To «φάντασμα» του Αντώνη Σαμαρά δεν στοιχειώνει απλά την κυβέρνηση της ΝΔ: Την καθοδηγεί στη χάραξη πολιτικής και τη χειραγωγεί σε κεντρικές επιλογές, είτε πρόκειται για το πώς και με ποιους θα γίνει ο ανασχηματισμός, είτε πρόκειται για την τακτική της στην προανακριτική επιτροπή κατά Παπαγγελόπουλου.

Ads

Η καθοδήγηση αυτή από τον πρώην πρωθυπουργό βρίσκεται, σύμφωνα με την εκτίμηση πηγών του ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από τη ρελάνς που επιχειρήθηκε σήμερα στην προανακριτική με την κατάθεση από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή της ηχογραφημένης συνομιλίας του με τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά. Ο επιχειρηματίας επικαλείται το ηχητικό ως απόδειξη των ισχυρισμών για παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου  σε ανοικτές δικαστικές υποθέσεις με πολιτικό ενδιαφέρον. Η εν λόγω απόδειξη, όπως υποστηρίζει, προκύπτει από τη συνομιλία που είχε το 2016 με τον τότε υπουργό Επικρατείας και στην οποία ο Νίκος Παππάς φέρεται να λέει μεταξύ άλλων ότι «ο Παπαγγελόπουλος έχει τη δική του ατζέντα», ότι «κάποιοι βγάζουν λεφτά» και, μάλιστα, «πολλά λεφτά» και ότι «έκανε το δικό του outsourcing».

Ο ίδιος ο Νίκος Παππάς όμως, που επισημαίνει πως το ηχητικό αποτελεί προϊόν εγκλήματος, δηλώνει πως οι διάλογοι έχουν παραποιηθεί και προαναγγέλλει προσφυγή στην Δικαιοσύνη. Tην ίδια ώρα, τόσο ο ίδιος όσο και πηγές της μειοψηφίας στην Προανακριτική συνδέουν την κατάθεση του ηχητικού από τον Σάμπι Μυωνή αφενός με τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις Ράικου – Σαμαρά και, αφετέρου, με την σημερινή αποκάλυψη του Tvxs.gr για το έγγραφο – φωτιά που έχει φθάσει στην Επιτροπή και περιλαμβάνει μαρτυρία για μίζες προς τον Σταύρο Παπασταύρου με πιθανό τελικό αποδέκτη τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Σταύρος Παπασταύρου, εκτός από σύμβουλος του κ. Σαμαρά είχε υπάρξει συνεργάτης και του Σάμπι Μιωνή.

Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε για το θέμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας που μετέχει στην προανακριτική τονίζοντας: «Προτείνουμε να σταλεί επείγον έγγραφο στην Εισαγγελία Διαφθοράς και να ρωτηθεί:

Ads
  • Ποια υπόθεση ερευνά και ελέγχεται από την Εισαγγελία Διαφθοράς
  • Σε ποιο δικονομικό στάδιο βρίσκεται
  • Ποιοι είναι οι ευνοημένοι
  • Με λίγα λόγια: ποιοι τα πήραν;».

Πηγές της προανακριτικής επίσης σχολιάζουν ότι «την ώρα που ακούμε για μίζα 2,6 εκατ. σε πρώην πρωθυπουργό της ΝΔ μέσω στενού του συνεργάτη ο οποίος είναι και στενός συνεργάτης του Μιωνή, η ΝΔ επιχειρεί φθηνό αντιπερισπασμό με παράνομα κατατεθείσα ηχογραφημένη συνομιλία, η γνησιότητα της οποίας δεν ελέγχθηκε καν από καμία δημόσια Αρχή. Όσοι αντιπερισπασμοί και αν επιχειρηθούν παραμένει επίμονο το ερώτημα στο οποίο καλείται να δώσει απαντήσεις η ΝΔ.: Για ποιον λόγο αναμειγνύεται το όνομα Σαμαρά σε έγγραφο της δικογραφίας;».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς αναφερόμενος στο ηχητικό Μιωνή κατήγγειλε «γελοίος αντιπερισπασμός της ΝΔ». «Μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις», δήλωσε,  «ότι ο σύζυγος της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο του φαρμάκου και ότι η ίδια δεχόταν σε λογαριασμό της χρήματα από τη Novartis, περιμέναμε τον αντιπερισπασμό από τη ΝΔ. Και αυτό έγινε. Επιστρατεύτηκε το πραγματικό παρακράτος με κατασκευασμένες συνομιλίες -προϊόντα εγκλήματος- που παραπέμπουν σε μαφιόζικες μεθόδους για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από το σκάνδαλο Novartis. Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του Σάμπυ Μιωνή, κατά τη δήλωσή του, μάλλον πρέπει να έχει συνειδητοποιήσει τις συνέπειες των εγκληματικών πράξεών του. Το ερώτημα για ποιον δουλεύει και έναντι ποίου ανταλλάγματος θα αποκαλυφθεί σίγουρα και σύντομα».