Καλύφθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο στόχος των 30 δις ευρώ που είχε τεθεί για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, το οποίο ολοκληρώθηκε την Τρίτη στις 14.00. Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται αξιωματούχο της ευρωζώνης, συνολικά έχουν συγκεντρωθεί προσφορές ύψους 31,8 δις ευρώ.

Ads

 
Από το υπουργείο Οικονομικών γίνεται λόγος για επιτυχημένη διαδικασία. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η επαναγορά χρέους αξίας 30 δις ευρώ με δάνειο 10 δις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να επιτευχθεί μείωση του χρέους κατά 20 δις ευρώ.
 
Από το πρόγραμμα, όπως αναφέρει το Reuters, συγκεντρώθηκαν ομόλογα ύψους 31,8 δις ευρώ, ενώ η μέση τιμή διαμορφώθηκε στο 33,5% της ονομαστικής αξίας των τίτλων που επαναγοράζονται. Οι ελληνικές τράπεζες φέρονται να συμμετείχαν με επιπλέον 4 δισ. ευρώ και τα hedge funds με επιπλέον 600 εκατ. ευρώ.
 
Ο αξιωματούχος που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο φέρεται να δήλωσε πως το αποτέλεσμα του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων οδηγεί σε διαμόρφωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 126,6% του ΑΕΠ το έτος 2020, τη στιγμή που ο στόχος του σχεδίου του Eurogroup έθετε ως στόχο το 124% του ΑΕΠ και περαιτέρω μείωση του χρέους κάτω από το 110% έως το 2022.
 
Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν πως οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, το επόμενο διάστημα, θα εξετάσουν και θα αποφασίσουν μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την περαιτέρω μείωση του χρέους στα επίπεδα που έχουν συμφωνηθεί ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από το τελευταίο Eurogroup.
 
Υπενθυμίζεται πως μέχρι την Παρασκευή, όταν και έκλεισε αρχικά το βιβλίο προσφορών, είχαν διαρρεύσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι προσφορές από τα hedge funds ανέρχονταν σε 16 δισ. ευρώ και από τις ελληνικές τράπεζες σε 10 δις ευρώ. Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, δόθηκε παράταση με ορισμένους να αναφέρουν πως αυτό γίνεται ώστε να καλυφθεί το κενό «προσφορών-στόχου», ύψους περίπου 3 δις ευρώ, που είχε δημιουργηθεί.
 
Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ώστε να γίνει αποτίμηση του αποτελέσματος της διαδικασίας, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ. Ο ΟΔΔΗΧ θα κάνει ανακοινώσεις για την επαναγορά το πρωί της Τετάρτης. «Τεχνικά η έκδοση ήταν επιτυχημένη. Αναμένουμε τώρα τις πολιτικές αποφάσεις στο Eurogroup της Πέμπτης», τόνισε κυβερνητικό στέλεχος.