Εν μέσω συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα, συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση και ψήφιση το βράδυ του ασφαλιστικού-φορολογικού νομοσχεδίου.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι πρωινές διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά και το ασφαλιστικό μέσα από τον φακό

Τον χορό των κινητοποιήσεων άνοιξε στις 10.00 το πρωί συγκέντρωση στο Σύνταγμα, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, που «τίμησε την εργατική Πρωτομαγιά», στην οποία καλούσαν επίσης η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων κ.ά., ενώ όπως αναφέρει η παράταξη η συγκέντρωση θα μετατραπεί σε «ολοήμερη κινητοποίηση-βήμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής και των νομοσχεδίων που θα συζητιούνται και θα ψηφίζονται το βράδυ της ίδιας μέρας στην Ολομέλεια της Βουλής». Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις οέκανε το ΠΑΜΕ και στη Θεσσαλονίκη.

Συλλαλητήριο  στην Αθήνα, για την Εργατική Πρωτομαγια, πραγματοποίησαν το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος,  η ΓΣΕΕ, μαζί με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), ενώ η ΓΣΕΕ, ήδη πριν από την πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, είχε αποφασίσει για την Κυριακή 8 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων 24ωρη γενική απεργία. Στο συλλαλητήριο καλούσαν επίσης η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), οι οποίες αποφάσισαν ομόφωνα το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την Κυριακή, διαμαρτυρόμενοι γιατί με «διαδικασίες fast track, η κυβέρνηση επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει έτσι τις αντιδράσεις».

Ads

Στις 12.00 το μεσημέρι, ξεκίνησε η πορεία της ΠΟΕΣΥ που κάλεσε τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης σε διαδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο ασφαλιστικό.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ:

Οι δηλώσεις των διαδηλώσεων

«Πριν 130 χρόνια οι εργάτες στο Σικάγο και οι συνεχιστές τους, στη συνέχεια, έχυσαν το αίμα τους για τα δικαιώματα της τάξης τους. Σήμερα το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πάρουν πίσω όλες αυτές τις κατακτήσεις που πότισαν με το αίμα τους οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας, του κόσμου ολάκερου. Δεν πρέπει να τους κάνουμε το χατίρι. Η εργατική τάξη, το εργατικό κίνημα, και στη χώρα μας και στην Ευρώπη, διεθνώς, μπορεί, πρέπει να ανασυνταχθεί, να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, να περάσει στην νέα αντεπίθεση» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος συμμετείχε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

«Η προσωρινή υποχώρηση που υπάρχει, οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε απογοήτευση, σε μοιρολατρία. Οι εργαζόμενοι, οι λαοί, έχουν την δύναμη. Αυτήν την δύναμη πρέπει να αξιοποιήσουν. Σε αυτή την κατεύθυνση παλεύει σταθερά το ΚΚΕ, το εργατικό ταξικό κίνημα, το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα, σε ολάκερο τον κόσμο», κατέληξε στη δήλωσή του, ο γ.γ. του ΚΚΕ.

«Οι κυβερνητικοί υπαλληλίσκοι και η ηγεσία του μνημονιακού πολιτικού κόσμου θα έχουν πολύ γρήγορα κακό, πολύ κακό, τέλος και θα φύγουν κακήν κακώς, διωγμένοι νύχτα, από τη χώρα. Η Ελλάδα χρειάζεται αυτές τις ώρες ένα μεγάλο προοδευτικό σοκ με την έξοδο από την ευρωζώνη, τη διαγραφή του δημόσιου χρέους, τη σεισάχθεια και τη γενναία ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών, την εθνικοποίηση των τραπεζών και ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού που θα ενισχύσει μισθούς, συντάξεις και θέσεις εργασίας.», είπε ο Παναγίωτης Λαφαζάνης ο οποίος έδωσε το παρών στη συγκέντρωση της ΛΑΕ.

Νέος γύρος κινητοποιήσεων το απόγευμα

Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει η ΑΔΕΔΥ, η οποία διοργανώνει Συλλαλητήριο-Συναυλία στην πλατεία Συντάγματος στις 6.00 το απόγευμα, «ημέρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση να ψηφίσει στη Βουλή το αντιλαϊκό νομοσχέδιο και που οι εργαζόμενοι της χώρας μας γιορτάζουν αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά».

Σε νέα κινητοποίηση το απόγευμα, επίσης στο Σύνταγμα, καλεί και το ΠΑΜΕ, με τρεις προσυγκεντρώσεις στις 7.00 μμ, στην Ομόνοια, στην Παλιά Βουλή και στους Στύλους Ολυμπίου Διός. Στο πλαίσιο της απογευματινής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συναυλία αλληλεγγύης με τίτλο «Ενα τραγούδι για τον πρόσφυγα». Στη συναυλία έχουν δηλώσει συμμετοχή οι καλλιτέχνες: Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργος Γεωργακάκης, Παντελής Θαλασσινός, Βαγγέλης Κορακάκης, Μίλτος Πασχαλίδης, Λίνα Ψυχογιού και η Χορωδία του ΠΑΜΕ.

Τα μέσα μεταφοράς

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός και τραμ) έχουν αποφασίσει στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας, στο πλαίσιο της απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Παράλληλα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος έως και την Κυριακή λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην τριήμερη απεργία της ΓΣΕΕ, ενώ τα πλοία, θα παραμείνουν “δεμένα” στα λιμάνια έως τις 6.00 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, λόγω της τετραήμερη πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, που ξεκίνησε στις 6.00 το πρωί Παρασκευής 6 Μαΐου.