Ανοιχτά υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τάσσεται ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχωρεί στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη και την Εφημερίδα των Συντακτών. Επιβεβαιώνει έτσι τη θέση που είχε διατυπώσει ήδη από τον περασμένο Ιούνιο, ότι δηλαδή πρόκειται για μία συμφωνία ισορροπημένη και υπογραμμίζει ότι η παρούσα συγκυρία αποτελεί πραγματική ευκαιρία για τη λύση του προβλήματος ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Ads

Πρόκειται για μια θέση που έρχεται σε αντίθεση με τη στάση που τηρεί το ΚΙΝΑΛ, που βρίσκεται σε αναβρασμό μετά τη δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα στέλνει μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, εκφράζοντας τη βαθύτατη ανησυχία του για το ενδεχόμενο να πορευτεί η χώρα προς τις εκλογές διχασμένη σε πατριώτες και μειοδότες, υπό το βάρος αλληλοκατηγοριών και με αιχμή το Μακεδονικό. Λέει συγκεκριμένα πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο το θεωρεί καταστροφικό για τον τόπο. «Ας συνειδητοποιήσουμε τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια και πόσο κόστισαν στον ελληνικό λαό παρόμοιοι διχασμοί, όπως για παράδειγμα η πόλωση γύρω από το θέμα της οικονομικής κρίσης. Ας δούμε επιτέλους ότι πρωτεύον είναι να προσπαθήσουμε και να κοπιάσουμε για να έχουμε κατ’ αρχάς εμείς τον πρώτο λόγο για το μέλλον της χώρας μας», λέει επίσης ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σχολιάζοντας την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό σχηματισμό και την ψήφο εμπιστοσύνης που εξασφάλισε η κυβέρνηση, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει «σχιζοφρενική» τη συγκυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν ο ένας εταίρος μιλούσε για ειρήνη και συνεργασία με τους γείτονες, ο άλλος έκανε βόλτες με στολές παραλλαγής». «Η ακροδεξιά, εθνικιστική, λαϊκιστική αντίληψη του Πάνου Καμμένου και επικίνδυνη για τη χώρα είναι και δεν μπορεί να έχει θέση στη δημοκρατική Αριστερά. Γι’ αυτό, το θέμα δεν είναι αν αυτή η συμμαχία έχει πάψει να υπάρχει. Το θέμα είναι αν έχει αλλάξει η νοοτροπία που οδήγησε σε αυτή τη συμμαχία», λέει. Ασκεί επίσης δριμεία κριτική στην δεξιά αντιπολίτευση που θέτει ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης της παρούσας κυβέρνησης, παρά την πλειοψηφία των 151 βουλευτών και ζητά εκλογές, σημειώνοντας πως «η αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει να ακολουθεί τις παλιές συνταγές της Δεξιάς που είδαμε πού μας οδήγησαν». «Το ζήτημα είναι αν η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, έχουν σκοπό να αλλάξουν στάση και να συνειδητοποιήσουν τις πραγματικές προκλήσεις και τα διακυβεύματα που έχουμε μπροστά μας, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Και αν επιτέλους, είναι σε θέση να αποδεχθούν ότι το μείζον πρόβλημα είναι να αναμετρηθούμε με τις παθογένειες του πελατειακού πολιτικο-οικονομικού συστήματος», τονίζει.

Τα μηνύματα Παπανδρέου δεν σταματούν όμως εκεί, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός προκρίνει την συγκρότηση μετώπου κόντρα στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά στην Ευρώπη, και δείχνει – παρά την σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα – διόδους διαλόγου κεντραριστεράς και αριστεράς.

Ads

Πιο συγκεκριμένα ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρεται στο προσκλητήριο Τσίπρα για ένα προοδευτικό μέτωπο ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό, σημειώνοντας πως είναι κάτι το απαραίτητο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. «Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο παρόν, έχει και παρελθόν. Εχει δείξει στην πράξη, όχι στα λόγια, το εάν είναι ή όχι προοδευτική δύναμη. Ο κ. Καμμένος στα τέσσερα χρόνια του γάμου με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ευθύνη για την άνοδο του εθνικισμού;», αναρωτιέται.

Παρόλ’αυτά αφήνει ανοιχτές διόδους διαλόγου Κεντραριστεράς και αριστεράς. «Ο ίδιος έχω διαχρονικά μιλήσει για διάλογο μεταξύ των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας», λέει. «Αυτή την ευκαιρία την έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν αντί ενός παρόμοιου διαλόγου το 2015 παντρεύτηκε με ένα κόμμα ακροδεξιό για να εδραιωθεί στην εξουσία. Τώρα θυμήθηκαν τον διάλογο; Επειδή έρχονται εκλογές; Θεωρώ ότι η αποστροφή πολλών για την πολιτική ή και η δυσπιστία για τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία μας, πηγάζει από μια αντίληψη που βάζει την κατάκτηση της εξουσίας πάνω από αρχές και αξίες, οι οποίες πρέπει να αποτελούν τη βάση για έναν σοβαρό διάλογο», συμπληρώνει.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα εκλογικής συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ξεκάθαρος. «Είναι αυτονόητο ότι στρατηγικός αντίπαλος της παράταξής μας είναι η συντήρηση και η Δεξιά. Επομένως, θέμα συγκυβέρνησης με τη Δεξιά δεν τίθεται», δηλώνει.«Το σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε σκληρά, με αυτοκριτική διάθεση αλλά και πάθος να φτιάξουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη που μας αξίζει. Που θα πατάξει τον πελατειασμό, θα δημιουργήσει ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό, θα καταπολεμήσει τις ανισότητες, θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα. Σκόπιμη και η εθνική συνεννόηση. Αλλά και η συζήτηση περί εθνικής συνεννόησης θα αποκτήσει περιεχόμενο αν τα θέματα είναι πολύ συγκεκριμένα και δεν αναιρούν τις ιδεολογικές διαφορές», λέει. Όσο για τη συνύπαρξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ επί ημερών του, σημειώνει: «Η κυβέρνηση συνεργασίας που ακολούθησε την πτώση της κυβέρνησής μου συμπεριέλαβε όλες τις δυνάμεις που δέχτηκαν να συνεργαστούν. Εγώ ζήτησα τη συμμετοχή όλων για να μη διακινδυνεύσουμε την υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών και την πορεία της χώρας. Όσον αφορά δε τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ, αυτό ήταν απαίτηση του κ. Σαμαρά».

Τέλος, αναφερόμενος στα προσωπικά του σχέδια και απαντώντας στην ερώτηση τι σημαίνει για έναν Παπανδρέου να είναι υποψήφιος στον Νομό Αχαΐας, λέει: «Το έχω πει πολλές φορές: Η Αχαΐα δεν είναι για μένα απλά μια εκλογική περιφέρεια, είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, μια πατρίδα αγώνων”.