Οι «151+» ψήφοι για τις Πρέσπες δείχνουν πλέον κλειδωμένοι, η πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε ήδη δια της ψήφου εμπιστοσύνης, και το στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα στην κοινοβουλευτική «αρένα» αυτής της εβδομάδας μετατοπίζεται σε δύο κρίσιμα επίπεδα.

Ads

Το πρώτο είναι να περάσει και στην κοινωνία – στον μέγιστο έστω δυνατό βαθμό – την θετική εθνική παρακαταθήκη της συμφωνίας των Πρεσπών. Το δεύτερο είναι να κεφαλαιοποιήσει τόσο την συμφωνία, όσο και το «διαζύγιο» με τους ΑΝΕΛ, στο εγχείρημα ανασύνθεσης των πολιτικών διαχωριστικών γραμμών – ήτοι, να μετατρέψει όντως τις Πρέσπες σε ορόσημο για την διαμόρφωση του νέου προοδευτικού πόλου.

Και στα δύο επίπεδα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δίνει στίγμα προθέσεων με την σημερινή συνέντευξή του στην «Αυγή»: Αφενός χαρακτηρίζει «ιστορικό βήμα» την συμφωνία των Πρεσπών και «πατριωτικό καθήκον» την κύρωσή της, και αφετέρου διαμηνύει πως η συμφωνία θα λειτουργήσει ως ο καταλύτης για την συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα.

Στο πρώτο σκέλος, η ανάδειξη του «πατριωτισμού της δράσης και των λύσεων» έναντι της εθνικής αδράνειας, καθώς και η επεξήγηση των θετικών πτυχών της συμφωνίας των Πρεσπών από κάθε δυνατό δημόσιο βήμα, αποτελούν τον άξονα στον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση εντός και εκτός Βουλής. Τον συντονισμό της «καμπάνιας» έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το debate που δεν έγινε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα το δούμε να εξελίσσεται διακαναλικά σε υπουργικό επίπεδο με τα στελέχη της κυβέρνησης να προκαλούν συνεχώς σε δημόσιο διάλογο τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ η εξέλιξη του σημερινού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα θα συνεκτιμηθεί σε ό,τι αφορά την περαιτέρω τακτική.

Ads

«Προοδευτικός πόλος χωρίς ηγεμονισμούς»

Στο δεύτερο, και εξαιρετικά κρίσιμο επίπεδο, εκείνο της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων, στο Μαξίμου διαπιστώνεται ότι «ήδη τα τείχη εμφανίζουν ρωγμές». Επικρατεί ικανοποίηση για την συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στην Εφημερίδα των Συντακτών και την θέση που πήρε υπέρ των Πρεσπών, εκτιμάται ότι τα διλήμματα για τον διάλογο αριστεράς-κεντροαριστεράς έχουν ανοίξει πλέον επιτακτικά – έστω κι εάν η απάντησή τους παραπέμπεται σε μετεκλογικό χρόνο – , και το «ναι» του Ποταμιού προσμετράται στις δύσκολες νίκες απέναντι στην ασφυκτική πίεση της ΝΔ.

Βεβαίως, τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι το εγχείρημα της συγκρότησης του νέου «προοδευτικού πόλου» δεν είναι εύκολο, ούτε έχει εγγυημένο αποτέλεσμα. Εξ ου και η δημόσια διαχείριση είναι εξαιρετικά προσεκτική – εξ ου και το σημερινό μήνυμα του πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχουν προθέσεις «καπελώματος»: «Το βάρος της συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου πέφτει εκ των πραγμάτων στην μεγαλύτερη δύναμη, αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς ηγεμονισμούς», λέει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Το ΚΙΝΑΛ και ο Παπανδρέου

Στην κυβέρνηση, άλλωστε, γνωρίζουν ότι το ΚΙΝΑΛ πορεύεται ήδη σε τεντωμένο σχοινί και δεν θέλουν να τορπιλίσουν, αντί να ενθαρρύνουν, τις εξελίξεις. Στα ηγετικά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη το κλίμα για τον Γιώργο Παπανδρέου είναι βαρύ, όχι τόσο για την – ευρέως γνωστή – θέση του υπέρ των Πρεσπών, όσο και για τον τρόπο και τον χρόνο της παρέμβασής του. Ενόχλησε ότι επέλεξε μια καθαρά αριστερή και φιλοκυβερνητική εφημερίδα, όπως ενόχλησε και το ότι επέλεξε την συγκεκριμένη συγκυρία ανοίγοντας, πέραν των άλλων, τον δρόμο για διαφοροποίηση και από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ.

Οι πλέον σκληροπυρηνικοί ζητούν «μέτρα» και εισηγούνται ακόμη και αποκλεισμό του Γιώργου Παπανδρέου από τα ψηφοδέλτια. Οι πλέον ψύχραιμοι υπενθυμίζουν ότι εάν διαρραγούν οι σχέσεις με την ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ του Παπανδρέου, το Κίνημα Αλλαγής επιστρέφει και συρρικνώνεται απλώς στα εξ ως συνετέθη – δηλαδή, στο παλαιό και εναπομείναν ΠΑΣΟΚ. Και οι πλέον προβληματισμένοι αναγνωρίζουν πως είτε ως ΚΙΝΑΛ, είτε ως ΠΑΣΟΚ, το δίλημμα είναι πλέον ορθάνοιχτο και πρέπει να απαντηθεί – σε ποια πλευρά του νέου πολιτικού χάρτη τοποθετείται η «δημοκρατική παράταξη».

Η στροφή Μητσοτάκη στο… κέντρο

Ενώπιον αυτής της γενικής ρευστότητας, η ΝΔ απαντά επιχειρώντας να αποδομήσει το νέο κεντροαριστερό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ και το επιτελείο Μητσοτάκη σχεδιάζει… στροφή στο κέντρο. Ο ίδιος ο αρχηγός της ΝΔ διακήρυξε προχθές από την Κρήτη ότι «προοδευτικό μέτωπο δεν χτίζεται με την Παπακώστα, την Κουντουρά και τον Παπαχριστόπουλο», ενώ στο «στρατηγείο» της Πειραιώς προβλέπουν «αυτογκόλ» στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν ότι ο διεμβολισμός, έως και η εξαΰλωση, των μικρότερων κομμάτων του κέντρου θα οδηγήσει σε εκτόξευση του διπολισμού, σε πεντακομματική Βουλή και εν τέλει, μέσω αυτής, σε αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η απάντηση κυβερνητικών στελεχών σ’ αυτή την επιχειρηματολογία είναι πως «στροφή στο κέντρο δεν γίνεται με Σαμαρά, Βορίδη, Αδωνι και Μακεδονομάχους». Οσο, δε, για την «απειλή» της αυτοδυναμίας οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι «υπάρχει δρόμος ακόμη» – ένας δρόμος, στον οποίο προσδοκούν πως θα «δουλέψουν» τα θετικά οικονομικά μέτρα και θα αμβλυνθεί το πολιτικό αποτύπωμα του μακεδονικού.

Και επαναλαμβάνουν με νόημα ότι «ο Τσίπρας όταν λέει εκλογές τον Οκτώβρη, το εννοεί»…