Νεκρό ανασύρθηκε το τρίχρονο αγοράκι που αγνοείτο μετά τον εμβολισμό λέμβου που μετέφερε πρόσφυγες από σκάφος του λιμενικού, τα ξημερώματα, λίγο έξω από την Κω. Ερωτήματα γεννώνται σχετικά με τις συνθήκες της τραγωδίας με το λιμενικό να ανακοινώνει απλώς ότι δεν τους είδε.

Ads

Συγκεκριμένα, το λιμενικό ισχυρίζεται ότι η λέμβος που μετέφερε τους πρόσφυγες δεν διέθετε σήμανση, δεν έφερε φώτα ναυσιπλοΐας, ενώ κανείς από τους επιβαίνοντες δεν φορούσε σωσίβιο. Υποστηρίζει ότι το σκάφος δεν είδε τη βάρκα και έπεσε πάνω της, ενώ και τα δυο πλωτά βρίσκονταν σε κίνηση. Η λέμβος αναποδογύρισε από τη σύγκρουση με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να βρεθούν στη θάλασσα.

Στη λέμβο επέβαιναν συνολικά 34 άτομα. Από αυτά τα 31 έχουν περισυλλεγεί. Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν έξι πρόσφυγες που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Κω. Τρία άτομα ήταν, σύμφωνα με το λιμενικό αυτά που αγνοούνταν, δυο νέοι άντρες κι ένα παιδί. Το τρίχρονο παιδάκι ανασύρθηκε δυστυχώς χωρίς τις αισθήσεις του. Ο ένας άντρας, 28 ετών, εντοπίστηκε σώος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Είναι καλά στην υγεία του. 

Διαβάστε επίσης: Περιπλανώμενοι πρόσφυγες: Τους έδιωξαν οι κάτοικοι από τα Βρασνά

Ads

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του άλλου άντρα, 26 ετών. Οι έρευνες στο σημείο του συμβάντος συνεχίζονται από τρία πλωτά του Λιμενικού, ένα ιδιωτικό σκάφος, ελικόπτερο σούπερ πούμα και σκάφος της frontex. Στο σημείο βρίσκεται επίσης κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ζήτησε ξεκάθαρες εξηγήσεις για τις συνθήκες της τραγωδίας και κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα με τη δέουσα σοβαρότητα και όχι με ακροδεξιές κραυγές. «Το τραγικό δυστύχημα ανοιχτά της Κω και τα θλιβερά επεισόδια στα Βρασνά Θεσσαλονίκης υπενθυμίζουν το αυτονόητο: οι προεκλογικές κορώνες για φράχτες στη θάλασσα και οι ακροδεξιές κραυγές περί προσφυγικής εισβολής οδηγούν νομοτελειακά σε τραγωδίες και κοινωνικές εντάσεις», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Η ΝΔ θερίζει ό,τι έσπειρε ως αντιπολίτευση, τους καρπούς του εθνολαϊκισμού που υποσχόταν μαγικές λύσεις σε ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις για τις συνθήκες του θανατηφόρου περιστατικού, να καταδικάσει απερίφραστα τις ξενοφοβικές αντιδράσεις και να αντιμετωπίσει επιτέλους το προσφυγικό με τη δέουσα σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα».