Τη διερεύνηση του αξιόπλοου του «Norman Atlantic» ζητά από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά η προϊσταμένη της εισαγγελίας. Στην προκαταρκτική εξέταση που ζητήθηκε για τα αίτια της τραγωδίας θα πρέπει να εξεταστεί επίσης το κατά πόσον τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας από πλευράς των ελληνικών και ιταλικών αρχών. Διώξεις και σε στελέχη της ΑΝΕΚ από την ιταλική Δικαιοσύνη, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας. Συνεχίζεται το χάος με τις λίστες νεκρών και αγνοούμενων. Νέα λίστα με 485 επιβαίνοντες έδωσαν οι Ιταλοί. Ο πρώτος Έλληνας νεκρός που ανακοινώθηκε μπορεί τελικά και να ζει. Ο Γιώργος Δούλης μετακινήθηκε από τις λίστες των νεκρών σε αυτές των αγνοούμενων. Στην Ιταλία σπεύδουν συγγενείς αγνοούμενων για να αναζητήσουν οι ίδιοι τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
 

Ads

Προκαταρκτική εξέταση
 
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η εισαγγελία Πειραιά ζητά να διερευνηθεί πότε έγιναν οι επιθεωρήσεις του πλοίου και αν είχαν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα. Αν υπήρχαν στο πλοίο όλοι οι μηχανισμοί πυρασφάλειας και σωστικά μέσα και να επισυναφθεί από τις ιταλικές Αρχές σχετική έκθεση αυτοψίας του «Norman Atlantic» και προανακριτικό υλικό, καθώς το πλοίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ξένο έδαφος.
 
Βάση της συνθήκης Σένγκεν, ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά μπορεί να ζητήσει όλα τα σχετικά έγγραφα, προανακριτικό υλικό και σχετικές εκθέσεις από τις ιταλικές Αρχές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ανταποκριθούν. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε δεν αποκλείεται η εισαγγελία Πειραιά σε συνεννόηση με τον κεντρικό λιμενάρχη να ζητήσει καταθέσεις.
 
Η εισαγγελία Πειραιά διέταξε την κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, για δύο κακουργήματα: για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος, αλλά και για εμπρησμό.

Διώξεις από την ιταλική δικαιοσύνη
 
Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα η εισαγγελία του Μπάρι έχει ασκήσει δίωξη σε βάρος νόμιμου εκπροσώπου του γραφείου της ΑΝΕΚ στην Ιταλία (δεν αναφέρεται όνομα), του υπαλλήλου της εταιρείας Παύλου Φαντάκη, του 45χρονου υπευθύνου καταστρώματος Λουίτζι Γιόβινε και του 56χρονου μηχανικού Φραντσέσκο Ρομάνο. Παράλληλα ο ιταλικός Τύπος αναφέρει ότι ο πλοίαρχος του μοιραίου πλοίου επιρρίπτει ευθύνες και στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία αλλά και στις ελληνικές αρχές.  
 
Τι λέει η ΑΝΕΚ
 
Εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι το πλοίο είχε νοικιαστεί, βάσει ναυλοσυμφώνου, από την εταιρεία VISEMAR di Navigazione S.R.l και είχε ζητηθεί να συμπεριλαμβάνονται στο πλήρωμα, ως βοηθητικό προσωπικό, και κάποιοι Έλληνες, τους οποίους, ωστόσο, πλήρωνε η ΑΝΕΚ. Σημείωσε ότι βάσει του ναυλοσυμφώνου, τα θέματα της ασφάλειας και του πληρώματος συνολικά βάραιναν την ιταλική εταιρεία.
 
Στην Ιταλία για να ψάξουν για τους δικούς τους
 
Για τη νότια Ιταλία αναχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συγγενείς αγνοουμένων που επέβαιναν στο πλοίο Norman Atlantic.
 
Οι ίδιοι δηλώνουν ότι αποφάσισαν να ταξιδέψουν στη γειτονική χώρα και να αναζητήσουν οι ίδιοι τους δικούς τους ανθρώπους, με την ελπίδα ότι θα τους εντοπίσουν.

Η αναζήτηση των αγνοουμένων θα γίνει σε συνεργασία με τις ελληνικές προξενικές αρχές και την πλοιοκτήτρια εταιρία και με τη βοήθεια διερμηνέα και γιατρού, κυρίως στα νοσοκομεία της Ιταλίας όπου διακομίστηκαν επιβάτες του μοιραίου πλοίου.
 
