Σε αναβρασμό βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ εν αναμονή της συνέντευξης του Γιώργου Παπανδρέου για τη «Συμφωνία των Πρεσπών», που θα δημοσιεύσει το Σάββατο, η Εφημερίδα των Συντακτών.

Ads

Αν και εδώ και ημέρες γίνονται προσπάθειες για «μορατόριουμ σιωπής» – ήτοι, για να μην υπάρξει δημόσια τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού για την «Συμφωνία των Πρεσπών» την οποία ο ίδιος, από το περασμένο καλοκαίρι, είχε χαρακτηρίσει «ισορροπημένη» και ικανοποιητική ως «αφετηρία», εκείνος μίλησε… Κι όχι μόνο μίλησε, αλλά την ίδια στιγμή που το ΚΙΝΑΛ δεν έχει βρει τον δρόμο του προς τις Πρέσπες, ο κ. Παπανδρέου – με προσεκτική γλώσσα – τάσσεται υπέρ της «Συμφωνίας των Πρεσπών», θέτοντας το πρώην ΠΑΣΟΚ απέναντι στον εαυτό του.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, ερωτώμενος για το εάν ισχύει η δήλωσή του, από το καλοκαίρι, για «μια ισορροπημένη συμφωνία» και για μια συγκυρία που αποτελεί «ευκαιρία», ο Γ. Παπανδρέου λέει: «..Όπως είπατε, η γνώμη μου για τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι γνωστή, την έχω διατυπώσει πολύ καθαρά εδώ και μήνες στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής. Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, σε αυτή την περίπτωση το Μακεδονικό. Εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες, θα είναι καταστροφή».

Με αφορμή τις αφισοκολλήσεις με απειλές κατά βουλευτών που προτίθενται να ψηφίσουν τη Συμφωνία, το ΚΙΔΗΣΟ, προέβλεψε να υπενθυμίσει άλλωστε, με νόημα, πριν λίγες μέρες, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, έχει προειδοποιήσει από τον περασμένο Ιούνιο πως: «Στη νεότερη ιστορία μας, τα μεγάλα εθνικά θέματα έχουν προκαλέσει συχνά διχασμούς που έφεραν αρνητικά, ακόμη και καταστροφικά, αποτελέσματα. Γι’ αυτό, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, οφείλουν να τα αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δίνοντας βάρος στη μεγάλη εικόνα, στο πατριωτικό συμφέρον, και όχι στα μικροκομματικά οφέλη. Η διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι άκρως επικίνδυνη. Δίνει περιθώρια χειραγώγησης σε κάθε είδους συμφέροντα».

Ads

Η δημόσια τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από την Κουμουνδούρου που προσδοκά να έχει στα χέρια της ακόμη ένα δυνατό χαρτί, όσο κι από την Χαριλάου Τρικούπη, ειδικά μετά το μήνυμα που έστειλε η Φώφη Γεννηματά προς τον Αλέξη Τσίπρα, προειδοποιώντας πως δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η συμφωνία για να διεμβολίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ.

Στο μεταξύ, με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να προσανατολίζεται στο «ναι», η Φώφη Γεννηματά έσπευσε να οχυρώσει την ενότητα του ΚΙΝΑΛ δηλώνοντας ότι δεν θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία, τονίζοντας ωστόσο πως θα υπάρξουν «συνέπειες» για όσους διαφοροποιηθούν από την θέση της πλειοψηφίας. Είχε προηγηθεί η δήλωση Κρεμαστινού χθες το πρωί ότι θα συνταχθεί μεν με την πλειοψηφική γραμμή του κόμματος αλλά δεν έχει ακόμη διαμορφώσει τελική θέση – θετική ή αρνητική – για την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η επίθεση που δέχτηκε από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο για τα περί βελτίωσης των συνθηκών για διάλογο μεταξύ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου. «Λυπάμαι ιδιαιτέρως για την αντίδραση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου σε βάρος μου. Μου ζητούσαν να δηλώσω ότι δεν θα υπερψηφίσω τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ δεν είχα δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσω. Θα συνταχθώ με την άποψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα συνταχθώ με την πλειοψηφία. Γιατί πρέπει να εμφανιζόμαστε συντεταγμένοι. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει αναμφισβήτητα θετικά σημεία αλλά και γκρίζες ζώνες», απάντησε ο Δημήτρης Κρεμαστινός, σε νεότερη δήλωση και αναδίπλωσή του, σήμερα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως ο Γιώργος Παπανδρέου αντήλλαξε πολλά emails με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, πριν να δώσει τη συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στην οποία δεν τοποθετείται μόνο για το Μακεδονικό αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς.