Η άνοδος του spread, το οποίο εχθές σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό στις 456 μονάδες για να κλείσει λίγο χαμηλότερα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ-Τρισέ, «ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας», έχει θέσει επιτακτικά στην κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες το ερώτημα αν θα χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα δανείζεται πια με πολύ υψηλότερο κόστος από ό,τι η Βραζιλία (4,9%) και το Μεξικό (4,8%) και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για καιρό.

Ads

Το κλίμα γίνεται έχει βαρύνει καθώς ο διεθνής Τύπος κάνει ανοικτά πλέον λόγο για χρεοκοπία. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί για την ελληνική οικονομία είναι το άρθρό που τιτλοφορείται «Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στο υψηλότερο σημείο του έτους» και δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στη δυσπιστία των αγορών που προκαλεί περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Το άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις του Stephen Jen, οικονομικού αναλυτή και διευθυντή του Hedge-Fonds Blue Gold Capital, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην απελπιστική θέση που βρισκόταν η Αργεντινή το 2001 και δεν θα μπορέσει τελικά να αποφύγει την αδυναμία πληρωμών.

Αυτές οι εκτιμήσεις κάνουν πρακτικά αδύνατη την αλλαγή του κλίματος και την πτώση των spreads. Παρότι επισήμως η κυβέρνηση δηλώνει ότι «προς το παρόν» δεν τίθεται τέτοιο θέμα, η κατάσταση που διαμορφώνεται θέτει στην ημερήσια διάταξη την προσφυγή στην ευρωπαϊκή βοήθεια. Με το επόμενο ραντεβού με τον δανεισμό να είναι στις 13 Απριλίου -ημερομηνία για την οποία ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει προγραμματίσει την έκδοση εντόκων γραμματίων 26 και 52 εβδομάδων – η κυβέρνηση διαθέτει περιορισμένο χρόνο για να αποφασίσει. Αλλά όχι για πολύ γιατί θα κινδυνεύσει με χρεοκοπία.

Εντείνουν τις πιέσεις οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης

Ads

Τις πιέσεις για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης εντείνουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, την ίδια στιγμή που η Ευρώπη καθησυχάζει τις αγορές.

Χθες, ο οίκος Fitch προέτρεψε την Ελλάδα να καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο του περασμένου μήνα στις Βρυξέλλες και προβλέπει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ προέβη ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Ερικ Νίλσεν. Ο ίδιος, σύμφωνα με το Έθνος, ενημέρωσε συνεργάτες του την Πέμπτη, πριν από την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις δηλώσεις Τρισέ, πως εκτιμά 18μηνη εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα αρχής γενομένης από τα τέλη Απριλίου καθώς και περικοπές μισθών έως 20% στον ιδιωτικό τομέα.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές της Standard & Poor’s, τονίζουν πως το ελληνικό χρέος θα υποβαθμιστεί στην περίπτωση που το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και εφόσον η κυβέρνηση παρεκκλίνει του σχεδίου της.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ χαρακτηρίζει τη συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας θεμελιώδους σημασίας, μιλώντας στην El Pais και αναφορικά με την άνοδο των spreads, απαντά πως «οι αγορές κινούνται με την φήμη, όχι τις πολιτικές αποφάσεις». Διαβεβαιώνει επίσης πως οι Ευρωπαίοι εταίροι θα είναι σε ετοιμότητα να παρέμβουν, αν οι Έλληνες το ζητήσουν, ενώ η γερμανική τράπεζα Bundesbank αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα τονίζοντας, σε εσωτερικό έγγραφο εργασίας της που δημοσιεύεται στη Frankfurter Rundschau, ότι «εμπεριέχει κινδύνους για τη σταθερότητα, οι οποίοι δεν πρέπει να υποτιμηθούν».

Την ώρα δε, που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν ενεργοποιεί τον μηχανισμό στήριξης, οι οικονομολόγοι της UBS AG κάνουν λόγο για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας ακόμη και μέσα στο σαββατοκύριακο, ενώ ο Ρομπέϊ επιμένει στο ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια και πως δεν έχει πληροφόρηση ότι θα ζητήσει άμεσα βοήθεια.

Πίστη στην ελληνική οικονομία δείχνει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ-Τρισέ, ο οποίος επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση περί μη χρεοκοπίας της Ελλάδας, με συνέντευξη του σε ιταλική εφημερίδα, λέγοντας πως σε αυτή τη φάση δεν είναι αναγκαία η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης της χώρας και πως η κακή κατάσταση των δημοσιοοικονομικών της Ιταλίας δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της Ελλάδας.

Αποκλιμακώνεται το spread

Ήπια αποκλιμάκωση εμφανίζει σήμερα η διαφορά απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού Bund, διαμορφώνεται γύρω στις 418,2 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφωνόταν στο 7,2% από 7,4%. Ανοδικές τάσεις παρατηρούνται και στο χρηματιστήριο.

Στο 3,9% ο πληθωρισμός Μαρτίου

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο πληθωρισμός το Μάρτιο έφθασε στο 3,9% από 2,8% τον Φεβρουάριο και 1,3% ένα χρόνο πριν. Κύριες αιτίες, οι αυξήσεις του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, στα τσιγάρα και τα ποτά.

Διαβάστε επίσης:

Και το spred τραβά την ανηφόρα…
Μείωση 40% του ελλείμματος κατά το α’ τρίμηνο του 2010
Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 3,9%