Επικαλούμενο πηγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Reuters μεταδίδει ότι οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι κεντρικοί τραπεζίτες κατέληξαν σε συμφωνία για τους όρους μια πιθανής έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα. Το τεχνικό πλαίσιο της συμφωνίας έχει διαμορφωθεί, ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο λείπει μόνο το «ναι» της Γερμανίας.

Ads

Οι πληροφορίες για το ύψος του δανείου αλλά και για το επιτόκιο είναι συγκεχυμένες αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με το Mega, το επιτόκιο θα είναι 2,84% ενώ αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε, ανεπίσημα, ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ θα διαμορφωθεί στο 1/3 του ποσού, που θα δοθεί στην Ελλάδα και υπολογίζεται ότι θα είναι γύρω στα 25 δισ. ευρώ. Δηλαδή το ΔΝΤ, σε περίπτωση ελληνικού αιτήματος, θα προσφέρει περίπου 8,3 δισ. ευρώ.

Πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες, δήλωσε στο Reuters ότι το ύψος των δανείων καθώς και η διάρκειά τους θα προταθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) και την Κομισιόν, οι οποίες θα αναλύσουν το όποιο αίτημα της χώρας μας. Ανεφέρει επίσης ότι: «Η διαδικασία προβλέπει ότι η Ελλάδα θα δηλώσει ότι δεν έχει πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα εξετάσουν ότι όντως ισχύει αυτό και θα πουν τι ποσό και τι διάρκεια χρειάζεται. Θα προτείνουν το ύψος, υποθέτω μετά από διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες, και στη συνέχεια θα χρειαστεί ομόφωνη απόφαση του Eurogroup».

Ερωτηθείσα για το επιτόκιο των δανείων, η πηγή ανέφερε πως «πρόκειται για πιστό αντίγραφο των όρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». «Για δάνεια διάρκειας έως τρία έτη, είναι το επιτόκιο SDR (Special Drawing Rights, νόμισμα του ΔΝΤ) συν 300 μονάδες βάσης συν χρέωση υπηρεσιών 50 μονάδων βάσης», κατέληξε. Σύμφωνα με το πρακτορείο, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα δανειστεί με επιτόκιο 5,01%, μικρότερο από το 7,3% που ισχύει τώρα στις αγορές αλλά μεγαλύτερο από ότι θα ήθελε η Ελλάδα.

Ads

Ωστόσο, αργά το βράδυ της Παρασκευής, σε άλλο δημοσίευμά του το Reuters ανέφερε πως το τελικό επιτόκιο ενδέχεται να υπερβεί το 6%, επικαλούμενο πηγές από την Ευρωζώνη, ενώ άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία σημειώνουν ότι το επιτόκιο με το οποίο θα μπορεί να δανειστεί η χώρα όταν το αποφασίσει, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κάτω από το 4%.

Αναφορά για το ύψος του δανείου τοποθέτηση έχει γίνει και από τον επικεφαλής οικονομολόγο της Goldman Sachs Ερικ Νίλσεν, ο οποίος την Πέμπτη είπε σε συνεργάτες του ότι περιμένει 18μηνο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 20-25 δισεκατομμυρίων ευρώ από ευρωζώνη και ΔΝΤ στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τέλος Απριλίου.

Την ίδια στιγμή, διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται σε επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων. Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιεί τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και το Ecofin. Η θεματολογία έχει να κάνει με «τη συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων» ενώ εκπρόσωπος τύπου της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω, αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το Mega, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμέλια Τόρες απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι υπήρξε συμφωνία για τους όρους παροχής βοήθειας στην Ελλάδα. Όπως είπε, από την Κομισιόν δεν θα υπάρξει κανένα σχόλιο μέχρι να υποβληθεί αίτημα (για την ενεργοποίηση του μηχανισμού) από την ελληνική πλευρά.

Οι παραπάνω εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα το spread να πέσει κάτω από τις 400 μονάδες βάσης και Χρηματιστήριο Αθηνών να κλείσει με άνοδο 3,40% στις 1.991 μονάδες, παρά το γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, δηλαδή από BBB+ σε BBB-, επειδή «αυξήθηκαν οι προκλήσεις στο δημοσιονομικό πεδίο» τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες ενώ η προοπτική του ελληνικού χρέους της χώρας κρίνεται από τον οίκο αξιολόγησης «αρνητική».

«Η Ελλάδα δεν θα κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης»

Μέχρι στιγμής, η τελευταία επίσημη τοποθέτηση από την κυβέρνηση έγινε με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου το μεσημέρι της Παρασκευής, ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να κάνει χρήση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, απαντώντας έτσι στις πιέσεις που αυξάνονται γύρω από την ελληνική κυβέρνηση μετά την εκτίναξη των spreads.

«Η Ελλάδα δεν θα κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό και την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, επισημαίνοντας ωστόσο πως είναι σημαντικό για τη «χώρα» το να υπάρχει το δίχτυ ασφαλείας του μηχανισμού αυτού. Αναφορικά με το ράλι των spreads, o υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως τα επιτόκια δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της οικονομίας και είπε, πως η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια της για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών ώστε να μπει η χώρα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος και η γερμανική κυβέρνηση δήλωσαν εκ νέου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει ανά πάσαν στιγμή το σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, αρκεί να το ζητήσει η χώρα μας. Την ετοιμότητα της Επιτροπής επανέλαβε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμέλια Τόρες σημειώνοντας ότι το θέμα της ελληνικής οικονομίας θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Μαδρίτη.

Ενδεχόμενη διάσωση της Ελλάδας από το ΔΝΤ θα ήταν ένα “λυπηρό” κεφάλαιο για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς. Προσθέτει πως «ολόκληρο το σχέδιο του Ευρώ, απαιτεί ένα είδος αλληλεγγύης και συνεργασίας».

Αντιδράσεις

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις εξελίξεις τόνισε ότι: «Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα και δε διαθέτει καμιά λαϊκή νομιμοποίηση για να βάλει τη χώρα, με την «ομπρέλα» της ΕΕ, στο σφαγείο του ΔΝΤ, πράγμα που θα υποθηκεύσει το μέλλον του ελληνικού λαού για δεκαετίες. Αυτή την ώρα, μόνο μια μεγάλη, ενωτική, λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να αποτρέψει τις τραγικές και καταστροφικές εξελίξεις».

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα 2010, Αργεντινή 2001;
Και το spred τραβά την ανηφόρα…
Μείωση 40% του ελλείμματος κατά το α’ τρίμηνο του 2010
Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 3,9%