Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε ο Ολυμπιακός διαμαρτυρόμενος για τη διαιτησία στον ημιτελικό του Κυπελλου στο μπάσκετ κόντρα στον Παναθηναϊκό. Με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, οι ερυθρόλευκοι αποφάσισαν να μην κατέβουν να παίξουν το δεύτερο ημίχρονο και ενώ το σκορ ήταν 40 – 25  υπέρ των Πρασίνων. Η αποστολή του Ολυμπιακού, με απόφαση της διοίκησης της ομάδας, αποχώρησε από το ΟΑΚΑ και έτσι οι ερυθρόλευκοι μηδενίζονται και το παιχνίδι κερδίζει ο Παναθηναϊκός. Τον λόγο πλέον έχουν τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα, ενώ οι πράσινοι θα αντιμετωπίσουν στο τελικό του κυπέλλου τον ΠΑΟΚ

Ads

Στο φύλλο αγώνα, στο οποίο γίνεται αναφορά και σε καπνογόνα που άναψαν οι φίλοι του Παναθηναϊκού πριν την έναρξη της αναμέτρησης, επισημαίνεται: «Πριν την έναρξη του αγώνα οπαδοί της Α ομάδας άναψαν στον χώρο της κερκίδας 10 πυρσούς οι οποίοι παρήγαγαν λάμψη και καπνούς. Ο αγώνας διεκόπη οριστικά σε βάρος της Β ομάδας διότι δεν εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο για την έναρξη του Β’ ημιχρόνου. Χορηγήθηκε προθεσμία 15 (δεκαπέντε) λεπτών μετά το πέρας της οποίας έκλεισε οριστικά το φύλλο αγώνα»

Τι προβλέπει ο κανονισμός

Σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο Ολυμπιακός, ο κανονισμός της ΕΟΚ (διοργανώτριας αρχής του Κυπέλλου) αναφέρει«Την αφαίρεση ενός (1) βαθμού, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το υπαίτιο σωματείο, είτε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ανεξάρτητα από την αιτία της, είτε για ανεπίτρεπτη βαθμολογική διευκόλυνση άλλων σωματείων δεν συμμετέχει σε αγώνα Πρωταθλήματος ή Κυπέλου, ή αποχωρεί πριν από την λήξη του ή αποσύρει την βασική του ομάδα από αγώνα και αγωνίζεται με αναπληρωματική, εφηβική ή παιδική ομάδα». Άλλες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν πως σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΕΣΑΚΕ (διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος) οι ερυθρόλευκοι θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με αφαίρεση έως και 6 βαθμών από το πρωτάθλημα.

Οι δηλώσεις

Σε δήλωσή του στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, δήλωσε: «Αυτά είναι μεθοδευμένα. Έχουν παίκτες απλήρωτους, έχουν ρίξει λευκή πετσέτα. Και δεν κατεβαίνουν επειδή λένε ότι δεν τους αρέσει η διαιτησία. Είναι ο λόγος και μία πρόφαση για να σηκωθεί η οικογένεια Αγγελόπουλων και να φύγει από τον Ολυμπιακό. Τα παιχνίδια παίζονται στο παρκέ. Έχουμε παίξει και εμείς στο ΣΕΦ, μία, δύο, τρεις. Έχουμε νιώσει αδικία, αλλά βγαίνουμε και παίζουμε».

Ads

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σταυρόπουλος, γενικός διευθυντής ΚΑΕ Ολυμπιακός, ανακοινώνοντας την απόφαση των ιδιοκτητών της ομάδας Γιώργου και Παναγιώτη Αγγελόπουλου, σημείωσε: «Αυτή είναι η αποφαση της διοίκησης. Τα έχουμε πει πολλές φορές, αλλά πια αηδιάσαμε. Φτάνει πια. Δεν μπορούμε να πάρουμε μέρος σε αυτή την κωμωδία. Τέλος. Πρέπει να δεώσουμε ένα τέλος σε αυτή την κωμωδία. Πρέπει η Πολιτεία να πάρει τα μέτρα της και ο Υφυπουργός Αθλητισμού και να καθαρίσει αυτή η βρωμιά. Μάλλον αυτό εύχεται ο Κος Γιαννακόπουλος. Να φύγουν οι Κοι Αγγελόπουλοι από τον Ολυμπιακό».

«Κανείς δεν πρέπει να είναι πάνω από το παιχνίδι» 

Ο αμερικανός προπονητής του Παναθηναϊκού, Ρικ Πιτίνο, μετά την απόφαση των ερυθρόλευκων εξέφρασε τον σεβασμό του στον Ολυμπιακό, υπογραμμίζοντας πως «τα παιχνίδια πρέπει να ολοκληρώνονται στο παρκέ, δείχνοντας σεβασμό στο άθλημα». «Δεν μου έχει συμβεί ξανά στα 42 χρόνια που προπονώ», είπε, ενώ εκφράζοντας την βασική αρχή του NBA σημείωσε πως κανείς δεν πρέπει να είναι πάνω από το παιχνίδι. 

«Δεν έχω δει ποτέ να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είμαι ιδιαιτέρα απογοητευμένος, τα παιχνίδια πρέπει να παίζονται στο γήπεδο. Όταν πήγαμε στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος και προσπαθήσαμε να δουλέψουμε. Προετοιμαστήκαμε σκληρά και είμαστε απογοητευμένοι που δεν τέλειωσε ο αγώνας. Το παιχνίδι είναι πιο σημαντικό από την έχθρα. Σέβομαι πολύ τον Ολυμπιακό, τους παίκτες του, τον προπονητή του και το τεχνικό επιτελείο. Αλλά 42 χρόνια που είμαι προπονητής δεν έχω δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο.Είμαστε όλοι μέρος του ίδιου πράγματος, του μπάσκετ. Πρέπει όλοι να σέβονται το παιχνίδι. Όλοι είναι μέρος του μπάσκετ. Απλά όταν ξεκινά το παιχνίδι ο καθένας θέλει τη νίκη», δήλωσε χαρακτηριστικά.