βάλαμε μπροστά όλες τις απαραίτητες διαδικασίες από την πρώτη στιγμή. Γι΄ αυτό έχει διπλασιαστεί η απορροφητικότητα και ξεπερνά σήμερα το 6%, με στόχο το 15% για φέτος.
Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση για τα προγράμματα γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανακοινώθηκαν τέσσερα προγράμματα ύψους 275 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις. Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανακοινώσουμε νέα προγράμματα ΤΕΜΠΜΕ, Ψηφιακής Σύγκλισης και ΣΔΙΤ, ενώ προχωρούν όλα τα προγράμματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Ας μη γελιόμαστε, όμως: η μάχη για λιγότερη γραφειοκρατία και αποτελεσματικό συντονισμό είναι συνεχής. Οπως λέει ο ποιητής, «ό,τι έγινε, σβήνει από το μάτι εκείνου που βλέπει το πόσο έχει ακόμα να γίνει». Και μένουν να γίνουν ακόμα πολλά…
Τι θα γίνει με το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά; Θα κατατεθεί στη Βουλή; Αν ναι, πότε;
Κατσέλη:Θα έχει γίνει νόμος του κράτους μέσα στον Μάιο για να αντιμετωπιστεί επιτέλους το πρόβλημα της υπερχρέωσης, που οδηγεί πολλούς συμπολίτες μας σε περιθωριοποίηση. Από τον Ιανουάριο περιμένουμε τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να πάρει το νομοσχέδιο τον δρόμο του προς τη Βουλή.
Strauss-Kahn: «Τρομακτική πρόκληση» η μείωση του δημοσίου χρέους
Η μείωση του δημοσίου χρέους στις ανεπτυγμένες χώρες θα είναι η «τρομακτική πρόκληση» των επόμενων ετών υπογράμμισε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn, σε ομιλία του από το βήμα του Πανεπιστημίου Cambridge όπου αποδοκιμάστηκε έντονα από φοιτητές και ακτιβιστές. Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ προέβλεψε ότι το δημόσιο χρέος των ανεπτυγμένων χωρών θα αυξηθεί κατά 35%, στο 110% του ΑΕΠ, ώς το 2014. Η αντιστροφή αυτής της τάσης, είναι αναγκαία έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές κρίσεις, θα είναι μια τρομακτική πρόκληση. Ο Dominique Strauss-Kahn είπε: «Κατά συνέπεια, για τις επόμενες μία ή δύο δεκαετίες οι ανοδικοί οικονομικοί κύκλοι στον ανεπτυγμένο κόσμο θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους παρά για χρηματοδότηση των δαπανών ή περικοπές των φόρων».
Παρέμβαση στο συνέδριο έκανε και ο Τζορτζ Σόρος, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης. Στα περιθώρια του συνεδρίου και σε συνέντευξή του στους Financial Times, ισχυρίσθηκε ότι τα ποσοστά διάσπασης της ευρωζώνης είναι 50% αυτήν τη στιγμή, εκτός και αν η Γερμανία παρέμβει και χορηγήσει στην Ελλάδα δάνεια σε χαμηλότερα της αγοράς επιτόκια. «Η Ελλάδα», είπε μεταξύ άλλων, «σκοπεύει να λάβει τα μέτρα που είναι αναγκαία για να βγει από την κρίση. Τώρα η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει όσα της αναλογούν για να βοηθήσει την Ελλάδα». Και αναρωτήθηκε: «Υπάρχει η πολιτική θέληση να μείνει η Ευρώπη ενωμένη; Αν δεν υπάρχει, νομίζω ότι θα υπάρξει διαδικασία διάλυσης». Ισχυρίσθηκε ακόμη ότι το ΔΝΤ είναι το μοναδικό ινστιτούτο που θα μπορούσε να οργανώσει μια λύση για την Ελλάδα. Μια ημέρα νωρίτερα, ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz δήλωνε ότι η διάσωση της Ελλάδος από το ΔΝΤ θα είναι ένα θλιβερό κεφάλαιο για την ιστορία της Ε.Ε.
«Το ΔΝΤ είναι μέρος του προβλήματος όχι η λύση», έγραφε πανό που ξετύλιξαν στην αίθουσα ακτιβιστές, πολλοί από τους οποίους αντέδρασαν έντονα στις επισημάνσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ, αφού σημαίνουν ανεργία και φτώχεια για τους εργαζόμενους. Ενας εκ των διαδηλωτών τόνισε ότι το ΔΝΤ αυξάνει την ανισότητα, ιδιωτικοποιεί την κοινωνική πρόνοια και προσπαθεί να ανοίξει τις αγορές προς όφελος των δυτικών τραπεζών και βιομηχάνων και κατέληξε λέγοντας ότι «το ΔΝΤ δημιούργησε την κρίση, δεν θέλουμε τις λύσεις τους». Ο Strauss-Kahn από την πλευρά του ισχυρίσθηκε ότι «αυτό ήταν το παλιό ΔΝΤ».
Nomura: «Αναμφίβολα θετική» η απόφαση του Eurogroup
«Αναμφίβολα θετική» χαρακτηρίζει την απόφαση του Eurogroup η χρηματιστηριακή εταιρεία Nomura, η οποία υποστηρίζει ότι το πόρισμα των Ευρωπαίων ενισχύει σημαντικά την αξιοπιστία της ευρωζώνης και κατά προέκταση την αξιοπιστία του ίδιου του ευρώ. «Παρότι είναι πολύ πιθανό τα επιτόκια να υποχωρήσουν σημαντικά ώστε ο δανεισμός [από τις αγορές] να ξαναγίνει ελκυστικός για την Ελλάδα, πιστεύουμε ότι το πιθανότερο είναι πως η Ελλάδα θα ζητήσει και θα λάβει την οικονομική αυτή βοήθεια». Αυτό που μένει να δούμε, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ιαπωνική χρηματιστηριακή, είναι εάν ο εν λόγω μηχανισμός είναι αρκετός για να διασκεδάσει τους φόβους εκείνων που εκφράζουν δυσπιστία όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της Ελλάδας. Για εμπόδια σε επίπεδο διαπραγματεύσεων για τη διάθεση του πακέτου κάνει επίσης λόγο η Nomura αναφερόμενη στα πιθανά νομικά κωλύματα που ενδέχεται να συνεπάγονται οι όροι του δανείου.Ωστόσο, η χρηματιστηριακή εταιρεία εμμένει στην άποψή της ότι η ευρωζώνη δεν είναι πιθανό να επιτρέψει την πτώχευση της Ελλάδας –γεγονός που επιβεβαιώνεται από την τελευταία απόφαση των Ευρωπαίων, όπως υπογραμμίζει.
Διαβάστε επίσης:
Ημέρα αποφάσεων για πακέτο βοήθειας – ΔΝΤ
Reuters: Συμφωνήθηκαν οι όροι για βοήθεια στην Ελλάδα
Ελλάδα 2010, Αργεντινή 2001;
Και το spred τραβά την ανηφόρα…
Μείωση 40% του ελλείμματος κατά το α’ τρίμηνο του 2010
Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 3,9%
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >