Την πρόθεσή του να αποδεχθεί όλες τις προσφορές ύψους 31,9 δισ. ευρώ που έλαβε στο πλαίσιο της επαναγοράς χρέους, εάν οι διεθνείς δανειστές αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους για το εγχείρημα αυτό κατά 1,29 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Ο ΟΔΔΗΧ σημειώνει ότι θα καταβάλει μέση τιμή περίπου 33,8% της ονομαστικής αξίας για όλα τα ομόλογα που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Ads

 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ η Ελληνική Δημοκρατία σχεδιάζει να κάνει αποδεκτό το σύνολο των προσφερομένων ομολόγων υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή η αύξηση της χρηματοδότησης από τον EFSF κατά 1,29 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για να αποσυρθεί χρέος 31,9 δισ. ευρώ θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει δάνειο 11,29 δισ. ευρώ από τον προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοδοτικής Σταθερότητας.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι έχει ενημερώσει τους πιστωτές του επίσημου τομέα ότι προτίθεται να δεχτεί όλους τους τίτλους σε κάθε σειρά στο πλαίσιο της ανταλλαγής. Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι αυτό υπόκειται στην ικανοποίηση συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων που περιλαμβάνουν και την αύξηση του συνολικού ποσού των τίτλων του EFSF που θα δοθούν στην Ελλάδα κατά 1,29 δισ. ευρώ εφόσον αυτό εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό.

Ως ημερομηνία διακανονισμού ορίσθηκε η 18η Δεκεμβρίου, αντί της 17ης Δεκεμβρίου που ήταν η αρχική προθεσμία διακανονισμού.

Ads

Η κάλυψη της προσφοράς του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων θα εξετασθεί σήμερα το απόγευμα (5 ώρα Ελλάδος) σε Eurogroup Working Group στις Βρυξέλλες στο οποίο θα μετάσχει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας και ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Π. Τσακλόγλου.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται αύριο στο Eurogroup το οποίο θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες (10 το πρωί).