Την επαναγορά ομολόγων όσων δεν συμμετείχαν στο «κούρεμα» του Μαρτίου εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, καθώς το πρόγραμμα της επαναγοράς ομολόγων που ολοκληρώθηκε την Τρίτη οδηγεί, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο, σε μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 126,6% του ΑΕΠ το έτος 2020, τη στιγμή που ο στόχος του σχεδίου του Eurogroup είναι το 124% του ΑΕΠ και περαιτέρω μείωση του χρέους κάτω από το 110% έως το 2022.

Ads

 
Το ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων που δεν συμμετείχαν στο PSI του Μαρτίου, σύμφωνα με το Reuters, αναφέρεται σε έγγραφο της ευρωζώνης με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου.
 
Στο εν λόγω έγγραφο σημειώνεται πως οι προσφορές στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ανήλθαν σε 31,9 δις ευρώ, που σημαίνει πως το ελληνικό χρέος, μέσω του εν λόγω προγράμματος αλλά και άλλων μέτρων που έχουν αποφασισθεί, μειώνεται κατά 9,5% έως το 2020. Ωστόσο στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου συμφωνήθηκε πως στόχος είναι η μείωση κατά 11%.
 
Αυτή η διαφορά θα μπορούσε να καλυφθεί σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της ευρωζώνης από την επαναγορά ομολόγων που έχουν ιδιώτες που δεν συμμετείχαν στο κούρεμα του χρέους τον Μάρτιο. «Τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα εξετάσουν επιπλέον μέτρα και βοήθεια, εάν καταστεί απαραίτητο, για φέρουν τη συνολική απόδοση των έκτακτων μέτρων στο 1,4% του ΑΕΠ, με την προϋπόθεση η Ελλάδα να πετύχει το στόχο του πρωτεύοντος πλεονάσματος το 2013 όπως ορίζεται στο μνημόνιο κατανόησης», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
 

Διαβάστε επίσης: Εντός στόχου η επαναγορά, εκτός στόχου το χρέος

Σημειώνεται πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρόθεσή του να αποδεχθεί όλες τις προσφορές ύψους 31,9 δισ. ευρώ που έλαβε στο πλαίσιο της επαναγοράς χρέους, εάν οι διεθνείς δανειστές αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους για το εγχείρημα αυτό κατά 1,29 δισ. ευρώ.
 
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μέση τιμή που πρόκειται να καταβληθεί ανέρχεται περίπου στο 33,8% της ονομαστικής αξίας – αρκετά υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, όταν συμφωνήθηκε η διαδικασία τον περασμένο μήνα. Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup, στην όποία όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν αναμένεται και η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. 

Ads