«Δημοκράτες» είναι το επικρατέστερο όνομα για το νέο κόμμα που κυοφορείται στο χώρο της κεντροδεξιάς. Πρωταγωνιστής στο εγχείρημα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ενώ την ευθύνη του στρατηγικού σχεδιασμού έχει ο Νίκος Καραχάλιος, γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ επί ηγεσίας Κώστα Καραμανλή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις σχετικές συζητήσεις παίρνουν μέρος τουλάχιστον 20 πρώην υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ, όπως πχ ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Αργύρης Ντινόπουλος, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Γ. Λαμπρόπουλος, ο Χρ. Ζώης κα.

Ads

Οι διεργασίες γίνονται υπό άκρα μυστικότητα γιατί οι μετέχοντες στην προσπάθεια θεωρούν ότι, αν μαθευτεί, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ θα επιχειρήσει να τους εμφανίσει ως γραφικούς και να τους εξοντώσει πολιτικά. Γι αυτό αφήνουν τον Ευ. Αντώναρο να παίρνει πάνω του όλες τις επιθέσεις (πχ από τον Γ. Πρετεντέρη) όταν κάνει αναρτήσεις που δείχνουν  ότι κάτι «ψήνεται» στο χώρο του κέντρου.

Οι πληροφορίες αυτές είναι απολύτως διασταυρωμένες, παρόλο που μπορεί, για λόγους τακτικής, να διαψευστούν. Ηδη φτιάχνονται ψηφοδέλτια σε ολόκληρη την επικράτεια γιατί υπάρχει η ανησυχία για την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών. Αν γίνουν εκλογές τον Ιούλιο το νέο κόμμα δεν θα είναι έτοιμο, τον Σεπτέμβριο όμως θα προλάβουν.

Οι διαφωνίες τους με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση είναι πολλές: Αποκηρύττουν το φλερτ με τους σημιτικούς εκσυγχρονιστές  και με την εγκατάσταση κάποιων από αυτούς εντός του Μεγάρου Μαξίμου, διαφωνούν με την ανανέωση της θητείας του Γ. Στουρνάρα στην ΤτΕ, πιστεύουν ότι η οικονομική πολιτική στοχεύει πρωτίστως στη στήριξη της ελίτ και όχι στην ανακούφιση των ασθενέστερων.

Ads

Το Tvxs.gr επικοινώνησε με ηγετικό στέλεχος του κυοφορούμενου κόμματος το οποίο επιβεβαίωσε, με τον όρο της ανωνυμίας το ρεπορτάζ, αλλά τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν έχει καμία σχέση με αυτή την πολιτική πρωτοβουλία. «Ούτε μας έχει ενθαρρύνει, ούτε μας στηρίζει με οποιονδήποτε τρόπο» ξεκαθάρισε. Σημειώνεται, πάντως, ότι το όνομα «Δημοκράτες» είχε «κλειδωθεί» επί Κ. Καραμανλή, όταν εξεταζόταν το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος της ΝΔ. Το σκεπτικό ήταν ότι παραπέμπει και στους Ρεπουμπλικανούς και στους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ.