«Δεν θα επιτρέψουμε το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη να οδηγήσει τη χώρα σε τέταρτο μνημόνιο», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου περί πιστοληπτικής γραμμής στήριξης και «χέρι» στο μαξιλάρι ρευστότητας των 37 δισ. προκειμένου να ευνοηθούν για άλλη μια φορά οι τράπεζες, κατά τη διάρκεια κοινής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους – Πράσινους για την κοινή κάθοδο τους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ads

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως για να μπει μια χώρα σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης πρέπει να υπογράψει μνημόνιο και είναι αυτό ακριβώς το οποίο προσπάθησε να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την επιμονή του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, προς αυτή τν κατεύθυνση.

Όσον αφορά το μαξιλάρι ρευστότητας που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση, κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού και τα έχουμε για να μπορεί να βγει η Ελλάδα στις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια, αλλά και για να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις.

Ads

«Μέσα από σκόρπια αφηγήματα της ΝΔ ξεδιπλώνεται το σχέδιο της να μας οδηγήσει σε ένα νέο μνημόνιο κι έτσι να δικαιολογήσει το κύμα μεταρρυθμίσεων που έχει προαναγγείλει», εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

«Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει: Είναι το σχέδιό του αυτό; Να οδηγήσει τη χώρα σε πιστοληπτική γραμμή; Αν είναι αυτό, πρέπει να το πει στον λαό. Αν δεν είναι αυτό, πρέπει με καθαρό τρόπο να διαψεύσει τον κ. Παπαδημητρίου», είπε στη συνέχεια και ξεκαθάρισε πως «Αν δεν δώσει απάντηση, εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι το δεδομένο και ο λαός πρέπει να το ξέρει πολύ καλά ότι το σχέδιο είναι το 4ο μνημόνιο».

«Αριστερά, Οικολόγοι, προοδευτικοί πολίτες πηγαίνουμε μαζί για να βάλουμε φρένο σε αυτά τα σχέδια -και θα βάλουμε φρένο», υπογράμμισε.

Τέλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εκλογές στον Μπάμπη Παπαδημητρίου, καθώς όπως δηκτικά είπε η Βουλή θα είναι ένας πιο φυσικός χώρος για να υπερασπίζεται τις θέσεις της ΝΔ ως βουλευτής, παρά από κάποιο πάνελ ως «αντικειμενικός» δημοσιογράφος.