Κατά την κυβέρνηση η συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο ήταν «εξαιρετική» διότι επαναβεβαίωσε ότι «οι ελληνο – αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο», διότι «ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε με τόσο κολακευτικά λόγια στην πορεία της ελληνικής οικονομίας» και διότι επίσης «ο αμερικανός πρόεδρος έχει πλέον μια πολύ ξεκάθαρη και πολύ καλύτερη εικόνα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας».
Ταδε έφη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, παραλείποντας ωστόσο να διευκρινίσει εάν την κυβέρνηση την ικανοποιεί και το γεγονός ότι μετά την «πολύ ξεκάθαρη εικόνα» που απέκτησε ο αμερικανός πρόεδρος, πέταξε την… μπάλα στην εξέδρα όταν κλήθηκε – με ερώτηση έλληνα δημοσιογράφου και όχι από τοποθέτηση του έλληνα πρωθυπουργού – να καταδικάσει την παράνομη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης που παραβιάζει ευθέως και το διεθνές δίκαιο και την ελληνική κυριαρχία.
Με τον ίδιο τρόπο παρέλειψε να διευκρινίσει εάν τον ικανοποίησε και η εικόνα του έλληνα πρωθυπουργού ως «ντεκόρ» στην συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, και κυρίως να εξηγήσει γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να ικανοποιήσει, άνευ καμίας διασφάλισης, τρία βασικά αιτήματα των ΗΠΑ με εξαιρετικά αμφίβολες – έως και επικίνδυνες – συνέπειες για την Ελλάδα.
Το πρώτο ερώτημα που δεν απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι γιατί ο έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε να ταχθεί δημόσια στο πλευρό των ΗΠΑ στην δολοφονία Σουλεϊμανί. Για την ακρίβεια, και όταν ερωτήθηκε σχετικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επί λέξει: «Είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Και στεκόμαστε στο πλευρό τους σ’ αυτή την απόφαση. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην περιοχή για πιθανή κλιμάκωση και πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες – έχουν γίνει προσπάθειες από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών – για κινήσεις προς αποκλιμάκωση της έντασης. Κι αυτό νομίζω ότι είναι ένα μήνυμα που το έχουν πάρει όλοι. Είχαμε, και ακόμα έχουμε, πολύ στενούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς τίμιους παίχτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά».
Διαβάστε επίσης:
- Ένας πρόεδρος, ένα σκάνδαλο και ένας κομπάρσος. Του Σ. Κούλογλου
- Πώς ο Λευκός Οίκος υποβάθμισε τη συνάντηση με Μητσοτάκη
- Η συνέντευξη Τύπου που δεν έγινε: Πώς ο Τραμπ επιβεβαίωσε διπλά το Tvxs.gr
- Συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη: Στα «ψιλά» τα ελληνοτουρκικά και χωρίς στήριξη [Βίντεο]
- Το φιάσκο του Οβάλ Γραφείου
Το ζήτημα εδώ είναι γιατί ο έλληνας πρωθυπουργός επιλέγει να γίνει ο μόνος ηγέτης σε όλη την Ευρώπη που παίρνει θέση υπέρ ΗΠΑ και Τραμπ – θέση υπέρ της εξόντωσης ενός ηγετικού παράγοντα μιας χώρας κατ΄ εντολή του προέδρου μιας άλλης χώρας. Σε όρους νομιμότητας, είναι μια απόφαση που κινείται ντε φάκτο πέραν κάθε ορίου διεθνούς δικαίου και, εκ των πραγμάτων, ακυρώνει το θεμελιώδες επιχείρημα της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα στην περιοχή: Ακυρώνει την επίκληση της διεθνούς νομιμότητας την οποία παραβιάζει κατά συρροή ο Ερντογάν.
Σε όρους γεωπολιτικών συσχετισμών, η θέση Μητσοτάκη απειλεί να ακυρώσει την παγιωμένη θέση της Ελλάδας ως συνομιλητή του αραβικού κόσμου και πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Και, όπως επισημαίνουν με ένταση πηγές της αντιπολίτευσης, θέτει σε κίνδυνο ακόμη κι αυτή καθαυτή την ασφάλεια της χώρας.
Το δεύτερο ερώτημα αφορά την σπουδή και την απόφαση του πρωθυπουργού να δηλώσει, ενώπιον του Ντόναλντ Τραμπ, ότι η Ελλάδα επιθυμεί να προμηθευτεί συμμετάσχει στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του πανάκριβου αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35. Σε επιχειρησιακούς όρους και οικονομικούς όρους είναι ένα πρόγραμμα για το οποίο εκφράζουν ισχυρότατες αμφιβολίες ακόμη και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και της Πολεμικής Αεροπορίας. Θεωρούν ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος έχει υπερβολικά μεγάλο κόστος πτήσης, είναι «δύσκαμπτο» για τις απαιτήσεις του Αιγαίου και γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε περιορισμένη κλίμακα μόνον από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Μεγάλη Βρετανία. Το κόστος, δε, κάθε τέτοιου αεροσκάφους υπολογίζεται κοντά στα 100 εκατομμύρια δολάρια, άρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει τον δρόμο για μια νέα «αγορά του αιώνα» από μια χώρα που ακόμη δίνει μάχη να ανακάμψει από την χρεοκοπία.
Όσο για το πλεονέκτημα που μπορεί να δώσει στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, μάλλον είναι εύγλωττη η σημερινή τοποθέτηση του Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος τόνισε πως «μπαίνουμε σε ένα κυνήγι εξοπλισμών που δεν μας οδηγεί πουθενά».
Το τρίτο ερώτημα προκύπτει από την τρίτη… προσφορά για την οποία αυτοβούλως φαίνεται να δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον: την δέσμευση της κυβέρνησης – σύμφωνα τουλάχιστον με την ενημέρωση από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου – να υιοθετήσει «την ίδια προσέγγιση με τις ΗΠΑ στο θέμα της ασφάλειας που σχετίζεται με την τεχνολογία 5G». Όπως είναι γνωστό, στόχος των ΗΠΑ είναι να αποκλείσουν την κινεζική Huawei από τα δίκτυα 5G και η ευκολία με την οποία αποδέχεται αυτή την απαίτηση η κυβέρνηση εγείρει ερωτήματα για την συνέχιση της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και στο θέμα της οικονομικής διπλωματίας. Κι όπως λέει στέλεχος της αντιπολίτευσης, με μακρά διπλωματική εμπειρία, «θέτει σε προφανή κίνδυνο και την ισχυρή αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα που επετεύχθη τα τελευταία χρόνια».
Εάν οι απαντήσεις σε όλα αυτά δεν δοθούν έστω… προσεχώς, τότε η χθεσινή συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη δεν ήταν απλά ατυχής, ήταν κι επικίνδυνη.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >