Τα βαριά χαρτιά έπεσαν με κρότο στο τραπέζι της προανακριτικής και όλες οι πληροφορίες και τα μηνύματα δείχνουν ότι δεν πρόκειται παρά μόνον για την αρχή: Την ώρα που η κυβέρνηση ήταν επικίνδυνα εκτεθειμένη για την υπόθεση της λίστας Πέτσα και την ώρα που το κατηγορητήριο κατά Παπαγγελόπουλου κλονιζόταν εκ βάθρων μετά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις Ράικου – Σαμαρά, εμφανίστηκε ως από μηχανής Θεός στην προανακριτική επιτροπή ένας επιχειρηματίας κομίζοντας το προϊόν παράνομης ηχογράφησης μιας συνομιλίας του 2016 με τον Νίκο Παππά. Παρά τα κενά, τις αντιφάσεις και την ανερμάτιστη απόδοση του περιεχομένου της συνομιλίας από τον ίδιο επιχειρηματία Σάμπι Μυωνή, η Νέα Δημοκρατία ύψωσε το ηχητικό ντοκουμέντο ως λάβαρο και απόδειξη της ύπαρξης του «παρακράτους του ΣΥΡΙΖΑ».

Ads

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε με εξίσου βαριά πυρά: Πηγές της μειοψηφίας στην Προανακριτική και ο ίδιος ο Νίκος Παππάς αποκάλυψαν την ύπαρξη εγγράφου που έφθασε στην Βουλή από άλλη δικογραφία και περιλαμβάνει μαρτυρία σύμφωνα με την οποία ο Σταύρος Παπασταύρου, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά είχε πάρει μίζα 2,6 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά την ίδια μαρτυρία, η μίζα είχε δοθεί με τελικό αποδέκτη τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική του καμπάνια το 2015. «Η ΝΔ, κάθε φορά που πιάνεται με τη γίδα στην πλάτη, καταφεύγει σε  μαφιόζικες μεθόδους… Αλλά ήρθε η ώρα να μιλήσει και ο κ. Παπασταύρου. Και να μας πει ποιανού χρήματα διαχειρίστηκε και σε ποιες τσέπες κατέληξαν τα 2,6 εκατ. ευρώ», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Παππάς, προϊδεάζοντας και για την ένταση του πολιτικού πολέμου που θα ακολουθήσει.

Στην Κουμουνδούρου είναι πεπεισμένοι πως σ’ αυτόν τον πόλεμο, η κυβέρνηση σχεδιάζει πλέον να στοχεύσει και πολύ πέραν του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενδεχομένως ακόμη και στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν τους φτάνει πια μόνον το κουκούλωμα του σκανδάλου της Novartis, θέλουν “ενόχους” και την αριστερά στο εδώλιο για να κρύψουν τα σκάνδαλα της διακυβέρνησής τους και την διάλυση της οικονομίας», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα «εδώλια» άλλωστε έσπευσε ήδη να δείξει πρώτος ο Αδωνις Γεωργιάδης χθες στην Βουλή δηλώνοντας προαναγγέλλοντας και διεύρυνση του κατηγορητηρίου. «Το ειδικό δικαστήριο είναι κοντά και θα δούμε και για ποιους», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, την ίδια ώρα που ο Σκάι μετέδιδε επίσης πληροφορίες για άνοιγμα της προανακριτικής σε «νέα πρόσωπα και νέα αδικήματα». Κι ακόμη πιο προωθημένος είναι ο Γιάννης Πρετεντέρης στο σημερινό άρθρο του στα «ΝΕΑ», όπου δείχνει ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα: «Ο πρώην πρωθυπουργός», γράφει, «δεν μπορεί να μην γνώριζε… Αλλωστε (όπως έχουμε προναγγείλει εδώ) όχι μόνο υπάρχουν ηχητικά αλλά υπάρχει και συνέχεια. Εως τότε παίζεται το trailer». «Τrailer» όμως παίζεται και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη, τα μέλη της μειοψηφίας στην Προανακριτική ζήτησαν να σταλεί στον εισαγγελέα το έγγραφο με τις καταγγελίες για την μίζα Παπασταύρου, ενώ νέες αποκαλύψεις προαναγγέλλονται και στην συνέχεια της εν εξελίξει κατάθεσης Παπαγγελόπουλου.

Ads

Ως συνέπεια, είναι οφθαλμοφανές πως η πολιτική σκηνή οδηγείται σε φάση οξείας πόλωσης – μιας πόλωσης, η οποία δοθείσης της συγκυρίας μπορεί να ευνοεί την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε ό,τι αφορά την ΝΔ το επίσης οφθαλμοφανές είναι πως η αλλαγή ατζέντας, και μάλιστα στο πεδίο της «ηθικής της αριστεράς» διευκολύνει την διαφυγή από την πραγματικότητα της βαθιάς ύφεσης και των αδιεξόδων της οικονομίας. Το ερώτημα όμως, πέραν αυτού, είναι γιατί επιζητά τοξικό κλίμα μια κυβέρνηση κι ένας «αδιαμφισβήτητος  ηγέτης» που προηγούνται με 20 μονάδες στις δημοσκοπήσεις και, πλην των άλλων, έχουν μπροστά τους και δύσκολες αποφάσεις στα εθνικά θέματα. Εκτός εάν το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο έχει επιστρέψει ισχυρότερο.