Το «παρών» στην εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ομιλητές τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βολιβίας Εβο Μοράλες, έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, σπάζοντας το «εμπάργκο» του ΚΙΝΑΛ.

Ads

Σε μια εμφάνιση με ιδιαίτερο νόημα, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την κεντρική γραμμή της ηγεσία του ΚΙΝΑΛ για αποχή από αντίστοιχες εκδηλώσεις ιδιαίτερα όταν ομιλητής είναι ο πρωθυπουργός αλλά και άλλα κυβερνητικά στελέχη, ο Γιώργος Παπανδρέου κάθισε στην πρώτη γραμμή, δίπλα στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θαν. Θεοχαρόπουλο, και αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται πως ο Θ. Θεοχαρόπουλος έχει εκφραστεί θετικά για διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός προοδευτικού μετώπου ενάντια στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό. Ο Γιώργος Παπανδρέου, πριν από λίγες ημέρες, είχε ακυρώσει τελευταία στιγμή, ύστερα από μεγάλες πιέσεις από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, την παρουσία του σε εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, που διοργάνωσαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες στο πλαίσιο συγκρότησης της προοδευτικής συμμαχίας

Σημειώνεται πως σε συνέντευξη εφόλης της ύλης στην εκπομπή FOCUS της ΕΡΤ, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε με θετικά σχόλια στον Αλέξη Τσίπρα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου μετά τις εκλογές. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια προοδευτική απάντηση στα προβλήματα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, αλλά όχι αρνητικός, στην προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «χαρισματικό ως προσωπικότητα» τον Αλέξη Τσίπρα

Ads

Αν και υποστήριξε πως το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτικό μέτωπο σε αυτή τη φάση του μοιάζει με «επικοινωνιακό τρικ» καθώς «δεν αρκεί ένας τίτλος» αλλά «χρειάζεται προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγών που πρέπει να γίνουν στη χώρα» και σε αυτό, όπως είπε «δεν βλέπω να κάνει κάτι ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε πως θα μπορούσε να υπάρξει διάλογος μετά τις εκλογές. «Εξάλλου, μιλάω για διάλογο σε όλη την πολιτική μου διαδρομή. Έχω ζητήσει διάλογο από το 2009 από όλες τις δυνάμεις και ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε έκανε εύκολη αντιπολίτευση. Ο διάλογος έπρεπε να ξεκινήσει πριν την κρίση όπως είχα ζητήσει. Αλλά συνεργασία πάνω σε ένα πρόγραμμα απαλλαγής από μεγάλα προβλήματα και με στόχο». 

Ασκώντας κριτική στη ΝΔ πήρε σαφείς αποστάσεις και με το αφήγημα της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Στρατηγικός μας αντίπαλος είναι η Δεξιά. Είχα και την εμπειρία και δεν ήταν καλή. Παρότι υπάρχουν και χαρισματικοί και προοδευτικοί άνθρωποι, στον πυρήνα της έχει το πελατειακό κράτος. Φοβάμαι ξανά μια Δεξιά που θα έρθει για μικροεξυπηρετήσεις ή και μεγάλες εξυπηρετήσεις συμφερόντων».

Όμως και ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στην επίσημη εκδήλωση για την υποδοχή του Έβο Μοράλες, αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη συγκρότησης του προοδευτικού μετώπου. «Η διεθνής συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για τις δυνάμεις της δικαιοσύνης, της κοινωνικής απελευθέρωσης και του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία. Αντιθέτως βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή όπου η νεοφιλελεύθερη οικονομική ορθοδοξία μεταπηδά από το παραδοσιακό πολιτικό όχημα της συντηρητικής δεξιάς στο όχημα της ακροδεξιάς και του ολοκληρωτισμού», είπε και αναφερόμενος στα ζητήματα της Ευρώπης τόνισε:

«η οικονομική και θεσμική κρίση στη Ε.Ε. δίνουν πρόσφορο έδαφος σε δυνάμεις που κηρύττουν το σωβινισμό, το ρατσισμό, το μίσος για τη φυλετική τη θρησκευτική και τη σεξουαλική διαφορετικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο είναι φρονώ ιστορικό μας καθήκον, όλων των προοδευτικών κυβερνήσεων και πολιτικών δυνάμεων, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, να σταματήσουμε την οικονομική και κοινωνική καταστροφή του νεοφιλελευθερισμού, για να βγουν οι λαοί από την κρίση με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη. Να μην αφήσουμε το μίσος, τον φόβο, την ανασφάλεια και την απελπισία να θρέφουν άλλο το τέρας ενός νέου φασισμού. Και να θυμηθούμε τα λόγια του Εντουάρντο Γκαλεάνο, που έλεγε ότι η χειρότερη μοίρα ανθρώπου και έθνους είναι η αμνησία».