Την πλήρη ταύτισή του με την απόφαση του Τραμπ να εξοντώσει τον Ιρανό στρατηγό Σουλεϊμανί και μάλιστα με κριτήριο… τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ads

Προσκεκλημένος από τον αμερικανικό μη κυβερνητικό φορέα γεωπολιτικών αναλύσεων Atlantic Council, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει για τη θέση της Ελλάδας σε σχέση με την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, δεδομένου, όπως το έθεσε η ερώτηση, των στενών σχέσεων της Αθήνας με τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και στεκόμαστε δίπλα στους συμμάχους στις δύσκολες στιγμές απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει: «Αυτή η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα και στηρίζουμε αυτή την απόφαση». Αξίζει να σημειωθεί πως στο επίσημο δελτίο Τύπου από το πρωθυπουργικό γραφείο δεν αναφερόταν η ξεκάθαρη υποστήριξη, αλλά η γενική τοποθέτηση πως πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση και πως η Ελλάδα έχει «στενούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο αλλά δεν ξεχνάει και ποιοι είναι οι σύμμαχοί της». 

Σε αντίθεση λοιπόν με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες που προτίμησαν να κρατήσουν μια ουδέτερη στάση υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ειρήνη στην περιοχή και για κατευνασμό της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την τοποθέτησή του:

Ads

«Πρώτον είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και στηρίζουμε αυτήν την απόφαση. Την ίδια στιγμή, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν ευρείες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να γίνουν κινήσεις που θα αποκλιμακώσουν την ένταση, τώρα που οι ΗΠΑ έδωσαν ένα σαφές μήνυμα σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές που είναι διατεθειμένες να χαράξουν προκειμένου να κινηθούν προς μια πρωτοβουλία που θα αποκλιμάκωνε την ένταση. Και ελπίζω αυτό το μήνυμα να το έλαβαν όλοι. Είχαμε και ακόμα έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς τίμιους παίχτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά».

Δείτε το βίντεο από το 1:39:50…