Ανάμεσα στους συγγενείς των αγνοουμένων είναι ο γιος του Σερραίου οδηγού φορτηγού, Νίκου Σαγιρίδη. «Ελπίζουμε να τον βρούμε ζωντανό, έστω και βαριά τραυματισμένο. Θα ψάξουμε σε όλα τα νοσοκομεία τη Ιταλίας» είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γιος του, Κώστας Σαγιρίδης.
 
Χάος με νεκρούς και αγνοούμενους
 
Στην τραγωδία του Norman Atlantic έχασαν τη ζωή τους έντεκα άτομα σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις. Υπάρχουν πάντως φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί καθώς εκτιμάται ότι στο πλοίο βρίσκονταν αρκετοί μετανάστες. Όσο για τους αγνοούμενους είναι δεκαοχτώ από αυτούς οι δέκα είναι Έλληνες.
 
Πλέον οι Έλληνες νεκροί είναι δυο καθώς ο Γιώργος Δούλης ο πρώτος άνθρωπος που πιστοποιήθηκε ως νεκρός μετακινήθηκε στη λίστα των αγνοούμενων. Υπενθυμίζεται ότι η σορός που φερόταν να του ανήκει δεν αναγνωρίστηκε από τους οικείους του. Επιπλέον ακόμη μια σορός θεωρείται ότι ανήκει σε Έλληνα. Ο γιος του έχει κληθεί από τις ιταλικές αρχές για αναγνώριση.

Νέα λίστα με 485 επιβαίνοντες έδωσαν οι Ιταλοί
 
Νέα λίστα απέστειλαν σήμερα οι ιταλικές Αρχές στο υπουργείο Ναυτιλίας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα λίστα υπάρχουν ακόμα διπλοεγγραφές ονομάτων. Αυτή περιλαμβάνει 485 επιβαίνοντας. Πηγές του υπ. Ναυτιλίας έσπευσαν να αναφέρουν ότι επιβεβαιώνεται, πλέον, ότι στο πλοίο δεν υπήρχαν υπεράριθμοι επιβάτες. Ο ανώτατος αριθμός επιβαινόντων για το συγκεκριμένο πλοίο, και σύμφωνα με το πρωτόκολλο του «Norman Atlantic», ήταν 499 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ΑΝΕΚ ο αριθμός των επιβαινόντων στο πλοίο ήταν 474 άτομα.

Ads

Γιώργος Δούλης: Από νεκρός αγνοούμενος
 
«Όταν περισυνέλεγαν τη νύφη μου (σ.σ. τη σύζυγο του Γ.Δούλη), γύρισε και τους είπε ότι είναι και ο άντρας μου μέσα. Ήταν χτυπημένος στο πρόσωπο, ματωμένος. Αυτός που διέσωσε τη νύφη μου πήγε κολυμπώντας και τραβούσε και τον αδερφό μου. Για κάποια μέτρα, τον βοηθούσε κι αυτός. Μετά σταμάτησε να αντιδράει, σταμάτησε τελείως. Δίπλα υπήρχε κάποιος άλλος, με σωσίβιο κι αυτός, ο οποίος φώναζε βοήθεια. Μου είπαν ότι ο νόμος λέει πως όταν υπάρχει κάποιος που δεν αντιδράει και θεωρείται ξεγραμμένος, πρέπει να πας να σώσεις αυτόν που φωνάζει, αυτόν που είναι εν ζωή. Τον άφησε και πήρε τον άλλον. Όταν γύρισε να πάρει τον αδερφό μου, είχε γυρίσει πίσω στο καράβι και χτυπούσε πάνω στο πλοίο. Αυτά είπε ο διασώστης, δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύουν» ανέφερε ο Δημήτρης Δούλης για το τραγικό τέλος του αδερφού του.


 

«Δεν ξέρω τίποτε. Ήμουν στην Ιταλία, όπου μου δείξαν ένα πτώμα που δεν ήταν ο πατέρας μου. Περιμέναμε και μετά μας είπαν να πάμε πίσω, σπίτι μας και θα μας ειδοποιήσουν αν μάθουν κάτι νεότερο. Και τώρα μου λένε ότι βρήκαν τραυματίες -δεν μου το ‘πανε οι Ιταλοί αυτό, το άκουσα από κάπου – και περιμένουμε να μας ενημερώσουν για να πάμε πίσω, Ιταλία … για τραυματία, για νεκρό, δεν ξέρω. Δεν έχω ιδέα» είπε το πρωί της Παρασκευής ο γιος του Γιώργου Δούλη, Λάμπρος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.