Σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης στην Κρήτη.

Ads

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή, 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου (405 Χλμ. ΝΑ της Αθήνας), με εστιακό βάθος 8 χιλιόμετρα.

image

Τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ ακολούθησαν δύο ακόμη μεγάλοι σεισμοί. Ο πρώτος σεισμός είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ και σημειώθηκε 9 χιλιόμετρα ΒΔ της Καρπάθου, με εστιακό βάθος, 12.6 χιλιόμετρα. Ο δεύτερος σεισμός είχε μέγεθος 4 Ρίχτερ και σημειώθηκε 6 χιλιόμετρα Νότια – ΝΑ της Ζάκρου, σε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Ads

image

image

Διαβάστε επίσης:

Δεν σχετίζεται με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας μίλησε στο OPEN και τόνισε πως ο σημερινός σεισμός στην Κρήτη δεν σχετίζεται με εκείνον στο Αρκαλοχώρι. Συγκεκριμένα είπε ότι «Είναι διαφορετική εστία, ανήκει σε διαφορετικό πλαίσιο και δεν πρέπει να το συγχέουμε. Τώρα είναι προς διερεύνηση αν είχε επιπτώσεις στο χερσαίο τμήμα». 

Επιπλέον, ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος μίλησε στο tvxs.gr και τόνισε ότι «Δεν μπορούμε συτή τη στιγμή με βεβαιότητα να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός, αν και κατά πάσα πιθανότητα είναι», ενώ για το αν σχετίζεται με τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι σημείωσε ότι «είναι άλλος σεισμογόνος χώρος». 

Επίσης, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε στο tvxs.gr για τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις στην περιοχή της Κρήτης τον τελευταίο καιρό ότι «Εκείνο το οποίο μπορώ να παρατηρήσω είναι ότι η περιοχή του ελληνικού σεισμικού τόξου και κυρίως το κεντρικό και ανατολικό τμήμα, από την Κρήτη και ανατολικότερα, βρίσκεται σε μία σεισμική έξαρση η οποία ξεκίνησε στις 2 Μαϊου του 2020 με μεγάλο σεισμό 6,6 Ρίχτερ νοτιότερα από τον σημερινό, συνεχίστηκε με τον μεγάλο σεισμό του Αρκαλοχωρίου στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου και βλέπουμε τώρα μια ακόμη πολύ ισχυρή δόνηση ανατολικότερα».

Ο κόσμος βγήκε τρέχοντας στον δρόμο – Οι πρώτες εικόνες από τον σεισμό στην Κρήτη

Ο ισχυρός σεισμός οδήγησε τον κόσμο να βγει τρέχοντας στους δρόμους, ενώ προκάλεσε και σημαντικές υλικές καταστροφές σε κτήρια, ακόμη και κατολισθήσεις από βράχια. Στον Ξηρόκαμπο στο Λασίθι κατέρρευσε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου , ενώ ο δήμαρχος Σητείας έκανε λόγο για αρκετές ζημιές σε κτήρια, ενώ τόνισε ότι και το δημαρχείο έχει ρωγμές από τον σεισμό. Τέλος, οι σεισμολόγοι υποστηρίζουν ότι έγινε μικρό τσουνάμι ανεπαίσθητο μετά τον σεισμό.

image