Η αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, αιφνιδίασε ακόμη και στελέχη της ΝΔ που το υποστήριζαν μέχρι χθες. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Tvxs, η αναβολή οφείλεται σε αντιρρήσεις της Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το μεγάλο ποσό που απαιτείται θα προκαλούσε  δημοσιονομικό πρόβλημα.

Ads

Στις σχετικές διαβουλεύσεις Αθήνας- ΕΕ, παράγοντες της τελευταίας είπαν ότι θα χρειαστεί πρόσθετος φόρος, αν η κυβέρνηση επιμείνει στη νομοθετική της πρόταση. Αλλά ένας νέος φόρος θα ακύρωνε την πολιτική της κυβέρνησης που δηλώνει ότι θέλει να ελαφρύνει τη φορολογία.
 
Την επαλήθευση των προβλέψεων ότι το νομοσχέδιο  θα προκαλούσε επαχθές δημοσιονομικό βάρος, «βλέπει» πίσω από την μετάθεση της ψήφισης του από την πλευρά της κυβέρνησης και ο πρώην υφ. Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο tvxs.gr.
 
Σύμφωνα με τον Τ. Πετρόπουλο,  «…ο λογαριασμός δεν βγαίνει και αυτό αργά ή γρήγορα θα γινόταν αντιληπτό από την Κομισιόν».
 
«Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις μας, ότι με αυτό το νομοσχέδιο η χώρα θα αναλάμβανε ένα τεράστιο βάρος και δεν θα ωφελούσε την ελληνική οικονομία, καθώς τα σχετικά κεφάλαια θα διέφευγαν σε funds που κερδοσκοπούν σε διεθνείς αγορές και φορολογικούς παραδείσους.
 
Επίσης η επιλογή ήταν αντισυνταγματική γιατί δεν θα μπορούσαν να αφαιρεθούν χρήματα από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).
 
Ο Τ. Πετρόπουλος επισημαίνει ότι «..η συνεισφορά από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, στα 13 έτη ύπαρξης του ΑΚΑΓΕ, κυμαίνεται στα 550 εκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα από κύριες και επικουρικές συντάξεις δεν υπερβαίνουν το ποσό των 9,5 εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως.
 
Κι όμως, ομολογούν δημοσίως ότι από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) θα χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση στην ιδιωτική (επικουρική) ασφάλιση. Το κόστος υπολογίζεται πάνω από 55 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο λογαριασμός δεν βγαίνει».

Διαβάστε επίσης, την άλλη άποψη: Π. Τσακλόγλου στο tvxs.gr: Εμείς δε θα κάνουμε τα λάθη των χωρών που εγκατέλειψαν το κεφαλαιοποιητικό σύστημα
 
Ο πρώην υφυπουργός Εργασίας λέει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης, οι νέοι ασφαλισμένοι να εντάσσονται υποχρεωτικά στο ΤΕΚΑ για την επικουρική τους ασφάλιση, θα λειτουργήσει υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.

«Η εγγυημένη απόδοση ενός ελαχίστου ύψους επικουρικής σύνταξης για τους νέους είναι μια υπόσχεση εντελώς παραπλανητική αλλά η εξαπάτηση θα αποκαλυφθεί στο μέλλον. Κατά τον τρόπο που αποδείχθηκε στη Χιλή. Κατά τον τρόπο που αποδείχθηκε στις ΗΠΑ το 2008 με την πτώχευση της American Insurance Group (AΙG) και την εξαφάνιση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων.
 
Το πρόβλημα δεν είναι αν το δημόσιο θα επενδύει τα χρήματα αυτά. Το κάναμε κι εμείς.  Ο ΕΦΚΑ έχει ήδη δύο εταιρείες επενδυτικές που έβγαλαν 600 εκ. κέρδος. Εμείς όμως επενδύσαμε λελογισμένα. Το πρόβλημα είναι το υψηλό ρίσκο που δίνει  σαν δυνατότητα η κυβέρνηση, προκειμένου λέει ο ασφαλισμένος να έχει μεγάλα κέρδη. Μιλάνε για υψηλό ρίσκο, το λένε  νόμιμο και  λογικό. Αν δεν σου βγει όμως, θα τα χάσεις.
 
Η ίδια η κυβέρνηση προτείνει στον ασφαλιζόμενο, να επενδύσει σε funds για να βγάλει κέρδος. Θα του παρουσιάζει ελκυστικά προϊόντα. Όταν θα πέσει σε παγίδα ο ασφαλισμένος, όπως με τη φούσκα του χρηματιστήριου, όταν τα χάσει, δεν θα εγγυηθεί κανένα δημόσιο τις απώλειες. Και αυτό είναι η παγίδα. Η κυβέρνηση τον ίδιο τον ασφαλισμένο να κάνει την επιλογή και στο τέλος, δεν θα αναλάβει καμία ευθύνη. Και υπάρχουν πολλά παραδείγματα ασφαλιστικών εταιρειών που όταν πτώχευσαν, άφησαν ακάλυπτους τους ασφαλισμένους.
 
Ενδέχεται να έχει την τύχη των περισσότερων από 120 περιπτώσεων κατάρρευσης μεγάλων εταιριών από το 1970 έως το 2007, με τελευταία αυτή της AIG, η μετοχή της οποίας έπεσε από τα 70 δολάρια στα 5,5 δολάρια μέσα σε λίγες ώρες. Δεν έχουν λησμονήσει οι πολίτες το κούρεμα του PSI που προκάλεσε τεράστιες απώλειες στις ιδιωτικές αποταμιεύσεις και στα αποθεματικά ασφαλιστικών και άλλων φορέων».
 
Δεν έχουν δικαίωμα να μεταβάλλουν τη δημόσια ασφάλιση σε τζόγο
 
Ο Τ. Πετρόπουλος, λέει η ΝΔ δεν έκρυψε το σχέδιο της και διηγείται τι διημείφθη στο συνέδριο των Ασφαλιστικών Εταιρειών το 2018, όπου είχε προσκληθεί να μιλήσει ο ίδιος αλλά και ο Αδ. Γεωργιάδης. 
 
«Είπα κάτι που ενόχλησε τις εταιρείες. Ότι είναι σοβαρή υπόθεση η κοινωνική  ασφάλιση, για να την εμπιστευθούμε στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Μου είπαν ότι τους προσβάλω. Ο Γεωργιάδης τότε υποστήριξε,  ότι πρέπει οι ασφαλιστικές να έχουν μερίδιο.
 
Μετά τους  ρώτησα: Αν σας έλεγα να αναλάβετε 2 εκ. ανασφάλιστους … τον κίνδυνο της υγείας τους, θα το κάνατε; Όχι.  Άρα γιατί αντιδράτε; Δεν θέλουμε να κλείσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Αλλά πρέπει να παραμείνουν στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης, όχι να εισέλθουν στη δημόσια. Το επικουρικό ανήκει στη δημόσια ασφάλιση. Δεν μπορούμε να το μεταβάλλουμε σε χώρο τζογαρίσματος.
 
Πρέπει να στηριχθούν οι συντάξεις του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με βάση την αρχή της διαγενεακής αλληλεγγύης.
 
Το ΣτΕ από τη μεριά του, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον παλιό του εαυτό, όταν με το επιχείρημα της Αλληλεγγύης των Γενεών, είχε απορρίψει προσφυγές των συνταξιούχων που παραπονούνταν για τις κρατήσεις των συντάξεών τους οι οποίες εισφέρονταν στον ΑΚΑΓΕ» καταλήγει.
 
Αν η Κομισιόν επιμίνει να μην εγκρίνει το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να υποχωρήσει σε ένα θέμα με συμβολικές αλλά και οικονομικό-πολιτικές διαστάσεις, λόγω των υποσχέσεων της ΝΔ σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και επενδυτικούς ομίλους.. Σημειώνεται ότι η  τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου  έκανε λόγο για άτακτη υποχώρηση του Κ. Χατζηδάκη λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων, ενώ ο υπουργός Εργασίας απάντησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει φαντάσματα σαν αυτό με τη δήθεν χρονική μετάθεση».
 
Διαβάστε επίσης: Τον Σεπτέμβριο η ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο ασφαλιστικό
 

Ads