Το όνομα του του τρίτου νεκρού Έλληνα στην τραγωδία του Norman Atlantic έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο τρίτος νεκρός του μοιραίου ταξιδιού είναι ο Γεράσιμος Καζαντζίδης. Στο μεταξύ αυτοψία στο πλοίο πραγματοποίησε ο Ιταλός εισαγγελέας Έτορε Καρντινάλι, κατά την οποία βρέθηκε το μαύρο κουτί.

Ads

«Επιβεβαιώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη, η ταυτοποίηση της σορού ενός άνδρα από την οποία προκύπτει ότι πρόκειται για τον ελληνικής υπηκοότητας Γεράσιμο Καζαντζίδη. Οι άλλοι δύο επισήμως ταυτοποιημένοι ως νεκροί είναι ο Νικόλαος Παράσχης και ο Κωνσταντίνος Κουφόπουλος», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Στο μεταξύ, στο πλοίο Norman Atlantic εισήλθε ο Ιταλός εισαγγελέας Έτορε Καρντινάλι χωρίς όμως να μπορέσει να φθάσει – για λόγους ασφαλείας – στο γκαράζ, όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στις 04:30 της περασμένης Κυριακής. Το μαύρο κουτί του πλοίου πάντως ανακτήθηκε ενώ ο εισαγγελέας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχουν σοροί νεκρών στο χώρο στάθμευσης. Μάλιστα κατηγόρησε την Ελλάδα για το αλαλούμ με τον αριθμό των επιβαινόντων. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές ρίχνουν τις ευθύνες στην ιταλική πλευρά για το χάος με τις λίστες. Το ελληνικό λιμενικό από την πλευρά του έδωσε στη δημοσιότητα το χρονικό των ενεργειών του καθώς και την ηλεκτρονική αλληλογραφία που αφορά τις καταστάσεις επιβατών και πληρώματος.

«Ανακτήθηκε και κατασχέθηκε το μαύρο κουτί του πλοίου, και τώρα πρόκειται να προχωρήσει η προσεκτική επεξεργασία των στοιχείων» που περιέχει αυτό» είπε μετά την πρώτη εξέταση του πλοίο ο Ιταλός εισαγγελέας Έτορε Καρντινάλι. Ο Ιταλός εισαγγελικός λειτουργός πρόκειται να επιστρέψει αύριο στο Norman Atlantic και ενδεχομένως και τις επόμενες ημέρες.
 
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αγνοουμένων, εκτίμησε πως «σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη είναι δέκα, πάντως σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνούν τους δεκαπέντε». Πρόσθεσε ότι «ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων θα μπορέσει να δημοσιοποιηθεί όταν η Ελλάδα αποφασίσει να μας δώσει μια αξιόπιστη λίστα επιβατών» διότι «η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς».
 
Διαβάστε:
Το χάος με τις λίστες – Γιώργος Δούλης: Από νεκρός αγνοούμενος

 
Ευθύνες στην ελληνική πλευρά επιρρίπτει, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο και ο κυβερνήτης του Norman Atlantic, Αρτζίλιο Τζιακομάτσι. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera, δήλωσε στην κατάθεσή του ότι «η ναυτιλιακή εταιρία έχει τις ευθύνες της» με αναφορά στην ελληνική ΑΝΕΚ, καθώς και ότι «τις λίστες των επιβατών τις συμπλήρωσαν οι Έλληνες». Επιπλέον κατήγγειλε ότι από την Ελλάδα δεν έλαβε έγκαιρη απάντηση στις εκκλήσεις του για παροχή βοήθειας. Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ σε απολογία έχουν κληθεί δυο μέλη του πληρώματος του πλοίου αλλά και δυο εκπρόσωποι της ΑΝΕΚ.
 
Τι απαντά το λιμενικό
 
Από την πλευρά του το ελληνικό λιμενικό σώμα έδωσε στη δημοσιότητα ένα χρονικό με τις ενέργειες που έκανε από την πρώτη ειδοποίηση στο οποίο αναγράφεται ότι η πρώτη επικοινωνία με τον πλοίαρχο γίνεται λίγο μετά τις 07.00 ενώ η φωτιά έχει ξεσπάσει από τις 04.00 καθώς και ότι παρά τις προσπάθειες το λιμενικό δεν κατάφερε να επικοινωνήσει έως εκείνη την ώρα με τον πλοίαρχο γιατί η γραμμή ήταν κατειλημμένη.

Ads
 

 
Επιπλέον κοινοποιήθηκε η αποσταλείσα αλληλογραφία, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, με το οποίο προωθήθηκαν προς την Ιταλική πλευρά (MRCC/ROME) οι καταστάσεις επιβατών και πληρώματος, όπως αυτές «παρελήφθησαν από το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο της εταιρείας (Designated Person Ashore/DPA) το οποίο είναι υπεύθυνο για τις διαδικασίες ασφαλούς διαχείρισης των λειτουργιών του πλοίου».