Την αγανάκτησή της εξέφρασε με ανάρτησή της στο X, πρώην Twitter, η Ντόρα Μπακογιάννη, αντιδρώντας στην εισαγγελική πρόταση για τον Ηλία Μίχο. Η προκλητική πρόταση της εισαγγελέως που έχει ξεσηκώσει εύλογες αντιδράσεις, διαμαρτυρίες και αθρόες οργισμένες κινητοποιήσεις, αθωώνει τον κατηγορούμενο από τα εγκλήματα του βιασμού και της μαστροπείας, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να πείσει ότι ένα παιδί 12 ετών «συναίνεσε» στον βιασμό και την κακοποίησή τους από το κύκλωμα παιδοβιαστών.

Ads

Όπως γράφει η Ντόρα Μπακογιάννη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«12 χρονών συναίνεσε;
Η Οδηγία 2011/93 για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας ορίζει την ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης ως «η ηλικία κάτω από την οποία, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, απαγορεύεται η συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες με παιδί».
Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2007 για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση (Σύμβαση Λανζαρότε) ζητά από τα συμβαλλόμενα κράτη να ορίσουν ένα ελάχιστο όριο ηλικίας για τη σεξουαλική συναίνεση, κάτω από το οποίο απαγορεύεται η συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες με ένα παιδί. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η ηλικία συναίνεσης είναι γενικά τα 15 έτη.»