Σε πρόβα εκλογών και σε σφοδρή σύγκρουση για το Μακεδονικό εξελίχθηκε η αναμέτρηση Τσίπρα – Μητσοτάκη στην Βουλή, κατά την συζήτηση για την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις.

Ads

Τους τόνους ανέβασε κατακόρυφα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος, για πρώτη φορά ανοιχτά και δη από το βήμα της Βουλής, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «αντάλλαξε» το Μακεδονικό με την διάσωση των συντάξεων. Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν σκληρή και η επίθεσή του κατά της ΝΔ επεκτάθηκε σε όλα τα μέτωπα – από την οικονομία και τα σκάνδαλα έως την διαπλοκή και τα στοχευμένα πολιτικά fake news -, ενώ ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα και προς τα Σκόπια σε ό,τι αφορά τον σεβασμό της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε την «θεωρία Αδωνι» περί συναλλαγής κι απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό δήλωσε: «Ανταλλάξατε το σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων, ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχετε ψηφίσει με μία μείζονα εθνική υποχώρηση».

Η απάντηση που έλαβε ήταν οξεία με τον πρωθυπουργό να τονίζει:  «Δεν περίμενα εσείς να εκστομίσετε ότι η κυβέρνηση αντάλλαξε τη μη περικοπή των συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στο κάτω κάτω, αν θεωρείται ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι συναλλαγή για τη Συμφωνία, γιατί ψηφίζει σήμερα αυτόν τον νόμο; Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε επιτέλους; Ντροπή σας να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει τη Μακεδονία».

Ads

Ο Αλέξης Τσίπρας απέκρουσε επίσης τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί εκχώρησης της «μακεδονικής εθνότητας», δηλώνοντας: «Ο καθείς βγάζει τα συμπεράσματά του για τον πολιτικό καιροσκοπισμό και την προσπάθεια να ψαρέψει στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου. Κύριε Μητσοτάκη, εσείς ανοίξατε πρώτος θέμα Μακεδονικής μειονότητας με τη συνέντευξή σας στο περιοδικό Politico».

Σαφής και έντονη όμως ήταν η προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα προς τα Σκόπια, με το μήνυμα ότι εάν δεν τηρείται το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν θα υπάρξει και ένταξη της πΓΔΜ στις βοριεοατλαντικές δομές. «Η ΠΓΔΜ», είπε, «οφείλει τόσο με τις συνταγματικές τροπολογίες της όσο και με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της οφείλει να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών». Και πρόσθεσε ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα προχωρήσει η ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς. «Περιμένουμε», τόνισε, «με πολλή μεγάλη προσοχή την ολοκλήρωση της συνταγματικής διαδικασίας, έχοντας δώσει σαφώς μηνύματα που απαιτούνται και εκεί που πρέπει να δοθούν και όχι στον δημόσιο διάλογο για εντυπωσιασμό».

Ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις αιτιάσεις του περί παροχών λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά προσβλητικός ο χαρακτηρισμός περί παροχολογίας, όχι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας. «Εσείς», είπε, «ρίξατε τη χώρα στα βράχια και σας βλέπουν να ψηφίζετε «Ναι σε όλα» μόνο σε περικοπές που εσείς φέρνατε… Εμείς δεν κάνουμε παροχές, αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας… Αντί λοιπόν να αναμασάτε την καραμέλα της παροχολογίας, να δείξετε λίγο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους». Απαντώντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης είναι «μία μεγάλη απάτη» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κορόιδεψε τους πολίτες «με ψεύτικες υποσχέσεις». «Έχετε κοστίσει», είπε, «στην ελληνική οικονομία περισσότερο από 100 δισ. Καταδικάσατε την χώρα σε μία παρατεταμένη ύφεση, διαλύσατε την μεσαία τάξη… Ιδού ο Έλληνας πρωθυπουργός υπερήφανος στην καρέκλα του για όσα έχει κάνει».

Εντονη ήταν η αντιπαράθεση και για το θέμα των σκανδάλων και την διαφθορά του παλαιού πολιτικού συστήματος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί ρελάνς με το θέμα της ΔΕΠΑ:«Γιατί επαναφέρετε εσείς την συζήτηση στα θέματα της σκανδαλολογίας» είπε και ρώτησε για την υπόθεση Λαυρεντιάδη – ΔΕΠΑ: «Ασκήθηκε ή όχι ποινική δίωξη στον κ. Κιτσάκο, αυξήθηκαν ή όχι τα χρέη της εταιρείας στην ΔΕΠΑ;». Απαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι τα χρέη της ΔΕΠΑ δημιουργήθηκαν επί κυβερνήσεων ΝΔ – «ανέρχονταν σε 90 εκατ. όταν αναλάβαμε και ανέβηκαν στα 115 εκατ»  είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε εκτεταμένα στην μακρά σειρά των δήθεν σκανδάλων και fake news που, κατά καιρούς, εμφανίζονται σε φιλικά προς την ΝΔ ΜΜΕ και κυρίως στα μέσα του ομίλου Μαρινάκη.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα

Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η τριτολογία του Αλέξη Τσίπρα