Το μεγαλύτερο από τα ζητήματα στα οποία έχουν εκφραστεί πολύ σοβαρές διαφωνίες της επιστημονικής κοινότητας για το χειρισμό της πανδημίας στην Ελλάδα είναι αυτό των μαζικών τεστ. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, στα ΜΜΕ και τις καθημερινές ενημερώσεις, είναι διαρκείς οι δηλώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης που υπεραμύνονται της επιλογής να μην γίνουν μαζικά τεστ και των επιστημόνων που διαφωνούν κάθετα και επικαλούνται τη διεθνή πρακτική. 

Ads

Στις 8 Απριλίου ο Σ. Τσιόδρας υποστήριζε: «Η Ελλάδα έχει επιλέξει να μην διεξάγει σ’ αυτή τη φάση της πανδημίας όπου βρισκόμαστε μαζικά τεστ στον πληθυσμό, αλλά μόνο στοχευμένα σε ασθενείς που νοσηλεύονται με βαριά συμπτώματα στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Τι υποστηρίζουν τώρα

Ξαφνικά, στις 29 Απριλίου, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσιόδρας αναφέρει, μεταξύ άλλων “Ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος αν δεν το έχετε καταλάβει ήδη, έχει ξεκινήσει. Είχαμε 19.000 εργαστηριακά ελεγμένα δείγματα το 2009-10 και έχουμε 72.000 μέσα σε δύο μήνες” είπε δίνοντας μεγάλη έμφαση στον αριθμό.  Ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης πρόσθεσε: “Ήταν και παραμένει στρατηγικός μας στόχος ο μοριακός έλεγχος” ενώ σημείωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν και τεστ αντισωμάτων ενώ τα rapid test, είναι σε διαδικασία αξιολόγησης. Όσα test χρειάστηκαν, έχουν γίνει” υποστήριξε .

Ads

Οι αριθμοί όμως διαψεύδουν την κυβέρνηση καθώς η Ελλάδα είναι η ουραγός στην Ευρώπη ως προς τον συνολικό αριθμό των τεστ αλλά, κυρίως, ως προς τον αριθμό τεστ αν 1.000 κατοίκους.  Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του διαδραστικού χάρτη με όπου η Ελλάδα βρίσκεται στα 6,34 τεστ ανά 1.000 κατοίκους μέχρι τις 28 Απριλίου. 

Τα μαζικά ήταν προϋπόθεση για την έξοδο από το lockdown

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 27 Απριλίου η Ελλάδα ανακοινώνει 66.000 τεστ, και στις 29 του μήνα 72.000, Ακόμη και αν υποτεθεί ότι οι αρμόδιες αρχές αλλάζουν στάση και ξεκινούν μαζικά τεστ, έρχεται σε αντίθεση με όσα έχουν ειπωθεί κατά την έξαρση της νόσου, κυρίως όμως, είναι πολύ αργά δεδομένου ότι ήδη ξεκινά η άρση του lockdown και σύμφωνα με τις συστάσεις ειδικών αλλά και τις σαφείς οδηγίες του ΠΟΥ, θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί πολλά μαζικά τεστ, προκειμένου να σχεδιαστεί η έξοδος από την καραντίνα. 
Ο αριθμός σε χώρες με αντίστοιχο μέγεθος, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία, με την οποία συνηθίζει να συγκρίνεται η κυβέρνηση, είναι σήμερα στα 150 με 200.000 τεστ, ύψος που ανταποκρίνεται στις ενδεδειγμένες διεθνώς πρακτικές.

Τα κινητά συνεργεία που έρχονται ακόμη και οι μάσκες, πριν και μετά

Άλλο σημαντικό ζήτημα, που δείχνει τη διαρκή διάψευση δηλώσεων και προθέσεων είναι αυτό των κινητών συνεργείων που θα διεξάγουν τα μαζικά τεστ στο γενικό πληθυσμό. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το μέτρο αυτό στις 19 Μαρτίου. Στις 8 Απριλίου η εξαγγελία επαναλήφθηκε από τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. Στις 29 Απριλίου και ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι γίνονται μαζικά τεστ, δεν υπάρχουν ούτε τα κινητά συνεργεία ούτε κάποιο χρονοδιάγραμμα. 

Η πλέον γνωστή αντίφαση, βέβαια, είναι αυτή για τη χρήση της μάσκας. Το κοινό έχει παρακολουθήσει διαδοχικές αλλαγές στάσης γύρω από την αναγκαιότητα της χρήσης ή μη ενώ πλέον ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας αναιρεί όλες τις προηγούμενες συστάσεις του στη διάρκεια της έξαρσης, υποστηρίζει ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και πλέον καθίσταται υποχρεωτική, όταν θα λήξει η καραντίνα. 

Τα σχόλια για το κόστος και τους προμηθευτές των μασκών, μετά την απαγόρευση, είναι ήδη πολλά.