Για 24 και πλέον ώρες βρίσκονται μέσα στα πούλμαν οι 380 αιτούντες άσυλο που έφτασαν από τη Σάμο και εκδιώχθηκαν χτες το βράδυ από τα Βρασνά Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι μέσα στα λεωφορεία βρίσκονται και μικρά παιδιά που έχουν υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι πρόσφυγες μεταφέρονται στην Εύβοια, όπου θα φιλοξενηθούν σε κατασκήνωση. 

Ads

Εδώ κι αρκετές ημέρες ακροδεξιοί έκαναν έντονη προπαγάνδα κατά της εγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή των Βρασνών καλώντας σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να αποτραπεί. Έτσι από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης περίπου 150 άτομα από τα Βρασνά έστησαν μπλόκα και απέκλεισαν κομβικά σημεία του χωριού τους με σκοπό να εμποδίσουν την διέλευση των τουριστικών λεωφορείων που θα μετέφεραν τους πρόσφυγες στην περιοχή.

Σύμφωνα με το thestival.gr, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση ισχυρής αστυνομικής δύναμης εντός και πέριξ των Βρασνών. Στις 12 τα μεσάνυχτα έφτασαν έξω από τα Βρασνά τα οκτώ τουριστικά λεωφορεία με πρόσφυγες προερχόμενους από τη Σάμο.

Οι επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή, κατέστρωσαν σχέδιο για να παρακαμφθούν τα μπλόκα και να φτάσουν οι πρόσφυγες στα ξενοδοχεία που θα τους φιλοξενούσαν. Ωστόσο, κατά την προσέγγιση των ξενοδοχείων τα λεωφορεία έβρισκαν μπροστά τους ομάδες κατοίκων. Τελικώς, κατάφεραν να περάσουν στα Βρασνά μέσα από χωματόδρομους. Και πάλι όμως έπεσαν σε μπλόκο. 

Ads

Στις 3:30 τα ξημερώματα τα τουριστικά λεωφορεία έφτασαν μπροστά σε δύο από τα ξενοδοχεία που θα φιλοξενούσαν τους 150 πρόσφυγες. Όμως οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων, υπό τις πιέσεις των κατοίκων της περιοχής, αρνήθηκαν να δεχτούν τους πρόσφυγες.

Κατόπιν τούτου οι συναρμόδιοι φορείς αποφάσισαν ότι οι αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν στην Εύβοια. Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα 380 άτομα (στην πλειονότητά τους οικογένειες από Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη και Αφγανιστάν), θα διαμείνουν σε μικρά παραθαλάσσια διαμερίσματα κατασκήνωσης. Το ταξίδι για την Εύβοια ξεκίνησε περίπου στις 4 τα ξημερώματα και θα διαρκέσει περισσότερες από οκτώ ώρες.

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η διαμονή τους σε ξενοδοχεία αποφασίστηκε έπειτα από την υπογραφή ιδιωτικών συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες τους και δεν δημιουργεί πρόβλημα στην τουριστική περίοδο, καθώς θα έχει διάρκεια έξι μηνών. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι από τη μια συζητάμε για κακές συνθήκες στα νησιά και από την άλλη δεν έχουμε πού να πάμε τους αιτούντες άσυλο, γιατί οι τοπικές κοινωνίες στην ενδοχώρα δεν τους θέλουν. Προσθέτουν δε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να γίνει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο οι περιφερειάρχες δεν έχουν στείλει ακόμα καμία πρόταση για χώρους φιλοξενίας, όπως είχαν συμφωνήσει σε σύσκεψη με τον υπουργό.

Στο άκουσμα της είδησης της αποχώρησης των προσφύγων μάλιστα οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι των Βρασνών ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και ζητωκραυγές. Ενδεικτικό των αντιλήψεων στα Βρασνά είναι και οι αναφορές του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής για την «εθνοτική ταυτότητα» των κατοίκων. Όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα, οι κάτοικοι των Βρασνών «είναι γηγενείς και όχι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία και κατοικούν αυτόν τον τόπο περισσότερο από 2.000 χρόνια».