Δεν πρόλαβε το υπουργείο Οικονομικών να αμφισβητήσει ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας συζήτησε με τον Κλάους Ρέγκλινγκ μείωση αφορολόγητου και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σε συνέντευξή του, επανήλθε, «καρφώνοντας» τον υπουργό Οικονομικών.

Ads

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι συζήτησε με τον Χρ. Σταϊκούρα τη φορολογική πολιτική. «Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τους φόρους το οποίο, επί της αρχής, είναι θετικό καθώς αυτό είναι φιλικό προς την ανάπτυξη» είπε ο Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε:

«Για εμάς, το ερώτημα είναι τι είναι φιλικό προς την ανάπτυξη και τι όχι. Είναι γεγονός ότι η φορολογία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, είναι υψηλή. Οπότε, η μείωση των φόρων είναι κάτι καλό επί της αρχής. Το ερώτημα είναι πώς χρηματοδοτείται καθώς αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα, όταν οι συντελεστές μειώνονται. Επίσης, πρέπει να συζητήσουμε και την άλλη πλευρά της ερώτησης. Ένα θέμα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης καθώς ο αριθμός πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης με φυσιολογικούς φορολογικούς συντελεστές είναι ένας πιθανός τρόπος».

Σημείωσε επίσης πως «δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες» διότι «είναι σχετικά νωρίς γι’ αυτό», αλλά έσπευσε να προσθέσει, ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επιστρέψουν το Σεπτέμβριο ώστε να το μελετήσουν λεπτομερώς». Είπε επίσης ότι «ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ότι θα λάβουμε αναλυτικές πληροφορίες τις επόμενες ημέρες και αυτό αποτελεί θετικό σημάδι για το επίπεδο συνεργασίας».

Ads

Διαβάστε επίσης: Αντίο (και) στο αφορολόγητο;

Τη σύνδεση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών με τη μείωση του αφορολόγητου την είχε φέρει ως «παράδειγμα» ο Ρέγκλινγκ και στο συνέδριο του Economist. Αυτό προκάλεσε την απόπειρα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, με σχόλιο αξιωματούχου του έσπευσε να τα «μαζέψει», λέγοντας ότι «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης δεν σημαίνει απαραίτητα τη μείωση του αφορολόγητου, καθώς αυτή μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους, όπως με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» και ότι στις συζητήσεις που είχε ο Ρέγκλινγκ στο υπουργείο Οικονομικών με τον Χρήστο Σταϊκούρα… «ουδέποτε ανέφερε το θέμα της μείωσης του αφορολογήτου».