Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, που ήταν μία εκ των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνδέει με τη μείωση του αφορολόγητου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Ads

Ειδικότερα, ο Ρέγκλινγκ, μιλώντας για την ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης στο συνέδριο του Economist, έκανε λόγο για ανάγκη εξισορρόπησης των δημοσιονομικών πολιτικών «που θα πρέπει να στοχεύουν στην επίσπευση της ανάπτυξης διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τους δημοσιονομικούς στόχους». 

Και στο σημείο αυτό τόνισε ότι «η μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συνδυαστεί με μείωση του αφορολόγητου. Επιπλέον, θα πρέπει να εξασφαλιστεί δημοσιονομικός χώρος για παραγωγικές δημόσιες επενδύσεις». 

Η εν λόγω σύνδεση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, με την μείωση του αφορολόγητου φαίνεται πως βρίσκεται και στους ίδιους τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Καθημερινής Κώστα Καλλίτση, το πιθανότερο σενάριο για να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, είναι να υπάρξει από 1/1/2020 μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Ads

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας είχε δηλώσει χθες, ότι η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στους δημοσιονομικούς στόχους και φέτος και το 2020. Αυτό σημαίνει ότι: 

Πρώτον, για να υπάρξουν οι φοροελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διατεινόμενο στόχο την αύξηση της ανάπτυξης θα πρέπει να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος. Κι εδώ μπαίνει το ζήτημα της μείωσης του αφορολόγητου. 

Δεύτερον, καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί της ΝΔ περί κοστολογημένου προγράμματος. Τελικά οι υποσχέσεις για ελαφρύνσεις, αν γίνουν, προωθούνται σε βάθος 4ετίας και υπό τις προϋποθέσεις α) της ανάπτυξης του 4% και β) της εύρεσης δημοσιονομικού χώρου. 

Στην ομιλία του στον Economist, ο Ρέγκλινγκ έκανε άλλες δυο ενδιαφέρουσες επισημάνσεις. Η πρώτη αφορά στον κατώτατο μισθό. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι δεν πρέπει να αναιρεθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και «τυχόν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, θα πρέπει να εναρμονίζονται με τις εξελίξεις σε επίπεδο παραγωγικότητας προκειμένου να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας». Αυτό θέτει εν αμφιβόλω τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό. 

Τέλος, ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στην ανάγκη θωράκισης του τραπεζικού κλάδου, λέγοντας ότι είναι αναγκαίο να «ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης και να τονωθεί η ανάπτυξη». Υπενθυμίζεται ότι στελέχη της ΝΔ έχουν ανοιχτά παραδεχτεί ότι η ΝΔ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι ρευστότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.