Με την αγορά εξοπλιστικών ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, υπογραμμίζοντας πως «οι πολίτες θα πρέπει να επωμιστούν αυτό το βάρος, είναι η θυσία για τη θέση της Ελλάδας». Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά επανέλαβε πως «μόνο ο επίλογος των τουρκικών προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων», ενώ στη συνέχεια ανακοίνωσε και 12 πρωτοβουλίες στον τομέα της οικονομίας, οι οποίες, όπως είπε, ενισχύουν την εργασία και την ρευστότητα των επιχειρήσεων και υποστηρίζουν τους ευάλωτους και τη μεσαία τάξη.

Ads

«Χτίζουμε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης», ήταν το κεντρικό σύνθημα της ομιλίας του. «Το πρόγραμμα της δράσης μας έχει κοινό σύνθημα: αυτοπεποίθηση. Και δύο κεφάλαια ισάριθμα των προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας, της αυτοπεποίθησης στην άμυνα, της αυτοπεποίθησης στην υγεία και την οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σχετικά με τα εξοπλιστικά, στα οποία έδωσε και προτεραιότητα, ανακοίνωσε:

  • Αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale
  • Αγορά τεσσάρων φρεγατών πολλαπλού ρόλου και τέσσερα ελικόπτερα
  • Ανανέωση του αμυντικού οπλοστασίου της χώρας με νέους πυραύλους
  • Πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας
  • Ανανέωση της Ελληνικής Βιομηχανίας όπλων και
  • Εκσυχρονισμός των ηλεκτρονικών συστημάτων της χώρας προς αποφυγή κυβερνοεπιθέσεων

Ακολούθως αναφέρθηκε στην κατάσταση στο ΕΣΥ, για το οποίο υποστήριξε πως υπήρξε σημαντική ενίσχυση με αύξηση των ΜΕΘ και προσλήψεις προσωπικού, και στη συνέχεια πέρασε στον τομέα της οικονομίας, ανακοινώνοντας 12 μέτρα, εκ των οποίων πολλά θα εφαρμοστούν μόνο για έναν χρόνο. Τα εν λόγω μέτρα, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό απαντάνε στα σύνθετα προβλήματα που έχουν προκύψει, είναι ύψους 6,8 δισ. ευρώ. «Διατηρούμε πάντα και εφεδρείες. Έχουμε ταμειακά διαθέσιμα. Έχουμε ήδη δανειστεί 14 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε. 

Συγκεκριμένα για την οικονομία ανακοίνωσε: 

Ads
  1. Μείωση για το 2021 κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών (στο 36,7) για εργοδότες και μισθωτούς
  2. Για ένα έτος, το 2021, δεν θα καταβληθεί η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. 
  3. Θεσμοθετείται πρόγραμμα επιδότησης 100 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
  4. Πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ επεκτείνεται ως το τέλος του 2020. Επεκτείνεται και η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων. Προστίθενται και οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.
  5. Τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής 1,5 δισ. και για ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές, αλλά και ΜΚΟ που επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Δρομολογούμε και τέταρτο κύκλο με κεφάλαιο 600 εκ. ευρώ
  6. Θεσπίζεται το μέτρο της υπεραποσβέσεως για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις.
  7. Καταβάλλονται τα αναδρομικά στους δικαιούχους συνταξιούχους. 
  8. Καταργείται για φέτος ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά που δοκιμάστηκαν τους τελευταίους μήνες
  9. Αναβάλλεται η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και χρεών στην εφορία, μέχρι τον Απρίλιο του 2021, για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός 
  10. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις τουριστικές υπηρεσίες. 
  11. Σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει μέχρι το 2020.
  12. Παρατείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και μειώνεται ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων σε 50 για την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.

«Δίπλα στην αγωνία και την ανασφάλεια ανατέλλει ταυτόχρονα μια νέα αυτοπεποίθηση, μια νέα εθνική αισιοδοξία, ότι μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε και ότι θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. και πρόσθεσε: «γι’ αυτό είμαι εδώ για τα δύσκολα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε».

Καθώς «η διπλή κρίση υγείας οικονομία πολιορκεί πάλι τον πλανήτη, η χώρα μας συνεχίζει να διαχειρίζεται και το εθνικό μέτωπο που γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμο. Γιατί η ‘Αγκυρα προσθέτει πλέον στις προκλήσεις του Αιγαίου και τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη τη Μεσόγειο. Απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σε ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών ηπείρων», ανέφερε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «στις απειλές και τα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική κι επιχειρήματα. Γιατί η άλλη όψη της ισχύος μας είναι η αποτελεσματική διπλωματία. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι έχουμε πολλούς και δυνατούς συμμάχους. Γι’ αυτό και επιμένω ότι μόνο ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο των μεταρρυθμίσεων για το επόμενο 12μηνο βάσει του σχεδίου της επιτροπής Πισσαρίδη. Συνοπτικά, ανέφερε: 

  • Αλλαγές και εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας. «Καταργούνται παρωχημένες ρυθμίσεις του περασμένου αιώνα και καθιερώνονται νέα δικαιώματα, που διασφαλίζουν το μέλλον της εργασίας. Ενώ το νέο πλαίσιο ενθαρρύνει τις νέες θέσεις απασχόλησης», υποστήριξε. 
  • Αναμορφώνεται η επικουρική ασφάλιση με την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος.
  • Έρχεται ο νέος πτωχευτικός κώδικας με την καθιέρωση κανόνων στη διευθέτηση των χρεών προς Δημόσιο και τράπεζες. 
  • Επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης. Έρχεται ο θεσμός της πιλοτικής δίκης και των επίκουρων βοηθών-δικαστών. Και αποκτά νέο λειτουργικό πλαίσιο η Εθνική Σχολή Δικαστών.
  • Νέο Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, και με ενίσχυση του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων. 
  • Νέο Χωροταξικό Σχέδιο, με απλοποίηση στην αδειοδότηση επενδύσεων.
  • Νέο πλαίσιο Δημοσίων Συμβάσεων. 
  • Αλλαγές στο ΕΣΥ με προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών
  • Αλλάζει δραματικά και το Δημόσιο: To ΑΣΕΠ αναδιαρθρώνεται και επιταχύνονται οι νέοι διορισμοί. 
  • Νέο νομοσχέδιο για αυτοδιοίκηση που θα διακρίνει οριστικά τις αρμοδιότητές της από το κεντρικό κράτος