Ο απόηχος της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης και η προετοιμασία για την επόμενη μάχη του Μακεδονικού στη Βουλή αναδιατάσσει τις δυνάμεις και δημιουργεί νέες συνθήκες  στο πολιτικό σκηνικό. Το κλίμα παραμένει επικίνδυνα τεταμένο και δύσκολα μπορεί να εκτονωθεί ενώ το οξύμωρο είναι ότι για ένα τόσο μείζον εθνικό θέμα, η ενημέρωση της κοινής γνώμης έχει εξαντληθεί σε συνθήματα και όχι στο περιεχόμενο. της Συμφωνίας.  

Ads

Το Ποτάμι, με την απόφαση των οργάνων του το βράδυ της Πέμπτης, επιχειρεί να συγκεράσει τις τρεις διαφορετικές τάσεις που επικρατούν, με ψήφο κατά συνείδηση που συμπεριλαμβάνει μεταξύ των άλλων και πολιτική συνέπεια ενώ φαίνεται να ενισχύει με δύο ψήφους την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.Η διαφαινόμενη πρόθεση των Θεοδωράκη-Μαυρωτά είναι από τα ελάχιστα δείγματα συμβατικής πολιτικής προσέγγισης σε αντίθεση με το τοξικό κλίμα που επικρατεί.

Αναμένεται να αποκλιμακώσει την τρομερή πόλωση στο πολιτικό σκηνικό καθώς κρίνει έγκαιρα την “αριθμητική των Πρεσπών” και απελευθερώνει ενδεχομένως και άλλες δυνάμεις που συμπιέζονται ανάμεσα σε πολιτική λογική και κομματική ιδιοτέλεια. Σε δυσκολότερη θέση φαίνεται να βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ τόσο γιατί αντιμετωπίζει πολλές διαφοροποιήσεις  όσο και γιατί η στρατηγική επιλογή για ταύτιση με την “σκληρή” ΝΔ συρρικνώνει δραματικά την απήχηση στο χώρο και του χρεώνει μια ήττα που δεν υποχρεωμένο να υποστεί. 

Σε κάθε περίπτωση, το ακραίο και νοσηρό κλίμα των ημερών δημιουργούν ένα επικίνδυνο περιβάλλον για την πολιτική ομαλότητα. Στον αντίποδα, παρά την αντιπαράθεση ενός χρόνου, δεν έχει καταγραφεί μια στοιχειώδης ενημέρωση της  κοινής γνώμης για τους όρους της συμφωνίας.  Σε αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει μια τηλεοπτική συζήτηση των δύο πολιτικών αρχηγών (ή debate), που όμως αποφεύγει η ΝΔ πεισματικά, για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους.   Όμως, από μόνη της η διαρκής άρνηση για μια οποιαδήποτε μονομαχία μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη, μαρτυρά αδυναμία και έλλειψη αυτοπεποίθησης που πληγώνει το πολιτική αφήγημα της ΝΔ.

Ads

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια κομβική υπόθεση που διαμορφώνει νέους συσχετισμούς στο πολιτικό σύστημα της χώρας και θα συνεχίσει να προκαλεί εξελίξεις και μετά την ψήφισή της. Παρότι η κυβέρνηση σήκωσε υψηλό πολιτικό κόστος, με τη Συμφωνία πετυχαίνει εντυπωσιακή ανακατανομή ρόλων στο πολιτικό σύστημα.