Για την υπόθεση του τραυματισμού της 16χρονης στο Νέο Ηράκλειο μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, υποστηρίζοντας πως οι αστυνομικοί δεν εμπλέκονται, «και αυτό προκύπτει από μάρτυρες και άλλα στοιχεία που έχουν βρεθεί».

Ads

Συνολικά για το περιστατικό, ανέφερε αρχικά:

«Τρέχουν δύο έρευνες, η πρώτη είναι στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ, με την θέση των αστυνομικών να είναι ότι δεν είχαν την παραμικρή επαφή και εμπλοκή στον τραυματισμό της 16χρονης, και αυτό προκύπτει από μάρτυρες και άλλα στοιχεία που έχουν βρεθεί. Ίσα ίσα ήταν από πάνω της, τη βοήθησαν και φώναξαν το ΕΚΑΒ. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα. Την κοπέλα την εξέτασε και ιατροδικαστής, η γιατρός κατέθεσε την πλευρά της κοπέλας. Αναφέρω αυτά που έχουν έρθει σε γνώση μας χωρίς να έχουν αμφισβητηθεί από οποιοδήποτε υλικό ή μαρτυρία πλην της εκδοχής που έδωσε η κοπέλα».

Και πρόσθεσε: «Η βία, δημιουργεί προβλήματα και δεν μπορεί να είναι επιλογή πολιτικής της δημοκρατίας. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν συνέβη σε μία ειρηνική διαμαρτυρία. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ δέχθηκαν σκληρή επίθεση και όταν πήγαν πάνω από την 16χρονη για να την βοηθήσουν, σύμφωνα με αυτά που λένε αυτοί και δεν έχουν αμφισβητηθεί, δέχθηκαν δεύτερη επίθεση από τη δεύτερη πλευρά. Ήταν δύσκολες συνθήκες και βάσει των στοιχείων πλην της εκδοχής της 16χρονης δείχνουν ότι οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ δεν είχαν εμπλοκή».

Ads

Υπενθυμίζεται πως χθες, με ανακοίνωσή της, η οικογένεια της 16χρονης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «αρκετοί γιατροί ενημέρωναν πως τα ευρήματα δείχνουν ότι είναι θύμα ξυλοδαρμού. Αλλά και το ιατροδικαστικό πόρισμα εκεί παραπέμπει όπως μάθαμε έπειτα», ενώ παθολόγος από το νοσοκομείο Γεννηματάς που είχε περιθάλψει την κοπέλα, είχε δηλώσει πως «μου είπε ότι ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ».

Διαβάστε επίσης: Νέο Ηράκλειο / Η ιατροδικαστική έκθεση για τα χτυπήματα στη 16χρονη

 

Για τα επεισόδια στο μετρό και την φασιστική επίθεση, ο Γ. Οικονόμου δήλωσε τα εξής στο Mega:

«Για την ημέρα εκείνη, υπήρξαν ενδείξεις και πληροφορίες για διάθεση επεισοδίων από διαφόρους, με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατο-δολοφονία 2 στελεχών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Η ΕΛ.ΑΣ συλλέγοντας τις διάφορες πληροφορίες, συνέλαβε κάποιους Ιταλούς ακροδεξιούς στο αεροδρόμιο, μπλόκαρε την κάθοδο από τη βόρεια Ελλάδα άλλων ακροδεξιών ομάδων. Έγιναν και προληπτικές προσαγωγές. Στο Μοναστηράκι, υπήρχαν διμοιρίες και πάνω στο τρένο, ακολουθούσε και άλλο τρένο, ήταν πάνω διμοιρία που κατέβηκε και σε ελάχιστο χρόνο απέτρεπε τα χειρότερα και έκανε ό,τι μπορούσε. Ευχαριστημένοι θα είμαστε όταν θα σταματήσουμε να έχουμε συμπλοκές, απόπειρες από ανθρώπους των άκρων να δημιουργούν επεισόδια».

«Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για εκείνη τη μέρα ήταν πετυχημένος, θα μπορούσε όμως να προλαβαίνει τα επεισόδια με ταχύτερη παρέμβαση. Το ζήτημα είναι να είναι η ΕΛ.ΑΣ σε τέτοια θέση έτσι ώστε σύντομα και αποτελεσματικά και ουσιαστικά, να παρέμβει. Ξέρω ότι η αστυνομία τον συνέλαβε. Δεύτερον το μπιτόνι με το υλικό θα αναλυθεί. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για υγρό από το air condition. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν ήταν εύφλεκτο υλικό. Ας αφήσουμε την έρευνα να μας δείξει τι έγινε. Μπορούμε να είμαστε ασφαλείς στο μετρό και στο τρένο. Η χώρα μας είναι ασφαλής», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Για τη σύλληψη του 22χρονου Παλαιστινίου:

«Ο συγκεκριμένος προσήχθη στην αστυνομία και βάσει άρθρου του Ποινικού Κώδικα, – για τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν τέτοιες συμπεριφορές – σχηματίστηκε δικογραφία που θα πάει στη δικαιοσύνη. Αυτό που θέλω πολιτικά να πω είναι, ότι ζούμε σε πολύ φορτισμένους καιρούς, και οι κινήσεις φανατισμού, υπέρμετρου ενθουσιασμού, κινήσεις με σύμβολα και εργαλειοποίηση των κινήσεων αυτών για δημιουργία πολιτικής ατζέντας, δεν βοηθούν. Καλώ όλους να είναι περισσότεροι υπεύθυνοι και εγκρατείς στην συμπεριφορά τους σ ό,τι αφορά στον ακτιβισμό που επιδεικνύουν. Θα μπορούσαν με τον ίδιο τρόπο χωρίς κινήσεις φανατισμού ή ενθουσιασμού, ο καθένας να διαδηλώσει και να δείξε τη συμπαράστασή του σε αυτόν που θέλει».