Αναστάτωση και αμηχανία έχει προκαλέσει σε κυβερνητικούς κύκλους, η βράβευση – τρολ του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Politico. Το διεθνές ειδησεογραφικό μέσο απένειμε, όπως είναι γνωστό, το «βραβείο κατασκοπείας» στον Ελληνα πρωθυπουργό για τις μοναδικές, διεθνώς, επιδόσεις του στις υποκλοπές. 

Ads

Το Μέγαρο Μαξίμου που έχει επενδύσει στo ευρωπαϊκό status του κ. Μητσοτάκη, προσπαθεί να περιορίσει τη διάδοση της είδησης, η οποία δεν μεταδόθηκε σε κανένα από τα φιλοκυβερνητικά μέσα. 

Το σκεπτικό του Politico με το οποίο έδωσε το αντι-βραβείο βρίθει από ειρωνείες: 

«Δεν είναι πολλοί οι ηγέτες που θα μπορούσαν να επιβιώσουν από τις αποκαλύψεις πως η μυστική υπηρεσία της κυβέρνησής τους προσπάθησε να κατασκοπεύσει αντιπολίτευση και δημοσιογράφους. Όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι οποιοσδήποτε πολιτικός..

Ads

Γόνος μιας κρητικής πολιτικής δυναστείας, με σπουδές στο Χάρβαρντ, αρχηγός του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα, όχι μόνο κατάφερε να “αποδυναμώσει” το σκάνδαλο, γνωστό ως “Predatorgate”, αλλά κέρδισε την επανεκλογή του, ισχυριζόμενος την αθωότητά του..

Το λογισμικό κατασκοπείας Predator, που έδωσε το όνομά του στην υπόθεση, θέτει το κινητό τηλέφωνο ενός θύματος στο έλεος των επιτιθέμενων, δίνοντάς τους πλήρη πρόσβαση στη συσκευή. Δεν είναι ο τύπος εφαρμογής που μπορεί κανείς να αγοράσει στο AppStore. 

Το πώς κατέληξε το Predator σε σχεδόν 100 συσκευές στην Ελλάδα -οι περισσότερες ανήκαν σε υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους- παραμένει ένα μυστήριο που μπορεί να μην λυθεί ποτέ», ειρωνεύεται το διεθνές μέσο,  τελειώνοντας με τη.. σουρεαλιστική τροπή που είχε πάρει το σκάνδαλο στην Ελλάδα:

«Τον περασμένο μήνα, οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν ποινική έρευνα σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ανεξάρτητης αρχής που είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση της υπόθεσης Predator, με τον ισχυρισμό πως υπάλληλοι διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες». 

Τα υπόλοιπα αντιβραβεία του 2023 δόθηκαν στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την « καλύτερη ερμηνεία μίας Γερμανίδας που προσποιείται την πρόεδρο της Ευρώπης», το βραβείο του «καλύτερου Ρώσου που παίζει τον Ρώσο» στον Βλάντιμιρ Πούτιν επειδή κοροϊδεύει την Ευρώπη, «της καλύτερης διπλωματίας» στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ για τις συνεχείς γκάφες του, το βραβείο «Πώς τολμάς!», στην έφηβη ακτιβίστρια της κλιματικής αλλαγής Γκρέτα Τούνμπεργκ για ομιλία της στον ΟΗΕ και στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι για το φιλοφασιστικό της παρελθόν.