Τελικά, όχι μόνο επιβεβαιώθηκε η αποκάλυψη του Tvxs.gr για την άρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παραχωρήσει την καθιερωμένη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνάντησή τους, αλλά επιβεβαιώθηκε και ο λόγος για τον οποίο την αρνήθηκε. 

Ads

Αυτό που προέκυψε κατά τον διάλογο υποδοχής ήταν επί της ουσίας ένας μονόλογος του Τραμπ, σε σχέση, κυρίως, με το Ιράν, με τον Κ. Μητσοτάκη να περιορίζεται στο ρόλο του αμήχανου «κομπάρσου». Λέξη δεν ειπώθηκε από τα χείλη του Τραμπ για τα ελληνοτουρκικά και βεβαίως ούτε λόγος για υποστήριξη των ελληνικών θέσεων, που αποτελούσε και το βασικό θέμα στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακόμη κι όταν ρωτήθηκε για την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ντόναλντ Τραμπ μετέφερε τη συζήτηση στη Λυβική κρίση και στη αποστολή τουρκική στρατού στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. 

Το Tvxs.gr είχε αποκαλύψει από την αρχή πως ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε την κοινή συνέντευξη Τύπου γιατί δεν ήθελε να πάρει θέσει και να δεσμευτεί δημόσια επί των ελληνοτυρκικών θεμάτων και τη στάση της Άγκυρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Στην συνέντευξη Τύπου οι δύο πλευρές καλούνται να τοποθετηθούν επί των θεμάτων που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης. Αντίθετα στον διάλογο κατά την υποδοχή δεν υπάρχει ατζέντα και άρα ο καθένας μπορεί να αναφερθεί στο θέμα που επιθυμεί. 

Ο μονόλογος όμως του Τραμπ έκρυβε και μια ηχηρή διάψευση των κυβερνητικών ισχυρισμών, που ήθελαν τον αμερικανό πρόεδρο να ακυρώνει τη συνέντευξη Τύπου επειδή ήθελε να αποφύγει ερωτήσεις και να μιλήσει δημόσια σχετικά με την εκτέλεση του Σουλεϊμανί και την κρίση με το Ιράν. Τελικά η αμερικανοϊρανική σύγκρουση μονοπώλησε τη συζήτηση με τον αμερικανό Πρόεδρο να δέχεται περισσότερες από δέκα ερωτήσεις για το θέμα, αν και είχε τη δυνατότητα να διακόψει τη διαδικασία. 

Ads