Την αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας προκάλεσε η απόλυση των ωρομίσθιων φιλόλογων από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας. Το tvxs.gr μίλησε με την Αγγελική Φατούρου μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και τον Στάθη Κατσούλα μέλος του Συντονιστικού Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών για την κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία με τους ωρομίσθιους και τις προεκλογικές υποσχέσεις που παραμένουν υποσχέσεις.

Ads

Οι απολυμένοι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί είχαν πλήρη άγνοια της απόφασης που είχε λάβει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, από τις 18 Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα να προσέλθουν κανονικά για την άσκηση του καθήκοντός τους στις 21 Δεκεμβρίου. Λίγο πριν μπουν στις αίθουσες τους ανακοίνωσαν ότι έχουν απολυθεί.

«Η σύμβαση που υπογράφουμε (ωρομίσθιοι) αναφέρει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να λήξει μονομερώς με πρωτοβουλία του διευθυντής εκπαίδευσης μπορεί να διακοπεί», διευκρινίζει ο κ. Κατσούλας.

«Δεν γίνεται στη μέση της χρονιάς να απολλύονται συνάδελφοι, οι οποίοι έχουν ανάγκη και τα μόρια και τα χρήματα», τονίζει και συμπληρώνει : «Μια από τις συναδέλφους, που απολύθηκαν, είχε αρχικά προσληφθεί σαν ωρομίσθια στη Λάρισα. Στη συνέχεια την πήρανε στην Καρδίτσα. Αποφάσισε να παραιτηθεί από τη Λάρισα και να εργαστεί στην Καρδίτσα. Τελικά μετά από 15 ημέρες την απέλυσαν και τώρα έχει χάσει και τις δύο θέσεις».

Ads

Ο κ. Κατσούλας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέχρι και 8 εκπαιδευτικοί να απολύθηκαν. «Μεμονωμένα περιστατικά είναι πάρα πολλά, ωστόσο αυτό ήταν σε ομαδική κλίμακα και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί», σημειώνει.

Όσο για τις δεσμεύσεις της Υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, ο κ. Κατσούλας τονίζει ότι «οι υποσχέσεις ήταν πάρα πολλές αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει». «Μάλλον πηγαίνουμε προς το χειρότερο με τις εξαγγελίες της Υπουργού και με τις οδηγίες των Βρυξελλών για αυστηρή περικοπή διορισμών. Υπάρχουν χιλιάδες απλήρωτοι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τόσο της σχολικής χρονιάς ’08- ’09 αλλά και των πρώτων μηνών της σχολικής χρονιάς 2009-2010. Υπάρχουν απλήρωτοι αναπληρωτές, που ποτέ δεν υπήρχαν».

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί συνέλευση για το θέμα των ωρομίσθιων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, στις 18.00, στα γραφεία της ΟΛΜΕ, ενώ προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις 23 Ιανουαρίου στο κέντρο της Αθήνας, όπως μας ανακοίνωσε ο κ. Κατσούλας.

«Ζητάμε την κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων στη Παιδεία με μόνιμους, με ομαδικούς διορισμούς. Να πληρωνόμαστε στην ώρα μας και να μας καταβληθούν τα δεδουλευμένα.», διευκρινίζει.

Από τη πλευρά της, η Αγγελική Φατούρου, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, χαρακτηρίζει
«απαράδεκτο» το γεγονός να προσλαμβάνονται οι ωρομίσθιοι με άθλιες συνθήκες και μετά να απολλύονται επειδή «η υπηρεσία δεν είχε κάνει καλά τα μετρήματά της».

«Η ΟΛΜΕ ζητάει την κατάργηση του θεσμού αλλά όσο διαρκεί πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων», τονίζει.

Η κ. Φατούρου υπογραμμίζει ότι «πάρα πολύ ωρομίσθιοι αναγκάζονται και μετακινούνται από τον τόπο κατοικία τους μόνο και μόνο για να εγγράψουν τα χρόνια προϋπηρεσίας. Αφήνουν πίσω τα πάντα για 300 ευρώ. Εδώ έχουμε μία συμπεριφορά απέναντι σε εργαζόμενους σαν να είναι καμένα χαρτιά δεν υπολογίζεται ούτε η εργασιακή ούτε η οικογενειακή γαλήνη.»

«Δεν συζητάμε καμία αλλαγή αν δεν μονιμοποιηθούν όλοι οι συνάδελφοι που έχουν έστω και μία ώρα προϋπηρεσία – περίπου 28.000 εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση-.

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας εξέδωσε και η ΕΛΜΕ Καρδίτσας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας αποφάσισε ομόφωνα να διαμαρτυρηθεί για την απόφασή σας να απολυθούν οι συνάδελφοι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί του κλάδου Φιλολόγων.

Παρά το νομότυπο της απόφασής σας, θεωρούμε ότι δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα τόσο στους ίδιους όσο και στους μαθητές τους. Στους ίδιους γιατί όταν προσελήφθηκαν, δεν ενημερώθηκαν από εσάς ότι θα απολυθούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα (37 ημέρες εργασίας), με αποτέλεσμα να μένουν άνεργοι ενώ θα μπορούσαν να είχαν επιλέξει άλλες πιο συμφέρουσες προτάσεις πρόσληψης. Στους μαθητές τους, επειδή διακόπτεται στο μέσον της σχολικής χρονιάς η εκπαιδευτική και παιδαγωγική σχέση μαζί τους, γεγονός που είναι απαράδεκτο από παιδαγωγική άποψη.

Επισημαίνουμε επίσης ότι οι συνάδελφοι απολύθηκαν την Παρασκευή 18-12-2009, δεν ειδοποιήθηκαν αρμοδίως, με αποτέλεσμα τη Δευτέρα 21-12-2009 να πάνε στη θέση τους για μάθημα και εκεί να πληροφορηθούν έκπληκτοι και μπροστά στους μαθητές τους ότι δεν μπορούν να μπούνε στην τάξη τους γιατί απολύθηκαν. Επίσης ενώ έγινε πράξη η απόλυσή τους, δεν φροντίσατε να προβείτε άμεσα στην αντικατάστασή τους, με αποτέλεσμα στα σχολεία να μην έχουν καλυφθεί μέχρι και σήμερα τα κενά που δημιουργήθηκαν.

Απαιτούμε να επιδειχθεί η δέουσα ευαισθησία προς τους εκπαιδευτικούς που απολύθηκαν και να αξιοποιηθούν από τη Διοίκηση συνεχίζοντας να παρέχουν το διδακτικό τους έργο μέχρι το τέλος της σύμβασης που υπέγραψαν, δηλαδή μέχρι τις 21 Ιουνίου 2010.

Αυτό νομίζουμε πως επιτάσσει η παιδαγωγική και συναδελφική πρακτική».