Το σχέδιο της ΝΔ να δώσει μέρος από το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δις στις τράπεζες για «να απαλλαγούν από το βάρος των κόκκινων δανείων» και στη συνέχεια να μπούμε σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης αποκάλυψε ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, τρείς μέρες πριν τις εκλογές.

Ads

Πρόκειται για το σχέδιο που έχει προτείνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, το οποίο συνεπάγεται ενισχυμένη εποπτεία, μέτρα και μηνιαίους ελέγχους με τακτικές επιθεωρήσεις. Ένα νέο μνημόνιο δηλαδή…

Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ και υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ δήλωσε συγκεκριμένα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real News ότι «η εποπτεία λέει ότι τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είναι το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών και τις εμποδίζει να κάνουν πιο καλά τη δουλειά τους θα απορροφηθούν το 2022-2023. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να απαλλαγούν πιο γρήγορα οι τράπεζες από αυτό το βάρος, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι, 37 δισ. ευρώ, που τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήματα, έχουν κλειδωθεί σε ένα συρτάρι και πληρώνουμε τόκους για αυτό». «Μεγαλύτερη βλακεία δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς έγινε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που φώναζα ότι είναι λανθασμένη αυτή η επιλογή. Αυτό, όμως, θα αλλάξει», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο Μητσοτάκης, εφόσον ο λαός του δώσει την εντολή, θα φύγει από αυτή τη λύση και θα πάει σε κάτι πολύ απλό, σαν και αυτό που έκαναν τα υπόλοιπα κράτη που βγήκαν από μνημόνια, θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε τα χρήματα που μοιράζει ο Ντράγκι και που ευτυχώς αυτό θα συνεχιστεί». 

Στην επισήμανση αν αυτό που αναφέρει σημαίνει νέο πρόγραμμα, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, προσπαθώντας να θολώσει τα νερά, υποστήριξε πως είναι «είναι αυτό που παίρνεις όταν είσαι σε μεταμνημονιακή κατάσταση». Κατηγόρησε μάλιστα πως η καθαρή έξοδος από τα προγράμματα που επέλεξε ο Αλέξης Τσιπρας ήταν λάθος επειδή «δεν καταλαβαίνει από οικονομικά, επειδή δεν νιώθει πως λειτουργεί το σύστημα». 

Ads

Ακούστε τη συνέντευξη του Μπάμπη Παπαδημητρίου:

Διαβάστε επίσης: 

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις αποκαλύψεις, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου επιχείρησε με μια ανάρτηση στο Twitter να αμβλύνει τις αντιδράσεις. Αν και στη συνέντευξή του ήταν σαφής πως πρόκειται για θέση και σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέχεια δήλωσε πως πρόκειται για «προσωπικές του απόψεις». «Ένας από τους πολλούς λόγους που στηρίζω τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι για να μπορώ να εκφράζω τις προσωπικές μου απόψεις μου χωρίς φόβο. Διαχρονικά λοιπόν πιστεύω και υποστηρίζω ότι το “μαξιλάρι” του Τσίπρα ήταν και είναι η χειρότερη λύση. Αντιθέτως, η άμεση αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων ανοίγει δρόμο για φθηνό χρήμα, ένταξη στη νομισματική χρηματοδότηση της ΕΚΤ και ταχεία ανάπτυξη. Προφανώς και η πιστοληπτική δεν ήταν και δεν είναι θέση της ΝΔ. Τα περί νέου μνημονίου είναι απλώς ανοησίες αυτών που τα έκαναν θάλασσα», ανέφερε. 

Το μήνυμα του Τσίπρα

«Δεν θα επιτρέψουμε το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη να οδηγήσει τη χώρα σε τέταρτο μνημόνιο», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου περί πιστοληπτικής γραμμής στήριξης και «χέρι» στο μαξιλάρι ρευστότητας των 37 δισ. προκειμένου να ευνοηθούν για άλλη μια φορά οι τράπεζες, κατά τη διάρκεια κοινής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους – Πράσινους για την κοινή κάθοδο τους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. «Μέσα από σκόρπια αφηγήματα της ΝΔ ξεδιπλώνεται το σχέδιο της να μας οδηγήσει σε ένα νέο μνημόνιο κι έτσι να δικαιολογήσει το κύμα μεταρρυθμίσεων που έχει προαναγγείλει», εκτίμησε ο πρωθυπουργός. «Θα βάλουμε φρένο σε αυτά τα σχέδια», ξεκαθάρισε στη συνέχεια και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει ξεκάθαρα για το πρόγραμμά του.