Σε εξέλιξη βρίσκεται το συλλαλητήριο των απανταχού Μακεδονομάχων στο Σύνταγμα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της Συμφωνία των Πρεσπών. Το συλλαλητήριο λαμβάνει χώρα στον απόηχο των απειλών κατά των βουλευτών που στηρίζουν την επίλυση του Μακεδονικού κι ενώ το ζήτημα αλλάζει το πολιτικό σκηνικό μέρα με τη μέρα.

Ads

Από νωρίς το πρωί έφτασαν στην Αθήνα πούλμαν από όλη την Ελλάδα με συλλόγους, φορείς, χριστιανικά σωματεία, ακόμη και ιδιωτικά σχολεία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές και όπως οι ίδιοι έχουν ανακοινώσει, αναμένονται συνολικά 3.000 λεωφορεία. Ωστόσο, η αστυνομία σε ανακοίνωσή της δεν επιβεβαιώνει τις προσδοκίες των διοργανωτών.

Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή και τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, με 2.000 αστυνομικούς επί ποδός, ελικόπτερα και drones.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια. Οι αντιδιαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «η εθνική ενότητα είναι μια παγίδα, οι προλετάριοι δεν έχουν πατρίδα», «κόκκινα Βαλκάνια, σοσιαλιστικά χωρίς πολέμους χωρίς αφεντικά». Στα Προπύλαια, μεταξύ άλλων έφθασαν μετά από προσυγκεντρώσεις τους, οργανώσεις της άκρας Αριστεράς (από την πλατεία Κάνιγγος) και ένα ισχυρό μπλοκ Αναρχικών (από την πλατεία Εξαρχείων).

Ads

Σε ισχύ έχουν ήδη τεθεί έκτακτες ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

Από τις 10 το πρωί έκλεισαν οι Σταθμοί Μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια.

Παράλληλα ισχύουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Το συλλαλητήριο διοργανώνει η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», η οποία είχε πραγματοποιήσει και τα δύο προηγούμενα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η οποία σε δραματικούς τόνους κάνει λόγο για «ανδρείκελα» που θα δώσουν την τελευταία μαχαιριά στην καρδιά της Μακεδονίας με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Καλεί την κυβέρνηση είτε να αποσύρει τη συμφωνία, είτε να προκηρύξει δημοψήφισμα ή να παραιτηθεί. Η Επιτροπή καλεί επίσης τον κόσμο στα «μαρμαρένια αλώνια» της πλατείας Συντάγματος για «να δώθει μια γροθιά στα μούτρα του εθνοφοβικού καθεστώτος».

Το «παρών στο συλλαλητήριο δίνει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς επίσης βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως οι Νότης Μηταράκης, Γεράσιμος Γιακουμάτος και Δημήτρης Καμμένος.

Διαβάστε επίσης:

Απευθυνόμενοι στους βουλευτές που προτίθενται να υπερψηφίσουν τη συμφωνία οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου αναπαράγουν την διχαστικλη και πολωτική ρητορική περί «προδοτών» καθώς αναφέρουν: «Δηλώνουμε στους ‘πρόθυμους’: Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία. Είμαστε απέναντί τους και τους περιμένουμε μέχρι την ύστατη στιγμή να πράξουν ως Έλληνες. Είμαστε μυριάδες, είμαστε ενωμένοι, είμαστε Έλληνες, είμαστε το αφεντικό της χώρας και εμείς θα δώσουμε την τελική λύση».

Το βίντεο – κάλεσμά τους:

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο έχει απευθύνει και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και πολλοί δήμοι της Μακεδονίας, ενώ την κινητοποίηση στηρίζει και το Άγιο Όρος. Το «παρών» θα δώσει και η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, που έχει επίσης απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Νέα παρέμβαση για τη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε και ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος σε ανοιχτή επιστολή του προς τους 300 βουλευτές, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Τα Νέα, κάνει λόγο για «έγκλημα σε βάρος της Ελλάδος». Στην επιστολή του, επισημαίνει ότι «η ψήφος του ελληνικού λαού δεν έδωσε σε κανέναν εν λευκώ εξουσιοδότηση για χειρισμό του θέματος αυτού κατά το δοκούν. Καμία κυβέρνηση (ακόμα κι αν ήταν κυβέρνηση πλειοψηφίας) δεν μπορεί να πάρει τόσο σοβαρές για τη χώρα αποφάσεις» και επαναλαμβάνει ότι η μόνη συνετή απόφαση είναι η διενέργεια δημοψηφίσματος.

Οι ομιλητές

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κατάλογο των ομιλητών που θα απευθυνθούν στους συγκεντρωμένους περιλαμβάνονται οι:

  • Κρις Σπύρου, πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, πρώην γερουσιαστής και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Δημοκρατικών του Νιου Χαμσάιρ
  • Γιώργος Τάτσιος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων
  • Νίκος Λυγερός, Μαθηματικός, γνωστός για την ενασχόλησή του με το ζήτημα της ΑΟΖ
  • Αφροδίτη Μάνου, μουσικοσυνθέτης, τραγουδίστρια, και
  • Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος ΙΣΑ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής.

Την ίδια στιγμή καλλιτέχνες συγκεντρώνουν υπογραφές για να τεθεί η Συμφωνία των Πρεσπών σε δημοψήφισμα. Ανάμεσα σε όσους υπογράφουν είναι ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Μιχάλης Ρέππας, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Θοδωρής Αθερίδης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, o Αντώνης Ρέμος κ.α.

Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα στη διαδήλωση

Σε ερώτηση, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην Αυγή της Κυριακής, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σημείωσε για το συλλαλητήριο: «Σε μια δημοκρατική κοινωνία, το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά για τις απόψεις τους, είναι αδιαπραγμάτευτο. Θεωρώ όμως ότι είναι υποχρέωση όλων να απομονώσουν τις ακραίες ομάδες που φαντάζομαι θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν και αυτό το συλλαλητήριο και να απέχουν από εκδηλώσεις και συνθήματα μίσους. Έχει υπάρξει αρκετό εμφύλιο μίσος στην ιστορία αυτού του τόπου. Φθάνει. Οι αντιπαραθέσεις πρέπει να γίνονται με επιχειρήματα και διάλογο».

Το παρών στη συγκέντρωση έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν και πολλοί βουλευτές της ΝΔ, πέραν της Ντόρας Μπακογιάννη που δήλωσε πως  «τα κρίσιμα εθνικά θέματα πρέπει να λύνονται μέσω της διπλωματικής οδού».