Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη μη περικοπή των συντάξεων, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την δευτερολογία του, εξοργισμένος χαρακτήρισε «αρχιερέα των Fake News» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή αναφορά του για δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ στο Politico, τον Ιούλιο του 2018, σχετικά με «αυτονομιστικές δυνάμεις» της ΠΓΔΜ στη Μακεδονία.

Ads

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξή του στο Politico σχετικά με το Μακεδονικό και τη συμφωνία των Πρεσπών, είχε δηλώσει πως «υπάρχει φόβος για “περιφερειακές αναταραχές” στην ελληνική Μακεδονία, όπου οι αυτονομιστικές δυνάμεις μπορούν να δουν τη συμφωνία (σ.σ. με την πΓΔΜ) ως πρόσκληση να οργανωθούν». Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η επίμαχη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε παραλειφθεί στο σχετικό δελτίο Τύπου της ΝΔ, ωστόσο παραμένει στο δημοσίευμα του Politico και δεν διαψεύστηκε ποτέ, παρά τις έντονες αντιδράσεις από την κυβέρνηση. Ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας πολιτικός έκανε λόγο για πιθανότητα εμφάνισης αυτονομιστικού κινήματος στη Βόρεια Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά μειονότητα της ΠΓΔΜ στη Μακεδονία. Μάλιστα η επίμαχη δήλωση έκανε τον γύρο σε διεθνή και βαλκανικά ΜΜΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην εν λόγω δήλωση και κατέθεσε στα πρακτικά δημοσίευμα ελληνικής ιστοσελίδας, το οποίο αναφερόταν στη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ αμφισβήτησε το ελληνικό δημοσίευμα και έκανε λόγο για «άθλιο μηχανισμό που παράγει fake news στο ελληνικό Κοινοβούλιο». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε: «θα έπρεπε να ντρέπεστε που αναπαράγετε στο κοινοβούλιο ψεύτικα δημοσιεύματα, είστε ο αρχιερέας των fake news».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε πως ουδέποτε έχει δηλώσει κάτι τέτοιο και πουθενά δεν έχει γραφτεί. Στο αίτημα των κυβερνητικών βουλευτών να πει ακριβώς τι είχε δηλώσει, ο πρόεδρος της ΝΔ επικαλέστηκε το δημοσίευμα του Politico, χωρίς να το καταθέσει, επαναλαμβάνοντας πως ποτέ δεν έχει πει κάτι τέτοιο. Στη συνέχει το λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος απαντώντας στους ισχυρισμούς και τις κατηγορίες του προέδρου της ΝΔ κατέθεσε στα πρακτικά το δημοσίευμα του Politico το οποίο φέρει την υπογραφή του αρχισυντάκτη του περιοδικού Φλόρια Εντέρ:

Ads

«Για το Μακεδονικό: Ο Μητσοτάκης είναι ένας σφοδρός επικριτής της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον ομόλογό του επιλύοντας έτσι το ονοματολογικό πρόβλημα δεκαετιών. Στην ερώτηση γιατί τόσο έντονη αντίρρηση ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:  “Λέγαμε πάντα ότι θέλουμε μια λύση, αλλά μια λύση που οφείλει να σέβεται τις ευαισθησίες και των δύο λαών”. Το κύριο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, είναι ότι η συμφωνία αναγνωρίζει την ύπαρξη μακεδονικής εθνικότητας και γλώσσας. “Αυτό, ειλικρινά, δεν είναι αποδεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού […] Υπάρχει φόβος  για «περιφερειακές αναταραχές» στην ελληνική Μακεδονία, όπου οι αυτονομιστικές δυνάμεις μπορούν να δουν τη συμφωνία ως πρόσκληση για οργάνωση”». (There’s fear of “regional unrest” in Greek Macedonia, where separatist forces may see the deal as an invitation to get organized).

«Όταν μιλάτε για Fake news να είστε προσεκτικός», σχολίασε σκωπτικά ο πρωθυπουργός και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την εκτύπωση από το περιοδικό Politico, όπου, όπως τόνισε απευθυνόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους βουλευτές της ΝΔ, «θα δείτε τη φράση που αποδίδετε σε εσάς». «Χαίρομαι που λέτε ότι δεν την είπατε ποτέ», σημείωσε με νόημα.