Στον αέρα παραμένει η σύγκλιση ή μη του έκτακτου Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη – ενός Eurogroup, που θα κρίνει το εάν θα υπάρξει ή όχι άμεση συμφωνία με τους δανειστές.

Ads

Με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – κουαρτέτου να συνεχιζονται και με μεγάλο «αγκάθι» πλέον το εφεδρικό πακέτο μέτρων των 3,6 δις ευρώ, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η απόφαση για το εάν θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα θα αποφασιστεί αύριο Μεγάλη Τετάρτη.

«Θα έχουμε πιθανότατα ένα νέο Eurogroup την Πέμπτη για να οριστικοποιήσουμε όσα περισσότερα μπορούμε», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ολλανδική τηλεόραση

Σε ό,τι αφορά το βασικό πακέτο μέτρων των 5,4 δις ευρώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το 95% της συμφωνίας έχει κλείσει: «Το 95% του πακέτου των μέτρων πρέπει να ληφθούν ούτως ή άλλως», είπε ο επικεφαλής του  Εurogroup προσθέτοντας: «Πρόκειται για έναν αριθμό μεγάλων μεταρρυθμιστικών μέτρων, μέτρων που θα βάλουν και πάλι σε τάξη τον προϋπολογισμό, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, συγκλίνουμε στο 95%, νομίζω συμφωνούμε σε αυτό.

Ads

Σε ό,τι αφορά τα πρόσθετα, προληπτικά μέτρα, τόνισε: «Είπαμε επίσης ότι επειδή υπάρχει σε πολλά σημεία αβεβαιότητα και επειδή οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πιο ‘γκρίζες’, πρέπει να έχουμε ένα προληπτικό πακέτο μέτρων πάνω στο οποίο εργάζονται αυτή τη στιγμή». Πρόσθεσε, δε, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τα μέτρα αυτά και σημείωσε πως όταν ξεκαθαρίσουν τα εν λόγω ανοιχτά ζητήματα θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το χρέος.

Προκειμένου να συγκληθεί συνεδρίαση του Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη, πρέπει να υπάρξει το αργότερο ως αύριο το μεσημέρι συμφωνία σε όλα τα μέτωπα έτσι ώστε μέσα στη Μεγάλη Τετάρτη να συνεδριάσει, έστω με τηλεδιάσκεψη, το EuroWorkingGroup.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν έστειλε μήνυμα «ουδετερότητας», με τον εκπρόσωπό της Μαργαρίτη Σχοινά να δηλώνει ότι «δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η σύγκληση του Eurogroup» και να παραπέμπει στον Γερούν Ντέισελμπλουμ.